Oscars 2021: Από τον Borat μέχρι τον Boseman, 19 πράγματα που δεν ξέρατε

oscars-2021
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

H 93η τελετή απονομής των βραβείων Oscars πραγματοποιείται την Κυριακή, 25 Απριλίου.

Μετά από μια σεζόν βραβείων που «άνοιξε» για να χωρέσει ακόμη περισσότερες υποψήφιες ταινίες, τα βραβεία Oscars θα πραγματοποιηθούν τελικά αυτήν την Κυριακή. Σε μια διαφορετική τελετή απονομής λόγω πανδημίας που κρατάει την παραδοσιακή λάμψη της διασκορπίζοντάς την σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, με… προφανές και δίκαιο επίκεντρο το Λος Αντζελες.

Ο αγώνας για τα βραβεία του 2021 ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο «Nomadland» έγινε το πρώτο φαβορί στα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο.

Το BBC «σκανάρει» τις υποψηφιότητες και συνοψίζει 19 σχετικά geeky facts:

1. Ο Borat έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ των Oscars

Η διπλή υποψηφιότητα για την ταινία του Sacha Baron Cohen έχει δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τον μεγαλύτερο τίτλο οποιασδήποτε υποψήφιας ταινίας στην ιστορία της Ακαδημίας.

Ο πλήρης τίτλος της ταινίας «Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan» έχει 110 χαρακτήρες ξεπερνώντας τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ με 85 χαρακτήρες στον τίτλο της ταινίας. Ήταν η ταινία «Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes» που κυκλοφόρησε το 1964.

2. Η υποψηφιότητα του Chadwick Boseman είναι πιο ασυνήθιστη από ό, τι νομίζετε.

Το αστέρι του Black Panther, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Αύγουστο, είναι πιθανό να κερδίσει το βραβείο Καλύτερου  Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «Ma Rainey's Black Bottom».

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο συνηθισμένο για τους ηθοποιούς να κερδίζουν υποψηφιότητες μετά θάνατον. Ο Boseman μάλιστα είναι ο όγδοος στα 93 χρόνια της Ακαδημίας.

Οι James Dean, Jeanne Eagels, Ralph Richardson, Massimo Troisi και Spencer Tracy ήταν επίσης υποψήφιοι μετά το θάνατό τους (δύο φορές, στην περίπτωση του Dean), ενώ οι Heath Ledger και Peter Finch είναι οι μόνοι δύο ηθοποιοί που κέρδισαν.

3. Η κατηγορία για την Καλύτερη Ταινία δεν έχει Ψυχή (Soul).

Κυριολεκτικά. Η εξαιρετικά δημοφιλής ταινία της Pixar «Soul», η οποία περιλαμβάνει τις φωνές των Tina Fey, Jamie Foxx και Graham Norton, δεν συμπεριλαμβάνεται  στον αγώνα των καλύτερων ταινιών φέτος.

Πού το νέο όμως; Η Ακαδημία δεν προτείνει ποτέ ταινίες κινουμένων σχεδίων για την κορυφαία κατηγορία της. Στην πραγματικότητα, μόνο τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν προταθεί για το βραβείο Καλύτερη Ταινίας  και αυτές είναι οι: «Beauty and the Beast» (1991), «Up»(2009) και «Toy Story 3» (2010), καμία από τις οποίες δεν κέρδισε.

 4. Την τελευταία φορά που το βραβείο Ά Γυναικείου Ρόλου και το βραβείο Ά Ανδρικού Ρόλου ήταν από την ίδια ταινία ήταν το 1998.

Μην στοιχηματίζετε ότι αυτό δεν θα συμβεί και φέτος , λέει το BBC προβλέποντας ότι η Viola Davis και ο Chadwick Boseman θα μπορούσαν και οι δύο να κερδίσουν για την ταινία «Ma Rainey's Black Bottom».

5. Η νικήτρια του ΄Β Γυναικείου Ρόλου της Χρυσής Σφαίρας δεν έχει χάσει ποτέ την υποψηφιότητα για Oscar  από το 1976.

Αυτό άλλαξε φέτος. Η Jodie Foster κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο Μαυριτανό, αλλά δεν είναι καν υποψήφια στα Oscars.

