Με Sean Penn και Wes Anderson το επίσημο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Καννών

74o-diethnes-festibal-kinimatografou-ton-kannon ERIC GAILLARD
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Το 74o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου.

«Το σινεμά δεν είναι νεκρό», σχολίασε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Thierry Frémaux κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 63 ταινίες.

«Η επιστροφή του κοινού στους κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο ήταν τα πρώτα καλά νέα. Και το φεστιβάλ θα είναι το δεύτερο καλό νέο», πρόσθεσε.

REUTERS / SANDRA AUGER
Στο Επίσημο Διαγωνιστικό βρίσκουμε 24 τίτλους, στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα 18 τίτλους και ένα μικρό αριθμό άλλων πολλά υποσχόμενων συμμετοχών στις νέες ενότητες.

Η 74η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία αλλά τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τον επόμενο μήνα, σε άλλη μία προσπάθεια του κινηματογραφικού χώρου να διεκδικήσει μερικούς βαθμούς κανονικότητας, να αναπληρώσει το κενό που δημιούργησε η πανδημία και φυσικά να αναδείξει την ανθεκτικότητα της τέχνης και των επαγγελματιών της.

Το φετινό Φεστιβάλ των Καννών θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου, με ταινία έναρξης το «Annette» του σκηνοθέτη Leos Carax με πρωταγωνιστές τον Adam Driver και την Marion Cotillard.

Η τελευταία σκηνοθετική προσπάθεια του Sean Penn συγκαταλέγεται στις ταινίες που θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

REUTERS / ERIC GAILLARD

Η ταινία «Flag Day», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Penn μαζί με τον Josh Brolin, είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Jennifer Vogel, και αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα που ζει διπλή ζωή ως παραχαράκτης, ληστής τραπεζών και γενικά απατεώνας για να φροντίσει την κόρη του.

Οι προηγούμενες σκηνοθετικές προσπάθειες του Penn περιλαμβάνουν τις ταινίες «Ταξίδι στην άγρια φύση», «Η υπόσχεση» και «Τρεις μέρες προθεσμία».

Να σημειωθεί ότι ο Penn δεν έχει καλά προηγούμενα με το φεστιβάλ, καθώς η τελευταία φορά που προβλήθηκε ταινία του στις Κάννες δεν το λες και ότι στέφθηκε με επιτυχία.

