Βραβείο Κοινού LUX: Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουμε την αγαπημένη μας ταινία

lux
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2021

Έως τις 23 Μαΐου 2021.

Τι κοινό μπορεί να έχει μια σοκαριστική ιστορία για ένα ατύχημα σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι που αποδομεί ντοκουμέντο ντοκουμέντο τη διαφθορά στο σύστημα υγείας της Ρουμανίας με μία ταινία για το αλκοόλ και την κοινωνία της Δανίας;

Και τι κοινό μπορεί να έχει μια ταινία για την ιστορία τεσσάρων ανδρών που ξεκινούν ένα πείραμα προσπαθώντας να μελετήσουν τη θεωρία ενός Φινλανδού  φιλόσοφου ο οποίος πιστεύει πως γεννιόμαστε με… έλλειμμα ποσότητας αλκοόλ στο αίμα μας με μια ταινία για την σίγουρα ιδιαίτερη πνευματική μεταμόρφωση που βιώνει ένας 20χρονος πρώην τρόφιμος αναμορφωτηρίου που προσποιείται τον ιερέα σε μια πόλη της πολωνικής επαρχίας.

Τις ταινίες «Collective» (ντοκιμαντέρ) του Αλεξάντερ Νάναου, «Άσπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ και «Corpus Christi»  του Γιαν Κομασά σίγουρα δεν τις ακούμε πρώτη φορά.

Το «Collective» απέσπασε δύο υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Oscar, καθώς ήταν υποψήφια για Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους όπου έχασε από το «My Octopus Teacher».

Ήταν επίσης η υποψηφιότητα της Ρουμανίας στην κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας όπου έχασε από την άλλη ταινία την οποία εξετάζουμε, την ταινία «Άσπρο Πάτο» από την Δανία η οποία άλλωστε ήταν και το μεγάλο φαβορί για την συγκεκριμένη κατηγορία. Το «Corpus Christi» το γνωρίσαμε πέρυσι και το προλάβαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Γιατί τα λέμε όμως όλα αυτά; Γιατί οι ταινίες αυτές είναι εξαιρετικές, και επειδή διαγωνίζονται για το Βραβείο Κοινού LUX 2021 φέτος δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία στο κοινό να καθορίσει τον νικητή από κοινού με τους ευρωβουλευτές.

Κοινώς, το ευρωπαϊκό σινεφίλ κοινό γίνεται φέτος μέλος στην  κριτική επιτροπή και καλείται αφού δει τις ταινίες να επιλέξει τη νικήτρια ταινία.

Πώς να δείτε τις ταινίες

Για την Ελλάδα, παρέχεται άμεση πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.festivalscope.com/page/lux-audience-week-greece/ .

Ο σύνδεσμος πρόσβασης είναι διαφορετικός για κάθε κράτος μέλος. Η πρόσβαση στις επιλεγμένες ταινίες εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και ο αριθμός των δωρεάν εισιτηρίων είναι περιορισμένος.

Οι διαγωνιζόμενες ταινίες είναι υποτιτλισμένες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

Πώς να ψηφίσετε για το Βραβείο Κοινού LUX

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν τις αγαπημένες του ταινίες βαθμολογώντας τις σε κλίμακα από ένα έως πέντε αστέρια στην πλατφόρμα βραβείων κοινού LUX που διατίθεται σε 24 γλώσσες.

Οι θεατές μπορούν να αλλάξουν την ψήφο τους όσες φορές θέλουν , θα ληφθεί όμως υπόψη μόνο η τελευταία ψήφος.

Η τελευταία ημέρα ψηφοφορίας για το κοινό είναι η 23η Μαΐου.

Επιλεγμένος αριθμός ψηφοφόρων θα ανταμειφθεί με επίσκεψη στην τελετή απονομής ευρωπαϊκών βραβείων τον Δεκέμβριο του 2021 στο Βερολίνο.

Οι θεατές θα επιλέξουν τον νικητή από κοινού με τους ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να ψηφίσουν μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Η νικήτρια ταινία του Βραβείου Κοινού LUX θα είναι αυτή με την υψηλότερη βαθμολογία, τόσο από το κοινό όσο και από τους ευρωβουλευτές των οποίων το ποσοστό αναλογίας στην τελική ψηφοφορία ανέρχεται στο 50% έκαστος. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί κατά την τελετή απονομής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, στην ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Ζωντανή συζήτηση με σκηνοθέτες

Την Παρασκευή, 14 Μαΐου από τις 5 μ.μ., με την ευκαιρία της Εβδομάδας κοινού LUX, θα διεξαχθεί ζωντανή συζήτηση με τους εξής εκπροσώπους των τριών ταινιών:

  • Τόμας Βίντερμπεργκ (σκηνοθέτης, Another Round)
  • Αλεξάντερ Νάναου (σκηνοθέτης, Collective)
  • Μπάρτος Μπιελένια  (πρωταγωνιστής, Corpus Christi)

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Facebook και θα την συντονίζει ο αρχισυντάκτης του Cineuropa κ. Domenico La Porta. Το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει μέσω ερωτήσεων.

Διαβάστε ακόμα: