Τα Μήλα καθοδόν για τα Όσκαρ με μια online προβολή δωρεάν

mila
ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η σατιρική ταινία του Χρήστου Νίκου διεκδικεί υποψηφιότητα στα Όσκαρ και προβάλλεται δωρεάν την Κυριακή 17 Ιανουαρίου.

Η αυλαία του Los Angeles Greek Film Festival ανεβαίνει αυτό το σαββατοκύριακο και δυο από τις ταινίες που θα προβληθούν δωρεάν μέσω της πλατφόρμας του είναι το «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και το «Index» του Νικόλα Κολοβού, τα οποία θα διεκδικήσουν υποψηφιότητα στα φετινά Όσκαρ, στην κατηγορία της καλύτερης διεθνούς ταινίας.

Έτσι λοιπόν την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, οι δύο ταινίες, οι οποίες έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από την ελληνικό και διεθνή τύπο, θα προβληθούν δωρεάν για 24 ώρες μέσω της πλατφόρμας του φεστιβάλ κινηματογράφου.

Στη σατιρική ταινία του Νίκου, ο οποίος έγραψε το σενάριο σε συνεργασία με τον Σταύρο Ράπτη, πρωταγωνιστεί ο Άρης Σερβετάλης και δίπλα του εμφανίζονται οι Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου και Αργύρης Μπακιρτζής.

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, το «Μήλα» αποτελεί «μια λεπτή σάτιρα για την τεχνολογία, για τα Apple στις τσέπες μας που μάς κλέβουν τη μνήμη και την προσωπική μας ταυτότητα. Ο ήρωας της ταινίας, όμως, ξυπνάει με αμνησία σε ένα αναλογικό κόσμο χωρίς ίντερνετ και κινητά για να καταγράψει σε μια παλιά Polaroid τις καινούργιες εμπειρίες του, που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει μια νέα μνήμη».

Αντίστοιχα οι Los Angeles Times σχολίασαν πως «η πρόταση της Ελλάδας μάς φέρνει μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν είναι διαφορετική από τη δική μας, όταν ένας άγνωστος ιός ρίχνει ξαφνικά τους ανθρώπου σε αμνησία».

Η ταινία μικρού μήκους του Κολοβού που παρουσιάζει μια δραματική πτυχή της μεταναστευτικής κρίσης, έχει ήδη τιμηθεί με βραβεία στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο  25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών. Στο «Index» πρωταγωνιστούν οι Zana Penjweni, Leis Yasin, Ali Al Saidan, Bander Barhawi, Hussein Al Saidan, Nasim Alatrash και Asmaa Al Bayati.