«House of Gucci»: Μια σκοτεινή ιστορία αγάπης και θανάτου

house-of-gucci
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Η σκοτεινή πλευρά της μόδας από την ματιά του Ridley Scott

Ο οίκος Gucci είναι εξοικειωμένος με την καψούρα και την ξενέρα. Η σχέση του ιταλικού οίκου με τους καταναλωτές έχει βιώσει και εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό το μοτίβο και την ψυχραιμία που απαιτείται για να ανακάμψει όταν χάνει κανείς το ενδιαφέρον του κοινού. Ξέρει όμως πολύ καλά πως χρειάζεται απλά ένα νέο δημιουργικό μυαλό για να αναζωογονήσει το ρομάντζο.

EPA / MATTEO BAZZI

Σε αυτές της εποχές της πανδημίας, η Gucci δεν αισθάνεται ιδιαίτερα λατρευτός. Οι πωλήσεις του οίκου μειώθηκαν για πρώτη φορά το 2020 μετά από αρκετά χρόνια. Οι λάτρεις της Gucci που μόλις ένα χρόνο νωρίτερα θα τσακώνονταν το ποιος θα πάρει πρώτος τα μαξιμαλιστικά floral σχέδια και το geek chic στιλ της Gucci ξαφνικά βρήκαν πως αυτές οι εμφανίσεις δεν ταίριαζαν με την ιδιόμορφη εποχή του «μένω στο σπίτι».

Μια ζωή μέσα στο λούσο

Μια ταινία έρχεται, ωστόσο, να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τον οίκο. Η ταινία «House of Gucci» είναι μια ιστορία για την αγάπη, την εκδίκηση και τον θάνατο και υπόσχεται να προσφέρει την  πολύ απαραίτητη ανάκαμψη στον οίκο το έτος που η Gucci γίνεται 100 ετών.

Η ταινία βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, με την τραγουδίστρια Lady Gaga ως Patrizia Reggiani, την πρώην σύζυγο Maurizio Gucci, που το 1995 σχεδίασε τη δολοφονία του πρώην συζύγου της και κληρονόμου του οίκου. Τον Maurizio Gucci υποδύεται ο (κρατηθείτε) Adam Driver. Το πρωταγωνιστικό καστ περιλαμβάνει επίσης τους Al Pacino, Jeremy Irons και Jared Leto, οι οποίοι έχουν επίσης εμφανιστεί σε προηγούμενες καμπάνιες του οίκου Gucci.

Σκηνοθέτη δεν είπαμε… Ridley Scott.

Αν και δεν πρόκειται για μια ιστορία που σε ανεβάζει, τα θέματα της λαγνείας, της απρέπειας και της πολυτέλειας αντικατοπτρίζουν τέλεια τη βιομηχανία, δήλωσε στο Bloomberg η Gachoucha Kretz, αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ στη σχολή επιχειρήσεων HEC Paris σχολιάζοντας την ταινία.

«Η κυκλοφορία αυτής της ταινίας είναι πολύ καλή για την Gucci», συνέχισε. «Το DNA του οίκου δεν θα πληγωθεί αφού διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ που παίζει σε μια λαμπερή και κομψή βιογραφία», πρόσθεσε.

facebook/ House of Gucci
Κι έπειτα έχουμε τα ρούχα. Μπορεί η ημερομηνία που έχει οριστεί η κυκλοφορία της ταινίας, στις 14 Νοεμβρίου, να αργεί ακόμα, ωστόσο, ήδη φωτογραφίες της ταινίας κάνουν αίσθηση στα social media.Σε μία από αυτές ο Driver φοράει ένα κρεμ πουλόβερ και η Lady Gaga ένα καπέλο με λευκή γούνα που δεν περνάει απαρατήρητο και από κάτω total black ντύσιμο και χρυσά κοσμήματα, και μαζί ποζάρουν  στα χιονισμένα τοπία της βόρειας Ιταλίας.   

facebook/ House of Gucci

Στην ταινία συγκλίνουν δύο στοιχεία τα οποία συνυπάρχουν εδώ και δεκαετίες, τα στοιχεία του εγκλήματος και της υψηλής μόδας. Ο Giorgio Armani πήρε σημαντική ώθηση το 1980 από την ταινία «Επάγγελμα: Ζιγκολό (American Gigolo), όπου ντύνει με τα κομψά κοστούμια του τον Richard Gere κάνοντάς τον να ξεχωρίσει μέσα από την παλέτα των χρωμάτων και τις  απαλές γραμμές που ποντάρουν στην ανδρική εμφάνιση εκείνης της γενιάς.