REUTERS / ERIC GAILLARD
Τα highlights του προγράμματος

  • Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Mia Hansen-Love θα παρουσιάσει την ταινία της «Bergman Island», για ένα ζευγάρι Αμερικανών σκηνοθετών οι οποίοι καταφεύγουν σε ένα νησί για το καλοκαίρι για να γράψουν σενάρια για τις επερχόμενες ταινίες τους. Πρωταγωνιστούν οι Tim Roth, Mia Wasikowska και Vicky Krieps.
  • Ο Tom McCarthy θα επιστρέψει με την πρώτη δραματική του ταινία από τότε που κέρδισε το Oscar Kαλύτερης Ταινίας για το «Spotlight». Στην ταινία «StillWater» θα δούμε τον Matt Damon ως πατέρα να προσπαθεί να αθωώσει την αποξενωμένη κόρη του από τις κατηγορίες για έναν φόνο που δεν διέπραξε ποτέ.
  • Ο σκηνοθέτης Oliver Stone θα παρουσιάσει την ταινία του «JFK Revisited: Through the Looking Glass». Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες πέρα ​​από τον τίτλο.
  • Η ηθοποιός Charlotte Gainsbourg, κόρη της Jane Birkin και του Serge Gainsbourg, θα κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία «Jane Par Charlotte».
  • Άλλοι σκηνοθέτες που θα κάνουν τις πρώτες τους σκηνοθετικές προσπάθειες είναι ο Andrea Arnold, ο οποίος θα παρουσιάσει την ταινία «Cow», και ο Todd Haynes, ο οποίος θα παρουσιάσει το «The Velvet Underground».
  • Οι παλιοί κάτοχοι Χρυσού Φοίνικα, Jacques Audiard και Apichatpong Weerasethakul, θα παρουσιάσουν τις νέες ταινίες τους «Les Olympiades» και «Memoria» (με την Tilda Swinton), αντίστοιχα.
  • Ανακοινώθηκαν επίσης το «Mothering Sunday» της Eva Husson και το «Red Rocket» του Sean Baker από το «The Florida Project».
  • Η νέα ταινία του Wes Anderson «The French Dispatch», με πρωταγωνιστές τον Timothee Chalamet, την Elisabeth Moss, την Tilda Swinton και τους Frances McDormand, και την Benedetta του Paul Verhoeven, επιβεβαιώθηκε επίσης ότι συμμετέχουν στο διαγωνιστικό.
  • Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η Jodie Foster θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στη φετινή διοργάνωση του 2021.
  • Ο Spike Lee θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που μοιράζει τα επίσημα βραβεία του φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης επρόκειτο να είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για την διοργάνωση του 2020 η οποία ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.
  • Η ταινία λήξης του φεστιβάλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ωστόσο, ο Frémaux ανέφερε ότι έχει ακόμα μια μεγάλη πρεμιέρα ταινίας blockbuster να ανακοινώσει.
  • 4 από τις 24 ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού φέτος σκηνοθετούνται από γυναίκες. Πρόκειται, σύμφωνα με το Variety, για το ίδιο ρεκόρ της διοργάνωσης που σημείωσε το 2019. Ο λόγος για τις Hansen-Love, Catherine Corsini, Julia Ducournau και Ildikó Enyedi.
  • Όσον αφορά τις παραγωγές του Netflix, δεν θα υπάρξει υποψήφια για άλλη μια φορά στη φετινή σύνθεση του φεστιβάλ, δήλωσε ο Frémaux στη συνέντευξη Τύπου. Οι Κάννες απαιτούν την κυκλοφορία όλων των τίτλων του διαγωνισμού στις γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες, ως μέρος ενός κανονισμού που αποσκοπεί στη διατήρηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Γαλλίας και στη διατήρηση των κινηματογράφων. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες streaming πρέπει να περιμένουν έως και τρία χρόνια για να μπορέσουν να προσθέσουν τις παραγωγές στην ταινιοθήκη τους.
  • Ερωτηθείς για το θέμα, ο Frémaux είπε ότι υπήρχαν δυνητικά δύο παραγωγές του Netflix που θα ήθελε να παρουσιάσει στις Κάννες φέτος, εκτός του επίσημου διαγωνισμού, αλλά η Netflix αρνήθηκε. «Λυπούμαστε για αυτήν την απουσία, αυτή τη στάση», είπε.
  • Πιθανότατα αναφερόταν στη μεγάλη απούσα και μοναδική γυναίκα που έχει κερδίσει Χρυστό Φοίνικα, τη Jane Campion και την ταινία της «The Power of the Dog», του Netflix.
  • Όσον αφορά τα πρακτικά ζητήματα, το φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει από τους συμμετέχοντες να υποβάλλονται σε τεστ Covid-19 κάθε 48 ώρες, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή δεν έχουν αποδεικτικό ανοσίας.
  • Το όριο στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας θα αυξηθεί την 1η Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι ταινίες θα πρέπει, θεωρητικά να μπορούν να προβάλλονται σε πλήρεις αίθουσες.
  • Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια των προβολών. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα απαιτηθεί επίσης μάσκα στο κόκκινο χαλί.

