Φεστιβάλ Βενετίας: O Χρυσός Λέοντας στην ταινία «Happening» της Audrey Diwan

audrey-diwan YARA NARDI
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το Φεστιβάλ έριξε αυλαία το Σάββατο, 11 Σεπτεμβίου.

Η ταινία «Happening» (L' Evénement), μια ευαίσθητη ιστορία για μια νεαρή φοιτήτρια που μένει έγκυος, κέρδισε το κορυφαίο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο τέλος μιας λαμπερής, κοινωνικά αποστασιοποιημένης εορταστικής διοργάνωσης.

Η 78η διοργάνωση του παλαιότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με διεθνείς διασημότητες να συρρέουν στο κόκκινο χαλί της Βενετίας.

Ο Χρυσός Λέοντας πήγε στο δράμα της Audrey Diwan έπειτα από την ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Μπονγκ Τζουν Χο.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Annie Ernaux, διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1960 και αφορά σε μια υπόθεση παράνομης έκτρωσης στη Γαλλία. «Έκανα αυτήν την ταινία με θυμό, με λαχτάρα, με την κοιλιά, τα σπλάχνα, την καρδιά, και το κεφάλι μου », είπε ο η γαλλίδα σκηνοθέτιδα.

(Να σημειωθεί ότι η βράβευση της ταινίας έρχεται μετά τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο νόμος κατά των αμβλώσεων στο Τέξας ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης και μεταθέτει την ευθύνη της εφαρμογής των νέων κανόνων από τους αξιωματούχους στους καθημερινούς πολίτες οι οποίοι μπορούν να μηνύσουν όποιον βοηθά στην πραγματοποίηση της άμβλωσης.)

REUTERS / YARA NARDI

Μετά την Chloé Zhao που κέρδισε πέρυσι τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία «Nomadland», το «Happening» της Diwan γίνεται η επόμενη ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα στην οποία ανοίγεται ο δρόμος για τα Oscar. Είναι γνωστός άλλωστε ο ρόλος του Φεστιβάλ ως κοιτίδα υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Oscar.

Στο τέλος μιας βραδιάς που έφερε το στίγμα των γυναικών, η Diwan έγινε η έκτη γυναίκα στην ιστορία του Φεστιβάλ που κερδίζει το κορυφαίο βραβείο του. Παράλληλα για πρώτη φορά γυναίκες κερδίζουν το βραβείο δύο χρονιές στη σειρά.

Μεταξύ των ταινιών που νίκησε η Diwan ήταν οι τρεις του Netflix οι οποίες, ωστόσο, έλαβαν σημαντικά βραβεία. Το «The Power of the Dog» χάρισε στην Jane Campion to βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας ενώ το «The Hand of God» απέσπασε δύο βραβεία, τον Αργυρό Λέοντα και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Filippo Scotti).

REUTERS / YARA NARDI

Η τρίτη ταινία του Netflix που διακρίθηκε στο φεστιβάλ είναι το «The Lost Daughter» με την οποία κέρδισε το βραβείο Σεναρίου η Maggie Gyllenhaal. Αποτίοντας φόρο τιμής στην Ιταλία, όπου παντρεύτηκε και ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τη δουλειά της Elena Ferrante (η ταινία είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της), η Gyllenhaal, η οποία σκηνοθέτησε επίσης την ταινία, είπε ότι ένιωθε ότι οι γυναίκες «γεννήθηκαν σε μια συμφωνία για να σιωπούν και η Ferrante έχει αθετήσει αυτή τη συμφωνία». Η ταινία της στην πραγματικότητα έχει γυριστεί στις Σπέτσες.  

Οι ταινίες των Campion, Sorrentino και Gyllenhaal ήταν μεταξύ των μεγάλων τίτλων-μαζί με το «Spencer» του Pablo Larrain και το «The Counter Card» του Paul Schrader, δύο ταινίες που τελικά δεν επιβραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή.

REUTERS / YARA NARDI

Ανάμεσα στα άλλη σημαντικά βραβεία βρίσκουμε την ταινία του Pedro Almodóvar «Παράλληλες μητέρες» η οποία βραβεύτηκε με το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την Penélope Cruz και την ταινία του  Erik Matti «On the Job: Missing 8» η οποία βραβεύθηκε με το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για τον John Arcilla.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Τμήμα Virtual Reality 

Best VR Story: “End of Night” (dir. David Adler)

Best VR Experience: “Le bal de Paris de Blanca Li” (dir. Blanca Li)

Best VR Grand Jury Prize: “Goliath: Playing with Reality” (dirs. Barry Gene Murphy, May Abdalla)

Lion of the Future: “Imaculat” (dirs. Monica Stan, George Chiper-Lillemark)

Τμήμα Orizzonti

Orrizonti Audience Award: “The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic” (dir. Teemu Nikki)

Best Short Film: “Los Huesos” (dirs. Cristóbal León, Joaquín Cociña)

Best Screenplay: “107 Mothers” (Péter Kerekes, Ivan Ostrochovský)

Best Actor: Piseth Chhun, “White Building”

Best Actress: Laure Calamy, “À Plein Temps”

Special Jury Prize: “El Grand Movimiento” (dir. Kiro Russo)

Best Director: Eric Gravel, “À Plein Temps”

Best Film: “Pilgrims” (dir. Laurynas Bareisa)

Επίσημο διαγωνιστικό

Best Young Actor: Filippo Scotti, “The Hand of God”

Special Jury Prize: “Il Buco” (dir. Michelangelo Frammartino)

Best Screenplay: “The Lost Daughter” (Maggie Gyllenhaal)

Best Actor: John Arcilla, “On the Job: Missing 8”

Best Actress: Penélope Cruz, “Parallel Mothers”

Silver Lion for Best Director: Jane Campion, “The Power of the Dog”

Silver Lion Grand Jury Prize: “The Hand of God,” Paolo Sorrentino

Golden Lion: “Happening” (dir. Audrey Diwan)