Η Chloé Zhao είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη

i-chloe-zhao-egine-deuteri-gunaika-stin-istoria-pou-kerdise-to-oskar-gia-tin-upopsifiotita-tou-kaluterou-skinotheti
ΤΡΙΤΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία - και μόνο για δεύτερη φορά στην ιστορία, μια γυναίκα κέρδισε το Όσκαρ για την υποψηφιότητα του καλύτερου σκηνοθέτη.

Η Chloé Zhao το βράδυ της Κυριακής πήρε το βραβείο της Ακαδημίας για την καλύτερη σκηνοθέτη για την ταινία «Nomadland», ένα δράμα για μια χήρα της δεκαετίας του '60 (Frances McDormand) που ταξιδεύει στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες με ένα φορτηγό αφού έχασε τη δουλειά της στη Μεγάλη Ύφεση. Η ταινία Searchlight - την οποία έγραψε, επεξεργάστηκε και παρήγαγε η Zhao, εκτός από το βραβείο για τη  σκηνοθεσία,  έλαβε συνολικά έξι υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης εικόνας και της καλύτερης ηθοποιού για τον McDormand.

Η νίκη της Zhao την καθιστά την πρώτη γυναίκα της Ασίας και την πρώτη έγχρωμη γυναίκα που κέρδισε το κορυφαίο βραβείο  καλύτερου  σκηνοθέτη στα Όσκαρ. Αποδεχόμενη το βραβείο στη σκηνή, η Zhao, που φορούσε λευκά πάνινα παπούτσια, και είχε τα μαλλιά της πλεξούδες, ευχαρίστησε τους συναδέλφους της υποψηφίους και ολόκληρο το καστ και το πλήρωμα που βοήθησαν στη δημιουργία του «Nomadland».

«Σκέφτομαι πολλά τελευταία για το πώς συνεχίζω όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα», είπε. «Και νομίζω ότι πηγαίνει πίσω σε κάτι που έμαθα όταν ήμουν παιδί. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, ο πατέρας μου και εγώ παίζαμε αυτό το παιχνίδι. Θα θυμόμασταν κλασικά κινεζικά ποιήματα και κείμενα, και θα τα απαγγέλλουμε μαζί και προσπαθούσαμε να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις του άλλου.

Η Zhao λέει ότι ήταν πάντα ιδιαίτερα εμπνευσμένη από τη φράση «人 之初 , 性 本 善», που προέρχεται από το θεμελιώδες κινέζικο κείμενο «The Three Character Classic» και μεταφράζεται σε: «Οι άνθρωποι, κατά τη γέννηση, είναι εγγενώς καλοί».

«Αυτά τα έξι γράμματα είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο σε μένα όταν ήμουν παιδί», συνέχισε η Zhao. «Και τα πιστεύω ακόμα πραγματικά σήμερα, αν και μερικές φορές φαίνεται ότι ισχύει το αντίθετο. Αλλά πάντα έβρισκα την καλοσύνη στους ανθρώπους που γνώριζα όπου πήγαινα στον κόσμο.»

Τελείωσε την ομιλία της χαιρετώντας «όποιον έχει την πίστη και το θάρρος να κρατήσει την καλοσύνη στον εαυτό του και να κρατήσει την καλοσύνη μεταξύ με τους άλλους, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι να το κάνουμε αυτό. Αυτό είναι για εσάς, με εμπνέεται να συνεχίσω».