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα

Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα

A FELESÉGEM TÖRTÉNETE
(THE STORY OF MY WIFE)
Ildikó ENYEDI (Hungary)
BENEDETTAPaul VERHOEVEN (Netherlands)
BERGMAN ISLANDMia HANSEN-LOVE (France)
DRIVE MY CARRyusuke HAMAGUCHI (Japan)
FLAG DAYSean PENN (USA)
HA'BERECH
(AHED’S KNEE)
Nadav LAPID (Israel)
CASABLANCA BEATSNabil AYOUCH (Morocco)
HYTTI NRO 6
(COMPARTMENT NO.6)
Juho KUOSMANEN (Finland)
THE WORST PERSON IN THE WORLDJoachim TRIER (Norway)
LA FRACTURECatherine CORSINI (France)
THE RESTLESSJoachim LAFOSSE (Belgium)
PARIS 13TH DISTRICTJacques AUDIARD (France)
LINGUIMahamat-Saleh HAROUN (Chad)
MEMORIAApichatpong WEERASETHAKUL (Thaïland)
NITRAMJustin KURZEL (Australia)
FRANCEBruno DUMONT (France)
PETROV’S FLUKirill SEREBRENNIKOV (Russia)
RED ROCKETSean BAKER (USA)
THE FRENCH DISPATCHWes ANDERSON (USA)
TITANEJulia DUCOURNAU (France)
TRE PIANINanni MORETTI (Italy)
TOUT S’EST BIEN PASSÉFrançois OZON (France)
A HEROSAsghar FARHADI (Iran)

Ενα Κάποιο Βλέμμα

MONEYBOYS

C.B Yi (Austria)

1st film

BLUE BAYOU

Justin CHON (USA)

FREDA

Gessica GÉNÉUS (Haïti)

1st film 

DELO

(HOUSE ARREST)

Alexey GERMAN JR. (Russia)

BONNE MÈRE

Hafsia HERZI (France)

NOCHE DE FUEGO

Tatiana HUEZO (Mexico)

LAMB

Valdimar JÓHANSSON (Iceland)

1st film

COMMITMENT HASAN

Hasan Semih KAPLANOGLU (Turkey)

AFTER YANG

Kogonada (USA)

LET THERE BE MORNING

Eran KOLIRIN (Israel)

UNCLENCHING THE FISTS

Kira KOVALENKO (Russia)

WOMEN DO CRY

Mina MILEVA (Bulgaria)

Vesela KAZAKOVA (Bulgaria)

REHANA MARYAM NOOR

Abdullah Mohammad SAAD (Bangladesh)

GREAT FREEDOM

Sebastian MEISE (Austria)

LA CIVIL

Teodora Ana MIHAI (Romania / Belgium)

1st film

GAEY WA'R

NA Jiazuo (China)

1st film

THE INNOCENTS

Eskil VOGT (Norway)

UN MONDE

Laura WANDEL (Belgium)

1st film

Εκτός Διαγωνιστικού

DE SON VIVANT

Emmanuelle BERCOT (France)

EMERGENCY DECLARATION

HAN Jae-Rim (Korea)

THE VELVET UNDERGROUND

Todd HAYNES (USA)

BAC NORD

Cédric JIMENEZ (France)

ALINE, THE VOICE OF LOVE

Valérie LEMERCIER (France)

STILLWATER

Tom MCCARTHY (USA)

Cannes Premieres

HOLD ME TIGHT

Mathieu AMALRIC (France)

COW

Andrea ARNOLD (UK)

LOVE SONGS FOR TOUGH GUYSSamuel BENCHETRIT (France) 
DECEPTION

Arnaud DESPLECHIN (France)

JANE PAR CHARLOTTE

Charlotte GAINSBOURG (France)

1st film
IN FRONT OF YOUR FACE

HONG Sang-Soo (Korea)

MOTHERING SUNDAY

Eva HUSSON (France)

EVOLUTION

Kornél MUNDRUCZO (Hungary)

VAL

Ting POO (USA)

Leo SCOTT (USA)

JFK REVISITED: THROUGH THE LOOKING GLASS

Oliver STONE (USA)

Ειδικές Προβολές

O MARINHEIRO DAS MONTANHAS
(MARINER OF THE MOUNTAINS)

Karim AÏNOUZ (Brazil)

BLACK NOTEBOOKS

Shlomi ELKABETZ (Israel)

BABI YAR. CONTEXT

Sergei LOZNITSA (Ukraine)

H6

Yé Yé (France)

1st film
THE YEAR OF THE EVERLASTING STORM

Jafar PANAHI (Iran), Anthony CHEN (Singapor), Malik VITTHAL (USA), Laura POITRAS (USA), Dominga SOTOMAYOR (Chile), David LOWERY (USA), and Apichatpong WEERASETHAKUL (Thailand)