Τελικά το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» είναι χριστουγεννιάτικη ταινία ή όχι;

die-hard
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο σκηνοθέτης της κλασικής περιπέτειας με τον Bruce Willis έδωσε την δική του απάντηση στο «αιώνιο ερώτημα».

Ορισμένες έννοιες μπορεί να είναι φαινομενικά σχετικά απλές, όμως στην πράξη είναι ιδιαίτερα δύσκολες να τις εξηγήσουμε. Αυτό το πρόβλημα συνήθως το συναντάμε στα πεδία της φιλοσοφίας, της φυσικής και της θρησκείας – για παράδειγμα, τι είναι σωστό; Τι είναι ο χρόνος; Τι είναι ο Θεός;

Το συναντάμε όμως και στις τέχνες – τι είναι, για παράδειγμα, όμορφο; Και, ακόμα πιο επίκαιρα, τι είναι μια χριστουγεννιάτικη ταινία; Το τελευταίο ερώτημα έχει απασχολήσει τους σινεφίλ στην περίπτωση του «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» με τον Bruce Willis.

Εκ πρώτης όψεως ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για χριστουγεννιάτικη ταινία φαίνεται αστείος, όμως όσο αρχίζει να σκαλίζει κανείς την ταινία, τόσα περισσότερα επιχειρήματα ανακαλύπτει. Το βασανιστικό ερώτημα τέθηκε πρόσφατα και στον ίδιο τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον John McTiernan, σε ένα πρόσφατο βίντεο που μοιράστηκε μέσω του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

«Δε σκοπεύαμε να είναι χριστουγεννιάτικη ταινία, αλλά χαρά που πηγάζει από αυτή είναι που τη μεταμόρφωσε σε μια χριστουγεννιάτικη ταινία» ανέφερε διπλωματικά ο McTiernan στο δωδεκάλεπτο βίντεο. Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης συσχέτισε τις θεματικές της ταινίας του με την αμερικανική πολιτική σχολιάζοντας πως «υπάρχουν πραγματικά σατανικοί άνθρωποι εκεί έξω».

«Η ελπίδα μου στα Χριστούγεννα φέτος είναι ότι όλοι θα θυμάστε ότι οι απολυταρχικοί είναι χαμηλού επιπέδου, θυμωμένοι άντρες που πήγαν στους πλούσιους ανθρώπους και είπαν “αν μας δώσετε δύναμη, θα σιγουρευτούμε ότι κανείς δε θα πάρει τα πράγματα σας”» δήλωσε ο McTiernan.

«Και οι εμμονές τους με όπλα και μπότες και στολές και περιπολικά και όλα αυτά τα πράγματα, όλα αυτά τα πράγματα που συγκεντρώνονται με εξουσία υποτίθεται για μας τρομάξουν, για να μας αποσιωπήσουν, για να μην τους πετάξουμε στην άκρη του δρόμου και οι αξιοπρεπείς άνθρωποι του κόσμου συνεχίσουν να χτίζουν ένα μέλλον» ολοκλήρωσε ο σκηνοθέτης.