O «Anthony» του «The Father» και ο Anthony Hopkins

the-father-olivia-colman-anthony-hopkins
ΤΡΙΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η νέα δραματική ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Florian Zeller «The Father», χαρακτηρίζεται από ένα ρεσιτάλ ερμηνείας για τον Anthony Hopkins και την απόλυτη ταύτιση του ηθοποιού με τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφέρει ότι έχει πολλά κοινά σημεία με τον ρόλο της ταινίας, πέρα από το ίδιο όνομα. Όπως και ο χαρακτήρας του στο «The Father», έτσι και ο Hopkins έκλεισε τα 83 έτη, στις 31 Δεκεμβρίου. Το διαμέρισμά του στην ταινία είναι διακοσμημένο με πίνακες και πιάνο, ενώ και ο ίδιος στην προσωπική του ζωή είναι ζωγράφος και πιανίστας.

Ο χαρακτήρας του «Anthony», που του έδωσε υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες για καλύτερο Α’ ανδρικό ρόλο , είναι ένας ηλικιωμένος ιδιότροπος άνδρας ο οποίος ξεκινά να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια άνοιας.

Όπως αναφέρει ο Hopkins βλέποντας την ερμηνεία του στην ταινία, είναι σα να βλέπει τον πατέρα του. Αν και κανένας από τους γονείς του δεν είχε άνοια, θυμάται τον πατέρα του μετά από μια καρδιακή προσβολή, μόνιμα θυμωμένο και μπερδεμένο μπροστά στη θέαση του γήρατος.

«Όταν δουλεύω ως ηθοποιός, έχω πολλές αναμνήσεις. Πολλά πράγματα έρχονται στην επιφάνεια από την παιδική μου ηλικία», αναφέρει.

Η συμπρωταγωνίστριά του, Olivia Colman, που υποδύεται την κόρη του είπε ότι «όλοι οι ηθοποιοί που θαυμάζει και είχε την τύχη να συνεργαστεί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την απόλυτη ειλικρίνεια στην ερμηνεία τους. Έτσι και ο Hopkins , είναι πρόθυμος να παίξει, να κάνει τα πάντα.»

Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός πιστεύει ότι είμαστε όλοι βαθιά μοναχικοί. Η αποδοχή αυτού του γνωρίσματος σε συνδυασμό με μια πιο αγνωστικιστική στάση προς τη ζωή, μπορούν να αποτελέσουν απελευθερωτικοί παράγοντες για την ψυχή μας. Αυτό, φαίνεται και μέσα από την ταινία, όταν ο πρωταγωνιστής ακούει μουσική, άριες, για να βιώσει αυτό το συναίσθημα της γαλήνης και της απελευθέρωσης.