Περιήγηση στη Ρώμη μέσα από διάσημα κινηματογραφικά πλάνα

la-grande-bellezza
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Από την Audrey Hepburn στα Spanish Steps και τον Τζέημς Μποντ 007 στις όχθες του Τίβερη, μέχρι τον Nanni Moretti στη Vespa του, αυτή η γραφική διαδρομή έχει κάτι για τους λάτρεις των ταινιών όλων των ειδών.

Η ιταλική πρωτεύουσα η αλήθεια είναι πως έγραφε πάντα καλά στη μεγάλη οθόνη. Η Αιώνια Πόλη έχει αποτελέσει το σκηνικό για πολυάριθμες κινηματογραφικές παραγωγές, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.

Στη Ρώμη και τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες ταινιών που έχουν γυριστεί στην πόλη αφιερώνουν πρόσφατη ανάλυσή τους οι Financial Times καταλήγοντας σε ένα κινηματογραφικό τουρ στην πρωτεύουσα που λάμπει μεγαλόπρεπα.

Η περιήγηση των FT ξεκινάει από το Hotel Eden το οποίο βρίσκεται κοντά στο σιντριβάνι του Τρίτωνα στην Piazza Barberini και την Via Veneto. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο φιλοξενούσε κάποτε όλα τα μεγάλα αστέρια του σινεμά που συμμετείχαν σε παραγωγές γυρισμένες στη Ρώμη, τη δεκαετία του 1960 όταν στην  πόλη χτύπαγε η καρδιά του διεθνούς σινεμά.

Σε αυτό το ξενοδοχείο υπάρχει μια κρυφή βεράντα στον τελευταίο όροφο η οποία θα συνδέεται πάντα με την «dolce vita». Η συγκεκριμένη βεράντα στεγάζει το εστιατόριο La Terrazza, και κάπου εκεί διαμορφώθηκε η ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου.

Ένας από τους πιο διάσημους επισκέπτες του ξενοδοχείου ήταν ο Federico Fellini ο οποίος, σύμφωνα με το προσωπικό του Hotel Eden, ήταν τρομερά προληπτικός και όταν έδινε συνεντεύξεις καθόταν πάντα στο ίδιο τραπέζι στο εστιατόριο. Το τραπέζι που είχε «σημαδέψει» βλέπει στην πόλη της οποίας η κουλτούρα, η ατμόσφαιρα και η ουσία αποτυπώθηκαν υπέροχα από τον Fellini στις ταινίες του.

Ο Fellini δεν ήταν όμως η μόνη μεγάλη προσωπικότητα του σινεμά που έμεινε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Οι Roberto Rossellini και Ingrid Bergman ήταν τακτικοί πελάτες επίσης και αρκετές φορές τους είχαν δει να βγάζουν τα δίδυμά τους βόλτα με τα ποδήλατα σε  κοντινούς δρόμους και γύρω από τη Villa Borghese. Μάλιστα η κόρη τους Isabella παρέμεινε τόσο προσκολλημένη στο Hotel Eden που εκείνη και ο Martin Scorsese πέρασαν τη νύχτα του γάμου τους εκεί.

Και από το Hotel Eden οι FT μας πηγαίνουν λίγο παραπέρα, στην πλατεία Trinità dei Monti που έχει θέα στα διάσημα Spanish Steps.

Από τον Matt Damon στην ταινία The Talented Mr Ripley (1999) που κοιτάζει στην πλατεία μέχρι το Roman Holiday (1953) και την Audrey Hepburn που τριγυρνάει στα Spanish Steps τρώγοντας παγωτό, η τοποθεσία αποτελεί κλασική κινηματογραφική επιλογή για γύρισμα. Και μπορεί αυτή την εποχή να έχει «ξαλαφρώσει» από τον υπερβολικό κόσμο, παραμένει ωστόσο αγαπημένο κινηματογραφικό σημείο. Η Lady Gaga εθεάθη στην περιοχή συμμετέχοντας στα γυρίσματα για τη νέα ταινία του Ridley Scott, House of Gucci.

Στο Eat, Pray, Love, από την άλλη,  ταινία βασισμένη στην προσωπική της ιστορία η Elizabeth Gilbert κάνει ένα πέρασμα από την ιταλική πρωτεύουσα για να γιατρευθεί μέσω της κουζίνας καταναλώνοντας πίτσες, ζυμαρικά και φυσικά gelato.

