Μια συγκλονιστική σεζόν ξεκινά στο Viasat Nature

darwin-australia Paul Chesley

A large Salt Water Crocodile along the shoreline.

ΤΡΙΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Υποδεχτείτε το φθινόπωρο με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σκοτεινό κόσμο των ωκεανών.

Τι θα δούμε

Διάσωση στον άγριο Ειρηνικό
Πρεμιέρα Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 14:00

Η περιπετειώδης αυτή σειρά που γυρίστηκε στην εντυπωσιακή Ακτή του Ειρηνικού στον Καναδά παρουσιάζει μια ομάδα κτηνιάτρων και τεχνικών που έχουν αφοσιωθεί στη διάσωση και την απελευθέρωση των θαλάσσιων θηλαστικών. Ποιο είναι το σύνθημά τους; «Κάθε ζώο έχει αξία». Υπό την καθοδήγηση ενός αφοσιωμένου και ενθουσιώδους κτηνίατρου, αυτοί οι έμπειροι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί σε ένα μόνο πράγμα: να προστατεύουν τις φώκιες, τις χελώνες, τα δελφίνια, τις βίδρες, τους θαλάσσιους λέοντες -αλλά εν γένει και κάθε άλλο ζώο- από πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους που απειλούν την ίδια τους τη ζωή. Όλοι εργάζονται ακαταπόνητα για να σώσουν εκατοντάδες τραυματισμένα ζώα κάθε χρόνο, τα περιθάλπουν μέχρι να θεραπευτούν πλήρως και στη συνέχεια τα αφήνουν ελεύθερα. Η διάσωση και η επιστροφή τους στην άγρια φύση - αυτή είναι η αποστολή του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών.

Copyright © BBC Studios

David Fleetham
Υπεργιγάντια ζώα
Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στις 12:55

Σε αυτή την περιπετειώδη, εντυπωσιακή σειρά που αποθεώνει τα πελώρια ζώα, ο Στιβ Μπάκσολ συναντά τα πιο χαρισματικά υπεργιγάντια είδη του πλανήτη. Κολυμπά δίπλα σε κροκόδειλους του Νείλου στην Μποτσουάνα και μαζί με φυσητήρες στη Δομινίκα, ενώ αποφεύγει τις συγκρούσεις με θαλάσσιους ελέφαντες βάρους δύο τόνων στην Καλιφόρνια. Επίσης ο Στιβ συναντιέται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία ανοιχτά του Κέιπ Τάουν και ακολουθεί πεζός έναν τεράστιο ελέφαντα διασχίζοντας τις θαμνώδεις εκτάσεις της Νότιας Αφρικής. Όταν συναντά τους υπεργίγαντες στο περιβάλλον τους, ο Στιβ εξηγεί τα σπουδαία κατορθώματά τους τα οποία οφείλονται στο μέγεθός τους.

Copyright © ITV Global

Alex Mustard

Sea Lion in Monterey Bay

Θηριώδη πλάσματα των ποταμών
Πρεμιέρα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 19:20 και στη συνέχεια καθημερινά Δευτ.-Παρ. την ίδια ώρα.

Στον τρίτο κύκλο επεισοδίων, ο μανιώδης ψαράς Τζέρεμι Ουέιντ ταξιδεύει σε μακρινούς προορισμούς για να ανακαλύψει τα μυστήρια που κρύβουν τρομακτικά ανθρωποφάγα τέρατα στους εντυπωσιακότερους ποταμούς του πλανήτη. Θα ανακαλύψει γιατί ένα θαλάσσιο πλάσμα εξορμά για μίλια προς το εσωτερικό της Αυστραλίας και στη συνέχεια θα φτάσει στην Παπούα Νέα Γουινέα για να ερευνήσει μυστηριώδεις θανάτους στον ποταμό Σέπικ. Επειδή δεν θέλει να αφήσει μια τέτοια χρυσή ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, μεταβαίνει στη Νέα Ζηλανδία όπου ερευνά τον θρύλο ενός φονικού πλάσματος που εμφανίζεται σε δυσπρόσιτα ποτάμια και λίμνες. Ο Τζέρεμι ταξιδεύει μέχρι και στην Ιαπωνία για πρώτη φορά κι εκεί παρατηρεί μοναδικά ψάρια-δολοφόνους όπως τα ναμάζου και τα κάπα, ενώ εξερευνά τα νερά της Νότιας Αμερικής όπου ανακαλύπτει εκπληκτικά αρπακτικά στη Βραζιλία, την Αργεντινή και στο Σουρινάμ.

Copyright © Looking Glass

Αφιέρωμα: Η εποχή των ωκεανών
Κάθε Δευτέρα με Παρασκευή από Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Καταδυθείτε στις συγκλονιστικές και μυστηριώδεις ιστορίες των ωκεανών της Γης και εξερευνήστε διάφορα είδη ζωής, οργανισμούς, κοινωνίες και βασίλεια των πλασμάτων όλων των μορφών και μεγεθών, από τις γαλάζιες φάλαινες μέχρι το ίδιο το πλαγκτόν. Από τις πανέμορφες ακτογραμμές μέχρι τα εξωτικά νησιά τους, μαθαίνουμε για τους λαούς η ζωή των οποίων επηρεάζεται από τους ωκεανούς κοντά στους οποίους ζουν. Είναι μια ασύλληπτη εξερεύνηση από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, από πόλο σε πόλο, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, και από την Ασία μέχρι τη Νότια Αμερική.

