Πώς θα μπορούσαν οι Χρυσές Σφαίρες να επηρεάσουν τα Όσκαρ

nomadland
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η επίσημη τελετή για τις Χρυσές Σφαίρες θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, με παρουσιάστριες τις Tina Fey και Amy Poehler.

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Χρυσών Σφαιρών 2021 στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές κατηγορίες έφερε στις αρχές του μήνα ένα αέρα κανονικότητας στα κινηματογραφικά πράγματα που εδώ και περίπου ένα χρόνο βουλιάζουν στην ακινησία.

Παράλληλα με τον αέρα κανονικότητας που φύσηξαν, οι Χρυσές Σφαίρες τάραξαν φέτος τα νερά καθώς έδειξαν δείγματα συμπεριληπτικότητας καθώς ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκει κανείς γυναίκες, μαύρους, ασιάτες και λατίνους.

«Mank»,«The Crown», «Nomadland» και «Borat» έκλεψαν τις εντυπώσεις και αναμένονται να πρωταγωνιστήσουν στην τελετή απονομής.

Τι σημαίνουν όμως οι Χρυσές Σφαίρες για τα Όσκαρ τα οποία έρχονται στις 25 Απριλίου;

1.Το Netflix εξακολουθεί να είναι μια σημαντική δύναμη στον κλάδο.

Συνολικά 42 παραγωγές της πλατφόρμας από την  τηλεόραση (20) και τον κινηματογράφο (22) κατάφεραν να αποσπάσουν υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες. Το Netflix ξεπέρασε ακόμη και το περσινό του ρεκόρ όταν οι ταινίες της πλατφόρμας απέσπασαν 17 υποψηφιότητες την στιγμή που η Sony είχε 10. Παράλληλα τέσσερις ταινίες του Netflix ήταν ανάμεσα στις υποψήφιες για την κατηγορία της Καλύτερης ταινίας.

Αυτή τη φορά, το «Mank» του David Fincher και το «The Trial of the Chicago 7» του Aaron Sorkin διεύρυναν το πεδίο, με έξι και πέντε υποψηφιότητες, αντίστοιχα. Το «Η θρυλική Μα Ρέινι» δεν μπορούσε να λείπει από τις κατηγορίες που αφορούν τις ερμηνείες, για τη Viola Davis και τον Chadwick Boseman, όπως επίσης και οι ταινίες «Το τραγούδι του Χιλμπίλη» για την ερμηνεία της Glenn Close και « Τα θραύσματα μιας γυναίκας» για την ερμηνεία της Vanessa Kirby.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες

Η ταινία «Η θρυλική Μα Ρέινι» θα μπορούσε να έχει αδυναμίες στον αγώνα των Όσκαρ, ωστόσο, θα μπορούσε να αδράξει κάποια εύσημα  για τις ερμηνείες και τα σκηνικά.

Πραγματική έκπληξη από την άλλη αποτελεί η ηχηρή απουσία του Spike Lee και της ταινίας του «Da 5 Bloods», την ώρα μάλιστα που τα παιδιά του εκτελούν φέτος χρέη Golden Globe Ambassadors. Η ταινία έχει, ωστόσο, δυναμική για τα Όσκαρ. Ο Lee είναι άλλωστε δημοφιλής στην Ακαδημία.

Το Netflix απέσπασε επίσης υποψηφιότητες για τις ταινίες ««Μα φυσικά και νοιάζομαι», « The Midnight Sky, «Φεγγάρι, σου 'ρχομαι», «The Prom» και « Η ζωή μπροστά σου».

2.Ποτέ μην υποτιμάς τη Frances McDormand.

Η βραβευμένη δύο φορές με βραβείο Όσκαρ ηθοποιός φτάνει σε ερμηνευτικό απόγειο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της  Chloé Zhao η οποία διασκευάζει και μεταφέρει στην οθόνη το βιβλίο της Jessica Bruder. Η ταινία «Nomadland» μεταδίδοντας μια άνευ προηγουμένου αίσθηση μοναξιάς, έχει ήδη δείξει τι μπορεί να κάνει στα βραβεία και σίγουρα βρίσκεται ανάμεσα στους τελικούς δρομείς για τις βασικές κατηγορίες των Όσκαρ. Η ταινία είναι υποψήφια στις Χρυσές Σφαίρες για Καλύτερη Ταινία,  Καλύτερο Σκηνοθέτη, Καλύτερο Σενάριο και Καλύτερη Ηθοποιό (για την Frances McDormand).

3.Η ταινία «Promising Young Woman» έχει δυναμική.

Με τέσσερις υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες των Χρυσών Σφαιρών, η ταινία προέρχεται από την μικρή εταιρεία παραγωγής Focus Features και θα ήταν δύσκολο να καταλήξει στα Όσκαρ χωρίς σοβαρή στήριξη.  Ωστόσο, ένα βραβείο για Καλύτερο Σενάριο μπορεί να έχει λογική.

4. Δύο γυναίκες σκηνοθέτιδες θα μπορούσαν να φτάσουν στα Όσκαρ.

Οι Χρυσές Σφαίρες έσπασαν το ρεκόρ τους για τις υποψήφιες γυναίκες σκηνοθέτιδες, προσθέτοντας απέναντι στο σιγουράκι Chloé Zhao με το «Nomadland»,  την Emerald Fennell για το ανερχόμενο «Promising Young Woman» και την  Regina King που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην σκηνοθεσία με την ταινία «One Night in Miami». Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να το δούμε στις λίστες των Όσκαρ. Δύο υποψήφιες στα Όσκαρ θα ήταν μια σημαντική νίκη.

5. Ο Sacha Baron Cohen παραμένει κλασικά δυνατός.

Οι τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες για την ταινία «Borat Subsequent Moviefilm» ωθούν τον Sacha Baron Cohen όλο και πιο κοντά στα Όσκαρ όπου αναμένεται να διεκδικήσει επάξια ένα βραβείο για το ρόλο του ως Yippie Abbie Hoffman στην ταινία «Η δίκη των 7 του Σικάγου».

6. Η Andra Day έχει… κάτι.

7.Η ταινία «The Mauritanian» χρειαζόταν την υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες για να «προχωρήσει».

8.Η ταινία «The Father» είναι δυνατό χαρτί για τα Όσκαρ.

Τέσσερις υποψηφιότητες και στο καστ Anthony Hopkins και Olivia Colman. Ε, δεν θέλει και πολύ.

9.Η ταινία «Sound of Metal» θα φτάσει ψηλά.

10. Δώστε βάση στις ταινίες «Του κόσμου τα νέα», «Minari» και «Judas and the Black Messiah».

Με πληροφορίες από Indiewire