«Beckett»: Ο «δρομέας» John David Washington και η Ελλάδα της κρίσης

beckett
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Και πάνω που λέγαμε πως με τον «Βιρτουόζο» κλείσαμε με τις βαρετές ταινίες το μήνα Αύγουστο, έρχεται η πρώτη παραγωγή του Netflix που είναι γυρισμένη στην Ελλάδα να ανατρέψει τα δεδομένα.

«Έπρεπε να είχα πεθάνει» λέει στο τέλος της ταινίας «Beckett» ο βασικός της ήρωας. Και είναι το μόνο σωστό πράγμα που λέει στην ταινία. Ψέματα δεν θα πούμε, κατά τη διάρκεια της ταινίας είναι πολλές οι φορές που εύχεσαι να πεθάνει ο Μπέκετ μπας και τελειώσει αυτό το παρόλο κυνηγητό που ακόμα και όταν δοθεί εξήγηση για τον λόγο που συμβαίνουν όλα, παραμένουν τα πάντα παράλογα και υπερβολικά.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Η ταινία «Beckett» πρόκειται κυρίως για ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, αν και ενέχει το ίδιο αποτυχημένα με το βασικό της είδος και άλλα κινηματογραφικά είδη και στοιχεία.

Η ιστορία ξεκινά με ένα ζευγάρι Αμερικανών που βρίσκονται για διακοπές στην Ελλάδα. Ο Μπέκετ (John David Washington) και η Έιπριλ (Alicia Vikander) είναι πολύ ερωτευμένοι και στον έρωτά τους δεν χωρά ο υπόλοιπος κόσμος ούτε οι πολιτικές αναταραχές της χώρας που επισκέπτονται οι οποίες εμφανίζονται περιστασιακά στις τηλεοράσεις στα καφενεία που επισκέπτονται. Οι στιγμές τους μαζί μας σπάνε τα νεύρα με την αδεξιότητά τους αλλά δεν ξέρουμε ακόμα ότι τα χειρότερα έπονται στην ταινία.  Έπειτα κάτι συμβαίνει και ο Μπέκετ μένει μόνος και μπλέκει πολύ άσχημα και με πολλούς τρόπους, από τη μία έχουμε το προσωπικό του δράμα και από την άλλη μια παρέα ανθρώπων που τον καταδιώκουν για να τον δολοφονήσουν. Και κάπως έτσι αρχίζει η ταλαιπωρία του ήρωα-και η δική μας.

 Η ταινία περνάει από τη ρομαντική ταινία στο δράμα και έπειτα στην περιπέτεια εντελώς αμήχανα και δίχως ίχνος περίτεχνου χειρισμού. Και παραμένει στο στοιχείο της περιπέτειας για πάρα πολύ δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον βασικό ήρωα ο οποίος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τρέχει- πραγματικά χρειάζεται και κάτι άλλο.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν δίνεται η εξήγηση για όλο αυτό το ανθρωποκυνηγητό καθώς δημιουργείται μία εντελώς φιλόδοξη και σίγουρα επιφανειακή συνθήκη που εμπλέκει τα μέτρα λιτότητας στη χώρα και το ευρώ με την ακροδεξιά, τον κομμουνισμό, την διαφθορά και το σάπιο πολιτικό σύστημα εν γένει. Και όλα αυτά ενώ ο John David Washington συνεχίζει να τρέχει. Σκοπός του μάλλον είναι να μας ζαλίσει και να μην αντιληφθούμε τις τρύπες της ταινίας. Αλήθεια καλύτερα να μην δινόταν η εξήγηση.

Συνεργάτης του Luca Guadagnino (ο οποίος εκτελεί χρέη παραγωγού στην ταινία «Beckett»), ο σκηνοθέτης Ferdinando Cito Filomarino κάτι προσπαθεί να κάνει με την νατουραλιστική απόδοση, ωστόσο, αφήνει την ιστορία να ρέει χωρίς ένταση και ρυθμό και τον πρωταγωνιστή χωρίς ενδιαφέρον.

Τελικά απλά κανείς από την ταινία δεν προσπαθεί αρκετά.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]