«The Suicide Squad»: Στο φωτεινό σκοτάδι της DC

the-suicide-squad
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Θα το πήρε το αφτί σας, το ας το πούμε reboot «The Suicide Squad» του James Gunn είναι ανατρεπτικό, φαντασμαγορικό, βίαιο, αυτοσαρκαστικό και σίγουρα διασκεδαστικό.

Η ταινία συνιστά ένα όργιο βίας εμπνευσμένο από τα κόμικς DC, με ποπ αισθητική, σοφή χρήση των οπτικών εφέ και ανάπτυξη χαρακτήρων- όσο επιτρέπει ο διαθέσιμος χρόνος που είναι τελικά αρκετός για να συστηθούν οι ήρωες. Η ταινία διαθέτει επίσης το χιούμορ αλα Guardians of the Galaxy, μια καταπληκτική εισαγωγική σκηνή γεμάτη βία που σε καλωσορίζει και σε προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι και μια σκέτη φαντασμαγορία στην τελική μάχη.

Ο σκηνοθέτης James Gunn αφού απολύθηκε από την Marvel για τα σκιώδη του tweets, φέρνει ένα άλλο αέρα στο πλατό γεμίζοντας τις τρύπες της ταινίας με απόλαυση αλλά διατηρώντας το σκοτάδι που χαρακτηρίζει το σύμπαν της DC. Απλά το «μολύνει» με λίγο χρώμα, φλοράλ διάθεση και παράνοια- ενδεικτική η σκηνή της Harley Quinn με το ειδύλλιο με τον πρόεδρο της Corto Maltese.

Χωρίς να κρατάει πολλά από την πρώτη ταινία, η ταινία του James Gunn βάζει και πάλι τους supervillains να συνεργαστούν σε μια αδύνατη αποστολή, μια επιχείρηση αυτοκτονίας της οποίας κινεί τα νήματα η κυβερνητική αξιωματούχος Amanda Waller (Viola Davis). Οι supervillains δεν είναι οι ίδιοι με της πρώτης ταινίας, αν και βλέπουμε κάποιους να επιβιώνουν, με πρώτη φυσικά την Harley Quinn (Margot Robbie) η οποία απεικονίζεται πιο στέρεα ισορροπώντας ανάμεσα στην στη σέξι τρέλα και το politically incorrect. Την βλέπουμε, την καταλαβαίνουμε αν και δεν ασπαζόμαστε την παράνοια που χαρακτηρίζει κάθε της κίνηση και τη θαυμάζουμε. Με τον ίδιο τρόπο ρίχνουμε ματιές στην ψυχοσύνθεση όλων των ηρώων, μαθαίνουμε τις φοβίες τους, την οικογενειακή τους ιστορία, τα δράματα που τους διαμόρφωσαν.

Η ομάδα, πέρα από τη Harley Quinn, αποτελείται από τον Bloodsport (Idris Elba), ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας των αταίριαστων κακών, τον Rick Flag (Joel Kinnaman), τον πολεμοχαρή Peacemaker (John Cena), τον King Shark (με τη φωνή του Sylvester Stallone), τη Ratcatcher II (Daniela Melchior ) και τον στρατό της από αρουραίους και τον Polka-Dot Man (David Dastmalchian), ο οποίος διαθέτει την πιο ευφάνταστη και παλαβή υπερδύναμη παράλληλα με mommy issues.

Στόχος τους να εισβάλουν στο νησί Corto Maltese όπου βρίσκεται ο χώρος μιας μυστικής ερευνητικής εγκατάστασης για βιολογικά όπλα που διευθύνεται από την ιδιοφυΐα του Thinker (Peter Capaldi), προκειμένου να τον εξουδετερώσουν έτσι ώστε να μην απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Εδώ με το πολιτικό υπόβαθρο κάπου χάνεται η αρμονία αλλά στο μεταξύ οι ήρωες έχουν προλάβει να ενωθούν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, το απόλυτο χάος. Οπότε μικρή σημασία έχει.  

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]