Οι κινηματογραφικές συναντήσεις Ελλάδας-Γαλλίας παρατείνονται

to-mploko
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Οι δωρεάν online προβολές συνεχίζονται ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράταση έως και την Πέμπτη 30/9 πήραν οι online προβολές του αφιερώματος ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στον Θερινό Κινηματογράφο «Λαϊς». Κατ' απαίτηση του κοινού, και μάλιστα φίλων της Ταινιοθήκης οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό,  οι online προβολές θα συνεχιστούν δωρεάν και χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Ιωάννης ο βίαιος

Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος

Κιέριον

Στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr προβάλλονται:

Το μπλόκο (Άδωνις Κύρου, 1964)

 Κιέριον (Δήμος Θέος, 1968)

 Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (Ροβήρος Μανθούλης, 1997)

 Ιωάννης ο βίαιος (Τώνια Μαρκετάκη, 1973)

Στην πλατφόρμα της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Cinémathèque Française, θα βρειτε τα δύο ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους:

Μιλώντας για τον κινηματογράφο, κεφάλαιο 21, Τα αντι-μαθήματα του Ανρί Λανγκλουά / Parlons cinéma, chapitre 21 Les anticours d’Henri Langlois (Harry Fischbach, 1977)

Συνομιλία με τον Ανρί Λανγκλουά / Conversation avec Henri Langlois (Pierre-André Boutang, 1975)

To αφιέρωμα διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του ΥΠΠΟΑ και με την  υποστήριξη του CNC (Centre national du cinéma et de l'image animée), του ΕΚΚ (Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και του Αρχείου της ΕΡΤ.

Η ελληνογαλλική φιλία που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, και δημιούργησε ένα δυνατό φιλελληνικό κίνημα στη Γαλλία, άφησε ως παρακαταθήκη μια συνεχή και γόνιμη επαφή στον πνευματικό κόσμο των δύο χωρών. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου αλλά και της στενής φιλίας μεταξύ του Ανρί Λανγκλουά (ιδρυτή της Γαλλικής Ταινιοθήκης) και της Αγλαΐας Μητροπούλου ήταν και η δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.  Αυτή́ η στενή σχέση συνεχίστηκε και μετά το θάνατο των δύο πρωταγωνιστών της και, σήμερα πια, με τον Κώστα Γαβρά, ως Πρόεδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης, έχει αποκτήσει γερές βάσεις.

Θυμίζουμε πως στη διάρκεια των δεκαετιών 1960-1980, πολλοί ήταν οι έλληνες σκηνοθέτες που σπούδασαν στην περίφημη Γαλλική Σχολή Κινηματογράφου IDHEC (Τώνια Μαρκετάκη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αντουανέττα Αγγελίδη) ενώ μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μαθήτευσαν στον Ζαν Ρους (από τους δημιουργούς που διαμόρφωσαν τον γαλλικό κινηματογράφο). Άλλοι, όπως ο Ροβήρος Μανθούλης, για να αποφύγουν τη Χούντα, εγκατασταθήκαν στο Παρίσι και έκαναν μια λαμπρή καριέρα στην τηλεόραση και στον κινηματόγραφο. Έτσι το ελληνικό πνεύμα αλλά και ιστορικές περιπέτειες του νεοτέρου ελληνισμού ενέπνευσαν κι άλλους σκηνοθέτες ή Έλληνες σπουδαγμένους στη Γάλλια.

 Αποκορύφωμα της αμφίδρομης αυτής σχέσης υπήρξε η πρόσφατη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο Ταινιοθηκών για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών (1930) του Δημήτρη Γαζιάδη.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.tainiothiki.gr

To αφιέρωμα «ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: Κινηματογραφικές συναντήσεις" διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020

Info
Tαινιοθήκη της Ελλάδας
Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, 104 35 Κεραμεικός (Μετρό Στάση Κεραμεικός)
210 3612046-210 3609695