La Dolce Vita 

Η επόμενη στάση για τους FT είναι στην gelateria San Crispino όπου η ηρωίδα, που υποδύεται η Julia Roberts, απολαμβάνει ένα παγωτό το οποίο παραμένει στο μενού μέχρι σήμερα.

Κοντά στη gelateria βρίσκεται το σκηνικό μιας από τις πιο εμβληματικές σκηνές στον ιταλικό κινηματογράφο από το La Dolce Vita του Fellini (1960), η Fontana di Trevi.

Και από εκεί οι FT μας μεταφέρουν στην Piazza Venezia, η κεντρική πλατεία της Ρώμης η οποία στεγάζει μια από τις αρχικές σκηνές στο Cinema Paradiso (1988) του Giuseppe Tornatore.

Κατεβαίνοντας «πιάνουμε» την Piazza Grazioli και το μεγάλο palazzo όπου διέμενε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και κάποτε παραγωγός ταινιών Silvio Berlusconi. Υπάρχουν πολλές διάσημες ταινίες που απεικονίζουν τον μεγιστάνα, το My Way (2016) του Antongiulio Panizzi, το The Caiman (2006) του Nanni Moretti και το Loro (2018) του Paolo Sorrentino.

Συνεχίζοντας το περπάτημα, οι FT μας πηγαίνουν στην Piazza di Pietra η οποία έχει ένα guest στην ταινία The Eclipse (1962) του Michelangelo Antonioni.

Από εκεί φθάνουμε στο Πάνθεον. Και εκεί στην ταινία Angels and Demons (2009) ο Tom Hanks ορμά στον τάφο του Ραφαφέλο πεπεισμένος ότι σύντομα θα δολοφονηθεί ένας καρδινάλιος.

Πάνω από πέντε δεκαετίες νωρίτερα, η πριγκίπισσα Ann της Audrey Hepburn (Roman Holiday) έπινε σαμπάνια στο καφέ G Rocca, θαυμάζοντας το μαγευτικό κτίριο που βρίσκεται απέναντι.

Περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το Πάνθεον βρίσκεται η Piazza Mattei, η οποία φιλοξενεί ένα από τα πιο περίεργα συντριβάνια της πόλης, με χάλκινες χελώνες. Η πλατεία αποτελεί το σκηνικό για μια σκηνή στην ταινία Facing Windows (2003) του Ferzan Ozpetek.

The Eclipse 

Σε κοντινή απόσταση, στις όχθες του Τίβερη, βρίσκουμε τον 007 του Daniel Craig στην ταινία Specter (2015).

Σε κοντινή απόσταση, ένας όχι λιγότερο γοητευτικός χαρακτήρας, ο ήρωας που υποδύεται ο Toni Servillo στην ταινία La grande bellezza (2013) περπατά δίπλα στο ποτάμι σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της. Η βραβευμένη με Oscar ταινία ξεκινά με θέα τη Ρώμη από το λόφο Janiculum, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το σιντριβάνι Acqua Paola.   

Στην πορεία μεταφερόμαστε στην Via Dandolo στην οποία ο σκηνοθέτης Nanni Moretti τριγυρνάει με τη Vespa του σε μια ταινία του 1993 Dear Diary. Το 1849, έλαβε χώρα εδώ η μάχη εναντίον των Γάλλων που σηματοδότησε το τέλος του Mazzini και της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας του Garibaldi.

Από εδώ, πηγαίνουμε προς το Scarpone, ένα παραδοσιακό ρωμαϊκό εστιατόριο στη γειτονιά του Monteverde. Κατά τη διαδρομή περνάμε από τη Via Giacinto Carini 45, όπου ζούσε ο Ιταλός σκηνοθέτης Pier Paolo Pasolini.

Ricordi?

Έπειτα οι FT μας στέλνουν στη Villa Pamphili, η οποία είναι μία έπαυλη μέσα στα όρια της οποίας υπάρχει το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο στη Ρώμη. Και ακριβώς από εδώ, ο Γαλλο-Ιταλός σκηνοθέτης Valerio Mieli, στην ταινία του 2018 Ricordi;  λέει μια ιστορία αγάπης.

Ο κινηματογραφικός γύρος στη Ρώμη ολοκληρώνεται με μία στάση στη γειτονιά Testaccio. Η ταινία του Ozpetek Ignorant Fairies, για τη φιλία και την ομοφυλοφιλία, έχει γυριστεί κάπου εδώ.