 Η δολοφονία του Gianni Versace στη Φλόριντα το 1997 μεταφέρθηκε αργότερα στην οθόνη ως  «Η δολοφονία του Gianni Versace: American Crime Story» και προβλήθηκε πριν από τρία χρόνια.

Η σκοτεινή πλευρά

Η ζωή του Yves Saint Laurent μεταφέρθηκε στο σινεμά μέσα από δύο ξεχωριστές ταινίες το 2014 που ακολουθούσαν την άνοδο του Γάλλου σχεδιαστή, καθώς και τους αγώνες του ενάντια στην αυτοκαταστροφική του προσωπικότητα και την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Παρά τις σκοτεινές αποχρώσεις των ταινιών και του ίδιου, οι πωλήσεις του οίκου σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Gucci δεν έχει άμεση ανάμειξη στην ταινία η οποία πραγματεύεται την απαίσια οικογενειακή ιστορία πίσω από τον οίκο και η οποία βασίζεται στο βιβλίο της δημοσιογράφου του Bloomberg, Sara Forden, «The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed».

EPA/ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

H Patrizia Reggiani εισέρχεται στη δίκη

Ο ίδιος ο Maurizio Gucci είχε πουλήσει για τα δικαιώματά του στο οίκο 1, 5 χρόνιο πριν από τη δολοφονία του, για την οποία η Reggiani πέρασε 18 χρόνια στη φυλακή.

Η εταιρεία, ωστόσο, απέκτησε πρόσβαση στο αρχείο δίνοντας στον σκηνοθέτη Ridley Scott, μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών με καρό παλτά, πουά και κρεμώδη ζιβάγκο σε ένα λαμπερό σκηνικό του παλιού κόσμου, από το χιονισμένο ορεινό θέρετρο μέχρι τις ακτές της λίμνης Κόμο.

Ξεκινώντας το 1921 από τη Φλωρεντία,ο οίκος χτίζει τα διαπιστευτήριά του με μια ευρωπαϊκή βάση πελατών σε μια εποχή που μεγάλοι πελάτες από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή έχουν σταματήσει να επισκέπτονται το Παρίσι, τη Ρώμη και το Λονδίνο.

Φανταχτερό στιλ και χαμηλές «πτήσεις»

Η επιτυχία της Gucci, ιδιαίτερα στην Ασία, έφερε έσοδα περίπου 10 δισ. ευρώ (11,8 δισ.δολάρια) το 2019. Υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Marco Bizzarri και του creative director Alessandro Michele, οι πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2015 και 2019.

EPA / MATTEO BAZZI
Η πτώση πέρυσι, ωστόσο, ήταν πιο έντονη από ό, τι σε άλλες μάρκες της πολυεθνικής εταιρείας Kering SA στην οποία ανήκει οι πολυτελείς μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent και Bottega Veneta. Η πτώση στις πωλήσεις στην Yves Saint Laurent ήταν μικρότερη ενώ οι πωλήσεις στη Bottega Veneta αυξήθηκαν, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές τελικά να μην επηρεάστηκαν τόσο από την πανδημία αλλά η πτώση στις πωλήσεις της Gucci τελικά να σημαίνει ότι απλά κουράστηκαν και αποδοκιμάζουν την επιδεικτική αισθητική του Alessandro Michele.

Οι κριτικές για την ταινία «House of Gucci», προφανώς, δεν έχουν έρθει ακόμα, αλλά το γεγονός ότι η Gucci επέλεξε να μην παίξει άμεσο ρόλο στο στην ταινία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της είτε με τον άλλο τρόπο, δήλωσε ο Mario Ortelli, συνεργάτης της συμβουλευτικής Ortelli & Co. στο Λονδίνο. «Αν είναι επιτυχία, θα μπορούσε να ανέβει και να απολαύσει αυτό το κύμα», είπε ο Ortelli. «Αν δεν είναι, μπορεί να θέλει να διατηρήσει την απόστασή της», εξήγησε.