Πέντε μαθήματα ζωής που μας δίδαξαν οι κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες

pente-mathimata-zois-pou-mas-didaksan-oi-klasikes-xristougenniatikes-tainies
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ας διδαχθούμε και κάτι αφού φέτος θα την βγάλουμε στον καναπέ.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια ιδιαίτερη περίοδο του χρόνου. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τα Χριστούγεννα του 2020, της πιο ιδιαίτερης χρονιάς που γνώρισε ο πλανήτης έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επειδή η φετινή χρονιά επιβάλλει οικογενειακές γιορτές, μέσα στο σπίτι, με ελάχιστα άτομα και ατελείωτο streaming, ίσως μπορούμε να πάρουμε κάποια μαθήματα ζωής (ξανα)παρακολουθώντας τις κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες.

Μάθημα 1ο: Δεν βάζουμε την δουλειά και το χρήμα πάνω από τους ανθρώπους

Κάτι ξέρει να μας πει επ’ αυτού και ο Μπιλ Μάρεϊ ο οποίος στην πιο χριστουγεννιάτικη πεθαίνεις ταινία «Πάρτι φαντασμάτων» (Scrooged) σαν άλλος Σκρουτζ παίρνει το εορταστικό του μάθημα ως απάντηση στον κυνισμό και τις παραξενιές του. Στην ταινία του 1988, η οποία αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας «A Christmas Carol» ο Μάρεϊ μεταμφιέζεται σε ένα αντιπαθητικό διευθυντή τηλεόρασης ο οποίος βασανίζει τους υπαλλήλους του. Την παραμονή των Χριστουγέννων όμως δέχεται την επίσκεψη τριών φαντασμάτων, που τον κάνουν ν' αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη ζωή.

Παρόμοια παθήματα και στην ταινία «Πολυθρόνα για Δύο» (Trading Places) όπου οι αδερφοί Ντιουκ, ηλικιωμένοι που περιφρονούν τους φτωχούς και είναι ανοιχτά ρατσιστές, στοιχηματίζουν και παίζουν με την ζωή των φτωχών. Η Πρωτοχρονιά όμως τους επιφυλάσσει μια δίκαιη ήττα στο ίδιο τους το παιχνίδι.

Μάθημα 2ο: Οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες- και τουλάχιστον ένα πράγμα μπορεί να στραβώσει στις γιορτινές μαζώξεις

Μερικές φορές, ό, τι κι αν κάνεις, τα πράγματα πάνε στραβώνουν. Ακόμα και ο αξιολάτρευτος Τζορτζ Μπέιλι (Τζέιμς Στιούαρτ)  στο «Μια υπέροχη ζωή» (It’s a Wonderful Life) χάνει την ψυχραιμία του με την οικογένειά του μετά από μια οικονομική και πνευματική κρίση, και ακόμη και αν η αυτοκτονία ήταν μια επιλογή, τελικά όλα λειτουργούν ωραία στο τέλος για τον Τζορτζ.

Στο «Die Hard» από την άλλη, ο Τζον ΜακΚλέιν (Μπρους Γουίλις) περνούσε δύσκολα με το διαζύγιό του κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά δεν περίμενε να χρειαστεί να τρέξει χωρίς παπούτσια πάνω από γυαλιά ούτε περίμενε ότι έπρεπε να πυροβολήσει ένα ολόκληρο κτίριο γεμάτο τρομοκράτες για να διασφαλίσει πως  η πρώην σύζυγός του θα κάνει και άλλα Χριστούγεννα.

Μάθημα 3ο: Οικογένεια είναι τα άτομα που επιλέγεις

Υπάρχουν διάφορα είδη οικογενειών στον κόσμο. Οικογένεια είναι οι φίλοι μας, οι πιο στενές  σχέσεις μας, οι συνάδελφοί μας και τα κατοικίδιά μας. Για την «Carol» του Τοντ Χέινς , μια λεσβία που υποδύεται η Κέιτ Μπλάνσετ, υπάρχει ένας σύζυγος και ένα παιδί σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα της δεκαετίας του '50. Για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια της κόρης της, θα επισκεφτεί ένα πρωινό το πολυκατάστημα Φράνκενμπεργκ του Μανχάτταν και θα γνωρίσει εκεί την Τερέζ Μπέλιβετ (Ρούνεϊ Μάρα) την οποία ερωτεύεται δυνατά.  

Στην πρώτη ταινία του Σον Μπέικερ από την άλλη οικογένεια είναι οι φίλοι, οι «σύμμαχοι» στην ζωή. Στην ταινία «Tangerine» δύο έγχρωμες τρανς ιερόδουλες διασχίζει τους δρόμους του Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της παραμονής των Χριστουγέννων, ψάχνοντας την κοπέλα, με την οποία έχει απατήσει την μία εκ των δύο το αγόρι και προαγωγός της, ενώ η ίδια βρισκόταν στη φυλακή για κάλυψη δικών του αδικημάτων.

Μάθημα 4ο: «Σκότωσέ» τους με ευγένεια

Βαρεμάρα, συζητήσεις που δεν θέλεις να κάνεις, υπονοούμενα για την προσωπική σου κατάσταση. Πώς μπορείς να αποφύγεις το άγχος των διακοπών και παραμείνεις τέρας ηρεμίας;

Παραδειγματίσου από τις ταινίες «Το Θαύμα στο Μανχάταν» (Miracle on 34th Street), «Τα Χριστούγεννα του τρελού θηριοτροφείου» (National Lampoon's Christmas Vacation) και το «Το Ξωτικό των Χριστουγέννων» (Elf).

Μάθημα 5ο: Απλά σκότωσέ τους

Αστειάκι, απλά κάπου έπρεπε να χωρέσουν οι ανατρεπτικές χριστουγεννιάτικες ταινίες όπου στο τέλος μπορείς να πάρεις μια γλυκιά κάθαρση.

Για του λόγου το αληθές ταινίες όπως «Έκρηξη Σιωπής» (Blast of Silence), «Black Christmas», «Krampus» και φυσικά «Γκρέμλινς» (Gremlins), θα στολίζουν με την σκοτεινή τους ατμόσφαιρα τις λαμπερές από τα λαμπιόνια ημέρες.

Με πληροφορίες από BBC