Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των βραβείων BAFTA 2021

rocks
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των βραβείων BAFTA 2021 και παρατηρείται μεγάλη άνοδος στην αναγνώριση της διαφορετικότητας.

Μια ιδιαίτερα διαφορετική λίστα υποψηφίων για τα βραβεία BAFTA (Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών) του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώθηκε την Τρίτη, ύστερα από τη διαμάχη του περασμένου έτους για έλλειψη εκπροσώπησης.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 24 υποψηφίους στις κατηγορίες υποκριτικής προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες, όπως ο Daniel Kaluuya για το «Judas and the Black Messiah» και ο Bukky Bakray για το «Rocks».

Τέσσερις γυναίκες προτάθηκαν στην κατηγορία καλύτερου σκηνοθέτη, συμπεριλαμβανομένης της σκηνοθέτης του «Nomadland» Chloé Zhao, η οποία μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε η πρώτη γυναίκα Ασιατικής καταγωγής και η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε το ίδιο βραβείο στις φετινές Χρυσές Σφαίρες.

Πέρυσι, οι υπεύθυνοι των BAFTA αναγνώρισαν την «ενοχλητική» έλλειψη ποικιλομορφίας στις υποψηφιότητες για το 2020. Κάθε άτομο που επιλέχθηκε για το βραβείο υποκριτικής το 2020 ήταν λευκό, ενώ η έλλειψη διαφορετικότητας των φύλων μεταξύ των υποψηφίων ήταν επίσης έντονη.

Ο Joaquin Phoenix αποδεχόμενος το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στο «Joker» στην τελετή απονομής των βραβείων του 2020, μίλησε για το «σύστημα καταπίεσης» στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

«Αισθάνομαι θυμό επειδή τόσοι πολλοί από τους συναδέλφους ηθοποιούς μου που αξίζουν δεν έχουν το ίδιο προνόμιο. Νομίζω ότι στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε ανθρώπους διαφορετικού χρώματος ότι δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ», είπε ο Φοίνιξ.

Τα BAFTA ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο περίπου 120 «ευρείες αλλαγές» για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ποικιλομορφίας στα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη συμμετοχή και τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Οι αλλαγές, που χαρακτηρίστηκαν από τον πρόεδρο Krishnendu Majumdar ως «μια κρίσιμη στιγμή» στην ιστορία της ακαδημίας, πραγματοποιήθηκαν μετά από επτά μήνες επανεξέτασης μετά την έλλειψη ποικιλομορφίας στους υποψηφίους του περασμένου έτους.

Το «Nomadland» και το «Rocks» έλαβαν τις περισσότερες υποψηφιότητες φέτος με επτά το καθένα, ενώ τα «The Father», «Mank», «Minari» και «Promising Young Woman» έλαβαν έξι το καθένα.

Οι νικητές των βραβείων BAFTA θα ανακοινωθούν την Κυριακή 11 Απριλίου.