Ο ιστορικός κινηματογράφος «Αthenee» επαναλειτουργεί με τη θρυλική ταινία «Συνοικία το Όνειρο»

sunoikia-to-oneiro
ΤΡΙΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ο εμβληματικός κινηματογράφος θα λειτουργήσει μετά από 18 χρόνια απουσίας και τα εγκαίνια γίνονται με μια συγκλονιστική ταινία.

Με την ταινία «Συνοικία το Όνειρο» του 1961 αναβιώνει ο θερινός κινηματογράφος «Αthenee» στα Πατήσια. Πρωταγωνιστές είναι ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ηΑλίκη Γεωργούλη, η σκηνοθεσία ανήκει στον Αλέκο Αλεξανδράκη, το σενάριο στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη και τον συγγραφέα Κώστα Κοτζιά, ενώ η μουσική επένδυση έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη με το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» του Μπηθικώτση να ακούγεται πρώτη φορά.  

Για την ταινία, αλλά και την ιστορία του κινηματογράφου «Athenee» θα μιλήσει πριν την προβολή ο κριτικός κινηματογράφου και κάτοικος της περιοχής, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Για την ιστορία, οι προβολές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου 1965με την ταινία «Ανθρώπινες Αδυναμίες», παραγωγής 1964 σε σκηνοθεσία του Χένρι Χάθαγουεϊ, με την Κιμ Νόβακ και τον Λόρενς Χάρβευ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το πρόγραμμα του με επιλεγμένες ταινίες πρώτης προβολής - σπάνιο για αίθουσα που δεν βρισκόταν σε κεντρική λεωφόρο της πόλης - και η θέση του, στη γεμάτη ζωή, τότε, πλατεία, κατέστησαν το Athenee τοπόσημο.

Η κρίση που έπληξε τους κινηματογράφους σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων οδήγησε σταδιακά στον μαρασμό και την αναστολή της λειτουργίας του το 2003. Τέσσερα χρόνια αργότερα κηρύχθηκε διατηρητέος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανακαίνισή του πραγματοποιήθηκε με φροντίδα και σεβασμό στην ιστορία του και σήμερα το «Athenee» μπορεί να φιλοξενήσει 270 θεατές. Με στόχο να λειτουργήσει ως πόλος που θα συμβάλλει στην επανένταξη της περιοχής στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, το «Athenee» σχεδιάζει το πρόγραμμα του με ταινέις πρώτης προβολής, κινηματογραφικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.

Η «Συνοικία το όνειρο» που έγραψε ιστορια στον ελληνικό κινηματογράφο εκτυλίσσεται σε μια παραγκούπολη της Αθήνας, τον προσφυγικό Ασύρματο, στα Άνω Πετράλωνα. Η απεικόνιση της ζωής των απόκληρων της εποχής προξένησε το μένος του μετεμφυλιακού κράτους. Την ταινία «πετσόκοψε» η λογοκρισία αλλοιώνοντας σύμφωνα με τον σκηνοθέτη το έργο του και οι αιθουσάρχες που επέλεξαν να την προβάλλουν αντιμετώπισαν προβλήματα από την αστυνομία και την χωροφυλακή.

Η προβολή της «Συνοικίας το Όνειρο» είναι μία προσφορά της εταιρείας παραγωγής και εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών «Παπανδρέου ΑΕ».

Info
Λευκωσίας 43, Πλατεία Άγιου Ανδρέα, Πατήσια
Eλεύθερη είσοδος
Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ.