Πόσο κινδυνεύει από τα chatbots η ρομαντική λογοτεχνία;

bridgerton
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Οι πωλήσεις ρομαντικών μυθιστορημάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

Θεωρούνται ένοχη απόλαυση για μεγάλο μέρος του λογοτεχνικού (αλλά και κινηματογραφικού- τηλεοπτικού) κοινού. Συνήθως ακολουθούν μια μανιέρα, αλλά ενίοτε μπορούν να αποδειχθούν καλοστημένες ιστορίες που γίνονται εξαιρετικά δημοφιλείς.

Ο λόγος για τις ρομαντικές ιστορίες, και μία τρανή απόδειξη του μεγάλου και πιστού κοινού που έχουν την δύναμη να δημιουργήσουν είναι η σειρά «Bridgerton», μια από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές του Netflix που βασίζεται στα βιβλία της Τζούλια Κουίν.

Το είδος, ωστόσο, κατηγορείται συχνά- και όχι αδίκως- για την σχέση του με το προβλέψιμο, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα εύλογο ερώτημα. Πόσο ευάλωτες είναι οι ερωτικές ιστορίες στην αντιγραφή από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, και εάν μπορεί η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία να απειλήσει τους δημιουργούς ρομαντικής μυθοπλασίας.

Το ChatGPT και οι δυνατότητές του

Η ανησυχία γεννήθηκε με την κυκλοφορία το περασμένο φθινόπωρο του ChatGPT, ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις, το οποίο αναπτύχθηκε από την Open AI. Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων κειμένου από το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, περιοδικών και εγγραφών στη Wikipedia. Συνολικά το σύστημα τροφοδοτήθηκε με 300 δισεκατομμύρια λέξεις.

Όταν του ζητηθεί, το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει περίπλοκη γραφή που μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι έχει γραφτεί από άνθρωπο. Το ChatGPT έχει προκαλέσει ενθουσιασμό αλλά και ποικίλες αντιδράσεις, με την εκπαιδευτική κοινότητα να ανησυχεί ιδιαιτέρως καθώς το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μαθητές για να μην γράφουν οι ίδιοι τις εργασίες τους.

Μία άλλη ανησυχία προέρχεται από τον χώρο της λογοτεχνίας- και πολύ περισσότερο της ρομαντικής- καθώς το ChatGPT δύναται να γράψει ολόκληρες ιστορίες μυθοπλασίας που εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Για την ώρα η ποιότητα της γραφής δεν μπορεί να απειλήσει άμεσα τον χώρο, όμως η τεχνολογία θα συνεχίσει να βελτιώνεται δημιουργώντας ενδεχομένως όντως μία απειλή.

Βέβαια, η ειδικός στα chatbots Τζιλ Ρέτμπεργκ υποστηρίζει ότι είναι «πραγματικά σημαντικό» να κατανοήσουμε απλώς πώς λειτουργούν αυτού του είδους οι τεχνολογίες. Είναι απλά πρόβλεψη αλλά με πολύ περισσότερο κείμενο, εξηγεί.

Σε άνθηση η ρομαντική λογοτεχνία

Το διακύβευμα πάντως αυξάνεται εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η ρομαντική λογοτεχνία σημειώνει άνθηση το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι στις ΗΠΑ πέρυσι οι πωλήσεις βιβλίων ρομαντικής λογοτεχνίας αυξήθηκαν κατά 52,4%. Συγκριτικά συνολικά τα λογοτεχνικά βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες κατέγραψαν αύξηση μόλις 8,5%.

Οι λόγοι για τους οποίους σημειώνεται αυτή η στροφή προς την ερωτική λογοτεχνία ποικίλουν. Άλλοι σημειώνουν την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι φανς συνδέονται ανταλλάσσοντας εμπειρίες και συναισθήματα με αποτέλεσμα να αποενοχοποιείται μέσω της δημοφιλίας της. Άλλοι, την εξέλιξη του είδους στη σύγχρονη εποχή, καθώς υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, τόσο όσον αφορά τους χαρακτήρες όσο και τους συγγραφείς, ενώ παράλληλα περιλαμβάνονται πλέον οι πτυχές της αγάπης και του ρομαντισμού από την παλαιότερη έως τη σύγχρονη εποχή και τις σύγχρονες προκλήσεις. Και άλλοι, την υπόσχεση μιας ευτυχούς κατάληξης της ιστορίας.

Μπορεί να μηχανοποιηθεί η ανθρώπινη έμπνευση;

Σχολιάζοντας την πιθανή απειλή, η συγγραφέας των βιβλίων «Bridgerton» δηλώνει ότι ανησυχεί αλλά παράλληλα διατηρεί την αισιοδοξία της. Η ίδια θυμάται ότι διάβασε πριν από μερικά χρόνια ρομαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από τεχνητή νοημοσύνη, «και ήταν απαίσια». «Και φυσικά είπα ‘οκ, δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι καλά».

Μετά όμως ήρθε το ChatGPT ανατρέποντας τα δεδομένα. «Με κάνει πραγματικά να ανησυχώ», παραδέχεται, σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξη πως θα παραμείνει στην κορυφή η ανθρώπινη δημιουργικότητα. «Νομίζω ότι τόσα πολλά στη μυθοπλασία αφορούν τη φωνή του συγγραφέα», λέει χαρακτηριστικά. «Και θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το έχει ένα bot τεχνητής νοημοσύνης».

Από την πλευρά της, η συγγραφέας ρομαντικής λογοτεχνίας Έλεν Χοάνγκ είναι αρκετά πιο αισιόδοξη αποκλείοντας την πιθανότητα να μπορέσει η τεχνολογία να καταφέρει να μιλήσει για την ανθρώπινη εμπειρία. Πιστεύει όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να διευκολύνει τη διαδικασία γραφής για τους συγγραφείς. «Θα είναι μόνο ένα εργαλείο και δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τους ανθρώπους», σημειώνει.

Με πληροφορίες από BBC