Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Τα βραβεία

nyxta-tis-fotias
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Έπεσε η αυλαία του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Με μεγαλειώδη τρόπο και γεύση από άλλο πλανήτη ολοκληρώθηκε η 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Η τελετή λήξης τα είχε όλα, συμμετοχή από τον κόσμο, την πολυαναμενόμενη και, spoiler alert, καταπληκτική ταινία «Dune», σινεφίλ κλίμα, «καταγγελίες» και εκκλήσεις για τη στήριξη των συνοικιακών κινηματογράφων, και τα βραβεία για τα τρία διαγωνιστικά του τμήματα και μια ευχή. 

Giorgos Charitakis

«Να γιορτάζουμε εξακολουθητικά το σινεμά στο φυσικό χώρο για τον οποίο γεννήθηκε και στις μεγαλύτερες οθόνες που μπορούμε να το συναντήσουμε», όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας.

Αναλυτικότερα, οι Νύχτες Πρεμιέρας διαθέτουν τα τρία διαγωνιστικά του τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ και το Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα η ταινία «Νύχτα της φωτιάς» της Τατιάνα Χουέζο κέρδισε την Χρυσή Αθηνά και η σκηνοθέτιδα το Βραβείο Σκηνοθεσίας.Το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) κέρδισε η ταινία διπλά κερδισμένη «Μεγάλη Απόδραση», στην οποία απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού Fischer.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ τη Χρυσή Αθηνά κέρδισε η ταινία «Faya Dahi» και στο  τμήμα των Ελληνικών Μικρών Ιστοριών η  ταινία «Horsepower».

Τα βραβεία:

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας : ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ της Τατιάνα Χουέζο  (PRAYERS OF THE STOLEN)

«Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την ερμηνεία, τη συνολική αισθητική της εικόνας και τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η κάμερα μεταφέρει μια τόσο σκληρή πραγματικότητα σε αυτό το αξέχαστο και συναρπαστικό ταξίδι σε μια περιοχή όπου η ελπίδα αχνοφαίνεται. Γυρισμένη σε ένα απόμακρο μέρος, αυτή η ταινία μας μεταφέρει σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων διηγούμενη την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού και της μητέρας της που παλεύουν για την επιβίωση».

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών :Τατιάνα Χουέζο για την ταινία ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ (PRAYERS OF THE STOLEN)

«Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη πηγαίνει σε μία σκηνοθέτιδα που μας οδηγεί σε έναν άγνωστο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς κανόνες, νόμους και ελπίδα, αλλά όχι έναν κόσμο χωρίς αγάπη. Βλέποντας αυτή τη τη γενναία ταινία μας κόπηκε η ανάσα και μαγευτήκαμε από τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα χειρίζεται τους χαρακτήρες ώστε να πει την ιστορία τους».

Βραβείο Σεναρίου: Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ (A BALANCE)

«Αυτό το σενάριο συνδυάζει με ηθικό τρόπο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με γεγονότα που επηρεάζουν την πραγματική ζωή του δημιουργού του. Τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα γίνονται ολοένα πιο θολά σε ένα συνεχόμενο παιχνίδι αλληλεπιδράσεων. Η συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ της παρουσίας του μέσου και της πραγματικής ζωής καθορίζουν την πολυπλοκότητα των αποφάσεων που καλούνται να παίρνουν συνεχώς οι πρωταγωνιστές».

Βραβείο Κοινού Fischer: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ του Σεμπάστιαν Μάιζε  (GREAT FREEDOM)

Με τα λόγια του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, Marketing Manager Fischer και International Brands: «Με μεγάλη χαρά είμαστε και πάλι εδώ, μαζί με όλους εσάς που αγαπάτε την 7η τέχνη και στηρίζετε τις υπέροχες διοργανώσεις για την ανάδειξη της. Η Fischer, η πιο σινεφίλ μπίρα, για τέταρτη συνεχή χρονιά έδωσε το παρών και συνόδευσε γευστικά αυτή την μεγάλη γιορτή της 7ης τέχνης, βοηθώντας το κοινό να αναδείξει με την ψήφο του τις ταινίες που ξεχώρισε. Xαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι εδώ απόψε, εκπροσωπώντας την Fischer που υποστηρίζει τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα, εδώ και περισσότερο από δέκα συναπτά έτη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το οτι γινόμαστε μαζί με το κοινό, αναπόσπαστο μέρος ενός κινηματογραφικού ταξιδιού που ξυπνάει τα συναισθήματα στους θεατές, συστήνοντάς τους, νέους κόσμους. Ένα θερμό χειροκρότημα και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς και τους συντελεστές! Είμαστε υπερήφανα δίπλα σας!».