Αυτό την καθιστά την πρώτη κάτοχο Χρυσής Σφαίρας που περιφρονείται από την Ακαδημία  σε αυτήν την κατηγορία μετά  την Katharine Ross, για το« Voyage of the Damned».

6. Η Glenn Close έκανε την καλύτερη (και χειρότερη) ερημημεία του 2020.

η 74χρονη κατέχει επί του παρόντος την «αμφίβολη» τιμή να είναι η υποψήφια με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Oscar ηθοποιός που όμως δεν έχει κερδίσει ποτέ.

Σημείωσε την όγδοη υποψηφιότητά της φέτος για την ερμηνεία της στο «Hillbilly Elegy» - μια εξαιρετικά διχαστική ταινία. Στο Rotten Tomatoes καταγράφεται ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της βαθμολογίας των θεατών (84%) και της βαθμολογίας των κριτικών (26%).

Ως αποτέλεσμα, η Close έχει προταθεί για Oscar B' Γυναικείου Ρόλου ... αλλά και για τη χειρότερο βραβείο B' Γυναικείου Ρόλου στα Χρυσά Βατόμουρα.

Πρόκειται για την τρίτη μόνο ηθοποιό που έχει κερδίσει τη διπλή υποψηφιότητα σε Oscar και Βατόμουρα για την ίδια ερμηνεία. Οι άλλοι ήταν η Amy Irving (για την ταινία « Yentl») και ο James Coco (για την ταινία «Only When I Laugh»).

7. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Oscars που και οι πέντε υποψήφιοι για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο είναι υποψήφιοι και στη μεγάλη κατηγορία για την Καλύτερη Ταινία.

Πρόκειται για τις ταινίες: «Minari», «Promising Young Woman», «Judas and the Black Messiah», «The Trial of the Chicago 7» και «Sound of Metal».

8. Η Eurovision και τα περίεργά της.

Και δεδομένης της φύσης του ετήσιου διαγωνισμού τραγουδιού, δεν θα είχαμε άλλον τρόπο. Το «Husavik», το οποίο ακούγεται στην ταινία «Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga» του Will Ferrell, είναι το μόνο υποψήφιο για πρωτότυπο τραγούδι που δεν εμφανίζεται στα credits της ταινίας του.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι το μόνο τραγούδι που είναι ενεργό κομμάτι και αναπόσπαστο μέρος της πλοκής της ταινίας, αντί για μια ευχάριστη αντανακλαστική μουσική στο τέλος της ταινίας.

Το άλλο παράξενο σε αυτήν την κατηγορία είναι η Diane Warren, αλλά για διαφορετικό λόγο. Ενώ όλοι οι άλλοι τραγουδοποιοί βλέπουν το έργο τους να είναι υποψήφιο για πρώτη φορά, η Warren είναι στην 12η υποψηφιότητά της για Oscar χωρίς όμως να έχει κερδίσει ποτέ.

9. Ο παράγοντας Viola Davis.

Η Davis συμπεριλήφθηκε στη λίστα για ‘Α Γυναικείο Ρόλο για τον ρόλο της στην ταινία «Ma Rainey's Black Bottom» με συνολικά μόλις 26 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα της ταινίας.

Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζεται στην οθόνη για λιγότερο χρόνο από τις δύο υποψήφιες για Β’ Γυναικείο Ρόλο - Maria Bakalova και Olivia Colman, οι οποίες μετρούν 40 και 35 λεπτά αντίστοιχα στις ταινίες τους.

Η Davis έχει καλό ιστορικό σε αυτό καθώς έχει ήδη κερδίσει το βραβείο B' Γυναικείου Ρόλου το 2009 για το «Doubt», παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε μόνο σε μία σκηνή οκτώ λεπτών.

10. Η μοναδική υποψηφιότητα της ταινίας «The White Tiger» διατηρεί ζωντανή μια παράδοση 20 ετών.

Η ταινία, που βασίζεται στο μυθιστόρημα που βραβεύτηκε με το Βραβείο Booker, έχει μόνο μία υποψηφιότητα, για το Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο. Με αυτή την υποψηφιότητα η ταινία διατηρεί την παράδοση της υποψηφιότητας σε μία μόνο για 20η συνεχόμενη χρονιά.

