Κάννες: Οι πολυαναμενόμενες ταινίες του φεστιβάλ

killers-of-the-flower-moon
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2023

Το Φεστιβάλ των Καννών ξεκίνησε την Τρίτη 16 Μαΐου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Μαΐου.

Τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου διεθνώς βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Γαλλική Ριβιέρα για το καθιερωμένο ραντεβού τους, τo 76o Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών που ξεκίνησε χθες.

Ο Χάρισον Φορντ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών που οι φίλοι του σινεμά ευελπιστούν να δουν στο κόκκινο χαλί οι φίλοι του κινηματογράφου.

Στο φεστιβάλ θα κάνουν πρεμιέρα, μαζί με δεκάδες άλλες, οι ταινίες των Μάρτιν Σκορτσέζε, Γουές Άντερσον και Κεν Λόουτς. Λίγο παραπάνω όμως έχει προσελκύσει την προσοχή μια άλλη ταινία. Η ταινία «Jeanne du Barry» της Μαϊγουέν που άνοιξε το φεστιβάλ. Ο λόγος; Πρωταγωνιστεί, στο ρόλο του Λουδοβίκου 15ου, ο Τζόνι Ντεπ.

Η ταινία έρχεται μετά τον σάλο που προκάλεσε το διαζύγιό του με την πρώην γυναίκα του Άμπερ Χερντ και οι δικαστικές τους διαμάχες που άνοιξαν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του #metoo. Οι Κάννες αποφάσισαν να σώσουν μάλλον μια δεύτερη ευκαιρία στον Τζόνι Ντεπ, ο οποίος επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά μετά τις δικαστικές διαμάχες με την Χερντ- και τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από το «Fantastic Beasts».

Η συμμετοχή του Ντεπ στο φεστιβάλ ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα «έτρεχε» μία καμπάνια στα social media με το hashtag #CannesYouNot. Επίσης, η ηθοποιός Aντέλ έστειλε μία επιστολή στο Telerama κατηγορώντας το Φεστιβάλ των Καννών ως «θεσμό που προστατεύει τους βιαστές».

Πάντως η Μαϊγουέν που παίζει και σκηνοθετεί την ταινία δεν φαίνεται να πτοείται. Άλλωστε έχει ασκήσει κριτική στο κίνημα #metoo και σε εκπομπή την περασμένη εβδομάδα παραδέχτηκε ότι έφτυσε στο πρόσωπο μιας δημοσιογράφου.

Ποιες είναι όμως οι ταινίες για τις οποίες μιλούν όλοι;

«Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου»

Η τελευταία ταινία του Χάρισον Φορντ ως Ιντιάνα Τζόουνς είναι από τις πιο πολυαναμενόμενες του φεστιβάλ.

Συμπρωταγωνιστές του είναι η Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ του Fleabag, η οποία γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτης πρώτης ταινίας Ιντιάνα Τζόουνς, - «Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού», το 1981.

Το «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου» είναι η πρώτη ταινία Ιντιάνα Τζόουνς που δεν σκηνοθετήθηκε από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ - αν και συμμετέχει ως εκτελεστικός παραγωγός. Τη σκηνοθετεί ο Τζέιμς Μάνγκολντ.

«Asteroid City»

Το καστ της τελευταίας ταινίας του Γουές Άντερσον είναι αξιοσημείωτο. Η Σκάρλετ Γιόχανσον ηγείται. Τομ Χανκς, Τίλντα Σουίντον, Τζέισον Σβάτσμαν, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Μάργκοτ Ρόμπι και Στιβ Καρέλ ακολουθούν.

Η Γιόχανσον υποδύεται ένα κινηματογραφικό ίνδαλμα της δεκαετίας του 1950, σε μια φανταστική αμερικανική πόλη σε μια έρημο, όπου λαμβάνει χώρα ένας επιστημονικός διαγωνισμός. Η εκδήλωση όμως αναστατώνεται από γεγονότα που αλλάζουν τον κόσμο.

Πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας, ή ρομαντική κωμωδία; Το μόνο σίγουρο από το τρέιλερ είναι ότι είναι πολύ... Γουές Άντερσον.

«The Old Oak»

Ο Κεν Λόουτς έχει κερδίσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, για τις ταινίες «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», το 2006, και «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», το 2016.

Θα μπορούσε να τον κερδίσει και Τρίτη φορά; Θα δούμε.

Το τελευταίο του έργο αφορά την τελευταία εναπομείνασα παμπ σε μιια πρώην κοινότητα ανθρακωρύχων στην κομητεία Ντάραμ όπου υπάρχει μια εισροή Σύρων προσφύγων.

Ο Λόουτς έχει δηλώσει ότι ήθελε να κάνει μια ταινία που να αποπνέει αισιοδοξία και να τονίζει τις δυσκολίες της κατάστασης.

Στο ρόλο του ιδιοκτήτη της παμπ βρίσκουμε ένα συνταξιούχο πυροσβέστη της περιοχής. Στην ταινία συμμετέχουν επίσης πραγματικοί πρόσφυγες.

«Killers of the Flower Moon»

Μια νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε αποτελεί πάντα είδηση για τους λάτρεις του κινηματογράφου.

Στην τελευταία του ταινία, ο σκηνοθέτης σμίγει ξανά με δύο από τους αγαπημένους του συνεργάτες, τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Βασισμένη σε ένα βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν, η ταινία αφηγείται τις δολοφονίες μελών της Ινδιάνικης φυλής Όσατζ όταν ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην γη τους στην Οκλαχόμα του 1920.  Η υπόθεση οδήγησε σε μια μεγάλη έρευνα από το FBI.

Παρά την εξαντλητική της διάρκεια (3 ώρες και 26 λεπρά), η ταινία έχει φτιαχτεί για να προβληθεί στους κινηματογράφους, σύμφωνα με τον Σκορσέζε. «Αυτή είναι μια ταινία για τη μεγάλη οθόνη, και αυτό ακριβώς κάναμε, όπως θα δείτε», έχει δηλώσει.