«La Casa de Papel»: Η αρχή του τέλους

la-casa-de-papel
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το πρώτο μέρος του τελευταίου κύκλου είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Netflix.

Μετά από δύο εξαιρετικά πολύ ενοχλητικές σεζόν, η δημοφιλής ισπανική σειρά επανέρχεται για να γράψει τον επίλογο της συμμορίας που ήθελε να αντισταθεί στο σύστημα και να διεκδικήσει την ελευθερία της.

Το πρώτο μέρος της σειράς αποτελείται από πέντε επεισόδια- τα υπόλοιπα επεισόδια του τελευταίου κύκλου θα προβληθούν τον Δεκέμβριο- και η ιστορία συνεχίζει εκεί που την αφήσαμε, στην Τράπεζα της Ισπανίας όπου είναι εγκλωβισμένοι οι ήρωες για πάνω από 100 ώρες κατά τη διάρκεια της δεύτερης θεαματικής τους ληστείας.

Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο στην πρώτη ληστεία. Το λέει άλλωστε και η Manila που παραπονείται πως την κράτησαν στην απέξω στην άλλη ληστεία «στην καλή».

Ευτυχώς για εμάς ο κύκλος αυτός θα είναι ο τελευταίος, γεγονός που δεν φρενάρει τους συντελεστές να φέρουν τα πάνω κάτω. Φυσικά να σημειώσουμε ότι η σειρά καλό θα ήταν να είχε βάλει την τελεία της όταν έπρεπε και όχι να την σύρουν μέχρι εδώ απλά και μόνο γιατί πρόκειται για μία από τις κορυφαίες σειρές του Netflix. Για την ακρίβεια ο 4ος κύκλος- ναι ο απελπιστικός αυτός κύκλος- βρίσκεται στη δεύτερη θέση των κορυφαίων σόου της πλατφόρμας- με το Witcher να αρπάζει την πρωτιά.

Το γεγονός ότι πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο δίνει χώρο για περισσότερη αδρεναλίνη, συναισθηματικές εντάσεις και φυσικά απώλειες. Η δεύτερη ληστεία είχε ψεγάδια και έφερε το χάος, επομένως δεν μπορεί να λήξει καλά. Όπως ακούγεται στον πέμπτο κύκλο, σημασία δεν έχει πια ο χρυσός. Ούτε η νίκη. Αλλά ένας πόλεμος που θα χαθεί, απλά πρέπει να χαθεί όσο πιο αργά γίνεται.

 Έχοντας ήδη στερηθεί τους δύο πιο επιτυχημένους ήρωες της σειράς (μιλάμε για τον Berlin και την Nairobi), η συμμορία μετρά περισσότερες πληγές παρά νίκες. Το αργό χάος των προηγούμενων κύκλων ανεβάζει ταχύτητα για να πάρει τη μορφή της πολεμικής σύρραξης και των εναλλαγών και εκπλήξεων που διαθέτει- άλλωστε στο παιχνίδι μπαίνει πλέον ο στρατός.

«Ο πόλεμος φτάνει στα πιο ακραία και άγρια ​​επίπεδά του, αλλά πρόκειται για την πιο επική και συναρπαστική σεζόν», έχει δηλώσει ο δημιουργός της σειράς Alex Pina προϊδεάζοντας ότι αφήνουμε πια πίσω μας το στοιχείο της έξυπνης διαχείρισης που χαρακτήρισε αρχικά τις ληστείες και μετακινούμαστε στην ένοπλη σύγκρουση.

Επίσης, χωρίς να αφήνει εντελώς πίσω τις «παθογένειες» των κύκλων που έχουν προηγηθεί, η τελευταία σεζόν φαίνεται να χρησιμοποιεί καλύτερα τα στοιχεία που ενοχλούσαν.

Ένα τέτοιο είναι τα flashbacks που πλέον αποκτούν πιο ουσιαστική διάσταση, σαν να προλογίζουν και να εξηγούν τη δράση που αντιπαραβάλλεται ενώ παράλληλα η χρήση τους γίνεται με ρέγουλα. Μάλιστα υπάρχουν επεισόδια με γραμμική αφήγηση σε όλη τους τη διάρκεια.

Λιγότερο κατανοητά για την ώρα είναι , ωστόσο, τα flashbacks με τον Berlin στη Δανία, αν και όπως φαίνεται θα γίνει η σύνδεση στα επεισόδια που ακολουθούν. Παρόλα αυτά φαίνονται αρκετά παράταιρα και με στόχο την ικανοποίηση των fans.

Συμπερασματικά, τα πέντε επεισόδια του τελευταίου κύκλου είναι σαφώς καλύτερα δομημένα και πιο συναρπαστικά από τα επεισόδια των τελευταίων κύκλων της σειράς, αν και συχνά παραμένουν προβλέψιμα. Επίσης, το στοιχείο του πολέμου δεν λειτουργεί πάντα γιατί υπολείπεται της έντασης.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]