Με άλλα λόγια, ξάθε τελετή για τα Oscars τα τελευταία 19 χρόνια έχει δει τουλάχιστον μία ταινία υποψήφια για το σενάριό της, αλλά τίποτα άλλο. Ταινίες όπως το «Knives Out», «Straight Outta Compton», «In Bruges» και «Molly's Game» είναι μεταξύ αυτών.

11. Η Mary J. Blige είναι πρωτοπόρος.

Η βασίλισσα της hip-hop ψυχής ήταν το πρώτο άτομο που τέθηκε υποψήφια τόσο για την υποκριτική όσο και για το τραγούδι την ίδια χρονιά (Mudbound- 2018).

Αλλά από τότε, συμβαίνει κάθε χρόνο. Η Lady Gaga πέτυχε και τα δύο το 2019, ακολουθούμενη από την Cynthia Erivo το 2020. Φέτος, ο Leslie Odom Jr από το «One Night In Miami» συνεχίζει την τάση, με υποψηφιότητες τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο όσο και για τις πρωτότυπες κατηγορίες τραγουδιών.

Εκτός από τον ρόλο του Sam Cooke στην ταινία, έγραψε και έπαιξε το Speak Now για το soundtrack της ταινίας.

12. Ο γηραιότερος υποψήφιος της φετινής χρονιάς είναι η 89χρονη Ann Roth, σχεδιάδτρια κοστουμιών για το «Ma Rainey's Black Bottom».

Αυτό τη συνδέει με τον σεναριογράφο James Ivory και την σκηνοθέτη Agnès Varda, οι οποίοι ήταν επίσης υποψήφιοι στα 89 τους χρόνια.

13. Η ταινία «Judas and the Black Messiah»  δεν έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.

Τουλάχιστον, όχι σύμφωνα με την Ακαδημία. Ο Daniel Kaluuya και ο LaKeith Stanfield είναι και οι δύο υποψήφιοι στην κατηγορία Β' Ανδρικού Ρόλου για την  ταινία. Αυτό άφησε πολλές απορίες.

Αν οι ηθοποιοί παίζουν τόσο τον Ιούδα όσο και τον Μαύρο Μεσσία ήταν υποστηρικτικοί χαρακτήρες, τότε ποιος ήταν ο βασικός χαρακτήρας; Η εξήγηση είναι, πολύ απλά, ότι η Ακαδημία επιτρέπει στα μέλη της να επιλέξουν σε ποια κατηγορία θα θέσουν κάποιον υποψήφιο.

Και τα δύο αστέρια μπορεί να έχουν πάρει υποψηφιότητες από μέλη στις κορυφαίες κατηγορίες, αλλά από τότε που ο Barry Fitzgerald τέθηκε δύο φορές για την ίδια ταινία το 1944, είναι κανόνας ότι ο ηθοποιός  μπορεί να οριστεί μόνο στην κατηγορία όπου λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους .

14. Όλοι οι νικητές θα μπορούσαν να προέρχονται από ομάδες μειονοτήτων.

Οι τέσσερις νικητές στην τελετή των Βραβείων του Σωματείου των Ηθοποιών ήταν όλοι από ομάδες εθνικών μειονοτήτων- και αυτό θεωρείται ένας μεγάλος δείκτης των Oscars.

Οι Yuh-Jung Youn, Daniel Kaluuya, Viola Davis και Chadwick Boseman αποτέλεσαν τη νικηφόρα τετράδα.

Πρόκειται για μια χρονιά ρεκόρ για τη φυλετική ποικιλομορφία γενικά στα βραβεία Oscars, με εννέα ηθοποιούς που προέρχονται από μειονότητες να βρίσκονται στις υποψηφιότητες.

Και για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των υποψηφίων για Α' Ανδρικό Ρόλο δεν είναι λευκοί. Ο Anthony Hopkins και ο Gary Oldman είναι υποψήφιοι μαζί με τους Boseman, Riz Ahmed και Steven Yeun.

15. Είναι η πρώτη χρονιά που δύο γυναίκες είναι υποψήφιες για το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη.