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ): ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ του Σεμπάστιαν Μάιζε  (GREAT FREEDOM)

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ: «Για τη δύναμη της σύγχρονης σκηνοθετικής ματιάς πάνω στο διαχρονικό κοινωνικό σχόλιο του εγκλεισμού, για την ευαισθησία και την απελευθερωτική παρουσία του έρωτα ως ανεξάρτητης δύναμης πέρα από διαχωρισμούς, για την ευφυή χρήση του μοντάζ στην ανάδειξη των διαφορετικών περιόδων της ιστορίας και για τη χρήση της όλης φιλμικής γλώσσας, δηλαδή τη φωτογραφία, τον ήχο και τις εξαιρετικές ερμηνείες».

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους: Μάρκο Γκαστίν, Ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη και παραγωγό (Πρόεδρο, Θανάση Καμπαγιάννη, Δικηγόρο, Κατρίν Κιλγκάρντ, Διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX ΝΟΕ ΜΕΝΤΕΛ, Σκηνοθέτιδα και παραγωγό Άρη Χατζηστεφάνου, Δημοσιογράφο και Σκηνοθέτη

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: FAYA DAHI της Τζέσικα Μπεσίρ 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα ότι η ταινία επιλέχθηκε για την εντυπωσιακή και μαγευτική κινηματογραφική της ποιότητα, παρουσιάζοντάς μας τις διαφορετικές διαθέσεις της, χωρίς ποτέ να υποτιμά το περιεχόμενό της. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κρυφή πραγματικότητα η οποία δελεάζει το κοινό να επανεξετάσει τις συνθήκες των ανθρώπων που θέλουν να μεταναστεύσουν και οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση ατελείωτης αναμονής».

Ειδική Μνεία: ΑΓΕΛΑΔΑ της Άντρεα Άρνολντ (COW)

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Μετά από ένα ουσιαστικό και μακρύ διάλογο, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια δυνατή σκηνοθετική φωνή που επιτυγχάνει τη μετατροπή ενός οπτικού ποιήματος σε εργαλείο δημιουργικής καμπάνιας, προσφέροντας μια αφυπνιστική εμπειρία».

Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: HORSEPOWER του Σπύρου Σκάνδαλου 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Σε μία ταινία που αποτυπώνει με μια τολμηρή και προσωπική κινηματογραφική γραφή το αδιέξοδο μιας γενιάς που μεγάλωσε εγκλωβισμένη». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ του Άρη Καπλανίδη  (FROM THE BALCONY)

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Σε μία ταινία που συνθέτει με ευφυή, ολοκληρωμένο και πρωτότυπο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει μια βαθιά συγκινητική ιστορία». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Σκηνοθεσία: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣ για την ταινία BRUTALIA, ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμεται - για την ενορχήστρωση και την ισχυρή οπτικοποίηση ενός δυστοπικού κόσμου που απειλεί και απειλείται. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερο Σενάριο: Ηλίας Ρουμελιώτης για την ταινία ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ  

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Στη σπαρταριστή, ανατρεπτική πρόζα της πιο αναγνωρίσιμης ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας!». Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Εξίσου στις Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία HORSEPOWER 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση μιας γενιάς που βρίσκεται σε τέλμα από τη μία, και από την άλλη για την ησυχία του βλέμματος και την παιγνιώδη τρυφερότητα απέναντι σε μία σχέση που έχει τελειώσει».

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ηλίας Μουλάς για την ταινία ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ του Αλέξη Κουκιά-Παντελή 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την εσωτερικότητα, τη δύναμη και την αφοσίωση στη στιγμή και στον συμπαίκτη».

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ: Καίτη Παπαδήμα για το EVERY SUNDAY 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία σε μια ταινία που συνδέει μια ιστορία ακραίας και κατά συρροή έμφυλης βίας με το παρασκήνιο ενός διαγωνισμού ομορφιάς αποκαλύπτοντας με σαφήνεια τα στερεότυπα μιας βαθιάς πατριαρχίας».

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γκουλάκου για την ταινία BRUTALIA, ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ του Μανώλη Μαυρή

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε μία ταινία που μεταφέρει αλληγορικά τον κόσμο ενός μελισσιού στα μέτρα της ανθρώπινης κοινωνίας δημιουργώντας εικόνες σπάνιας ομορφιάς και ανησυχητικής ομοιομορφίας».

Ειδική Μνεία Φωτογραφίας: Αργύρης Γερμανίδης για την ταινία CORTÁZAR του Αργύρη Γερμανίδη και της Κατερίνας Στράουχ 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η Ειδική Μνεία Φωτογραφίας απονέμεται, για την απεικόνιση ενός κόσμου κατακερματισμένου, εγκλωβισμένου και μόνου, που διατηρεί την επιθυμία του για απόδραση και ένωση».