Copyright © Blue Ant

Ειρηνικός ωκεανός
Πρεμιέρα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και στη συνέχεια καθημερινά την ίδια ώρα Δευτ.-Παρ.

Ο Ειρηνικός, ο μεγαλύτερος ωκεανός μας, περιέχει 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια νερό, και εκτείνεται από τις ΗΠΑ στα ανατολικά μέχρι την Αυστραλία στα δυτικά. Καλύπτει τη μισή έκταση του κόσμου μας και σφύζει από ζωή. Επισκεπτόμαστε τις ανοιχτές θάλασσες, την αχανή έκταση του ωκεανού που καλύπτει τον μισό πλανήτη μας με ένα γαλάζιο σεντόνι. Βουτάμε τα δάχτυλά μας στα ρηχά νερά όπου εξερευνούμε τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο, κατευθυνόμαστε σε γκρεμούς, παραλίες και απόκρημνα ακρωτήρια στις ακτές του Ειρηνικού όπου θα συναντήσουμε αρκούδες, καβούρια και θαλάσσιες αγελάδες, ενώ ολοκληρώνουμε το επικό ταξίδι μας στα σκοτεινά βάθη του όπου συναντούμε τους μεγαλόφθαλμους, μεγαλόστομους και διαφανείς κατοίκους της απύθμενης θάλασσας.

Copyright © BBC Studios

Ατλαντικός - ο αγριότερος ωκεανός στη Γη
Πρεμιέρα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και στη συνέχεια καθημερινά Δευτ.-Παρ. την ίδια ώρα.

Ο βυθός του Ατλαντικού ωκεανού είναι ανάγλυφος. Βουτάμε μέσα του και ανακαλύπτουμε τα ρεύματα, τα βάθη και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που προκαλεί και μεταφέρει στο πέρασμά του αυτός ο μεγαλειώδης όγκος νερού. Δείτε λεπτομερέστερα το Ρεύμα του Κόλπου -το οποίο επηρεάζει όλα όσα αγγίζει, από τις μεγάπτερες φάλαινες που γεννούν τα μικρά τους στην Καραϊβική μέχρι τις όρκες που κυκλώνουν τεράστια κοπάδια ρέγγας στον Αρκτικό βορρά- και καταδυθείτε στον βυθό για να εξερευνήσετε τη Μεσο-Ατλαντική ράχη, τη μεγαλύτερη οροσειρά στη Γη. Τα βουνά του Ατλαντικού που σχηματίστηκαν μετά από ηφαιστειακές ανακατατάξεις και διαμόρφωσαν τον ωκεανό, αποτελούν μια περιοχή πλούσιων σε τροφή ανοδικών ρευμάτων και φιλοξενούν πληθώρα οργανισμών - τέλος, ανοίγουμε πανιά για την Καραϊβική και μαθαίνουμε πώς τα τροπικά νερά θρέφουν τους κατοίκους τους, αλλά ταυτόχρονα γεννούν και τρομακτικούς κυκλώνες καθώς η ζέστη της Σαχάρας εντείνεται όλο και περισσότερο.

Copyright © BBC Studios

Απέραντο γαλάζιο
Πρεμιέρα δύο βράδια από Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια θηλαστικά -όπως γαλάζιες φάλαινες, μεγάπτερες φάλαινες, θαλάσσιοι ελέφαντες, δελφίνια, θαλάσσιες ενυδρίδες και οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες- συγκεντρώνονται ανοιχτά του κόλπου Μοντερέι κάθε χρόνο. Πολλά από τα ζώα αυτά θα πραγματοποιήσουν πολυήμερες και δύσκολες μεταναστεύσεις για να φτάσουν στον κόλπο, όπου θα χορτάσουν με ψάρια και πλαγκτόν ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους, όμως τίποτα δεν τους εγγυάται αυτό το φαγοπότι ακόμα και αν έχουν φτάσει στον προορισμό τους με ασφάλεια.

Ποια ζώα θα φτάσουν μέχρι εδώ φέτος, και θα υπάρχει αρκετή τροφή για να επιβιώσουν; Ακόμα, η τεράστια αυτή συνάθροιση είναι αφορμή για γιορτή καθώς πολλά από τα εν λόγω θηλαστικά κάποτε κινδύνευαν να εξαφανιστούν λόγω της υπεραλιείας τους. Σήμερα το κυνήγι τους σταμάτησε στην ακτογραμμή της Καλιφόρνιας και οι θάλασσες πλέον προστατεύονται, ενώ μια ομάδα ερευνητών μελετά αυτή την εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας και ανακαλύπτει ενδεχόμενους τρόπους να προστατευτεί το μέλλον όλων των θαλασσών του κόσμου μας.