Η Chloé Zhao (Nomadland) και η Emerald Fennell (Promising Young Woman) είναι έτοιμοες για να διεκδικήσουν το βραβείο  Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Είναι η πρώτη φορά που δύο γυναίκες είναι υποψήφιες την ίδια χρονιά για το συγκεκριμένο βραβείο. Η σκηνοθέτης της ταινίας «Lady Bird» Greta Gerwig ήταν η τελευταία γυναίκα που ήταν υποψήφια στην κατηγορία το 2018, ενώ η σκηνοθέτης της ταινία «The Hurt Locker» Kathryn Bigelow είναι η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει το το βραβείο, το 2010.

Επιπλέον, οι Zhao και Fennell είναι επίσης υποψήφιες  για το βραβείο Διασκευασμένου και Πρωτότυπου Σεναρίου αντίστοιχα. Εάν και οι δύο κερδίσουν, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά στην ιστορία των Oscars που οι γυναίκες κερδίζουν και τις δύο κατηγορίες σεναρίων.

Μετά την Diablo Cody με το «Juno» το 2008, καμία γυναίκα δεν έχει κερδίσει καμία από τις κατηγορίες γραφής των Oscars .

16. Το Borat είναι ο νέος Νονός.

Οι ταινίες «Godfather» και «The Godfather Part II» θεωρούνται ευρέως δύο από τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Αλλά το έπος του γκάνγκστερ έχει δύο εκπληκτικούς παραλληλισμούς με την τελευταία ταινία του Borat.

Πρώτον, από ην συνέχεια της ταινίας μόνο η Maria Bakalova είναι υποψήφια στην κατηγορία B' Γυναικείου Ρόλου, όπως  η  Talia Shire από το «The Godfather Part II».

Το «Borat» είναι επίσης μόνο η τέταρτη ταινία της οποίας το πρωτότυπο και το sequel έχουν αποσπάσει υποψηφιότητες  για καλύτερο σενάριο. Οι άλλες ταινίες ήταν οι «The Thin Man» και η συνέχειά του «After The Thin Man», το «Hustler» και η συνέχειά του «The Color of Money», και « The Godfather» και « The Godfather Part II».

17. Οι κατηγορίες επεξεργασίας ήχου και μίξη ήχου έχουν συγχωνευτεί σε μια γενική κατηγορία φέτος, Καλύτερου Ήχου.

Αυτό είναι μια τεράστια ανακούφιση για τους δημοσιογράφους παντού, που προηγουμένως έπρεπε να προσπαθήσουν να εξηγήσουν τη διαφορά μεταξύ των δύο - υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να το καταλάβουν οι ίδιοι. Η αλήθεια είναι ότι η ύπαρξη δύο διαφορετικών κατηγοριών δεν ήταν πλέον απαραίτητη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας.

 18. Η Frances McDormand είναι η πρώτη γυναίκα που απέσπασε υποψηφιότητα για την ερμηνεία και την παραγωγή την ίδια χρονιά.

Είναι καταχωρημένη ως παραγωγός στην ταινία «Nomadland», πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καταλήξει στη σκηνή ακόμα κι αν δεν κερδίσει στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου.

 19. Ο Steven Soderbergh μπορεί να είναι καλό άτομο για να συζητήσει κανείς μαζί του τους αριθμούς του λόττο.

Ο θρυλικός σκηνοθέτης του «Ocean's Eleven» και του «Erin Brockovich» είναι εκ των βασικών παραγωγών της φετινής διοργάνωσης η οποία πρέπει να αποτελεί ένα εφιάλτη με τις πολλαπλές τοποθεσίες της, τα πρωτόκολλα του Covid και την απαγόρευση των υποψηφίων που χρησιμοποιούν το Zoom.

Ωστόσο, αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ήταν προετοιμασμένος για αυτήν την κατάσταση, είναι ο Soderbergh. Το 2011, σχεδόν μια δεκαετία πριν από την πανδημία, σκηνοθέτησε μια ταινία που παρουσίαζε καταστάσεις με κοινωνική αποστασιοποίηση, αριθμούς R και εμβόλια που εισήχθησαν μέσα σε έναν θανατηφόρο ιό. Η εν λόγω ταινία; Contagion.