5+1 σειρές που κάνουν πρεμιέρα τον Ιούνιο

seires-iounios
ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2023

Από τη νέα σειρά της Marvel μέχρι τη μεγάλη επιστροφή του «Black Mirror».

«Vortex» (Δίνη)

Οι σειρές που καταπιάνονται με άλματα στον χρόνο, συχνά αφορούν ένα ταξίδι στο παρελθόν σε μια προσπάθεια ενός ήρωα να αλλάξει κάποια εξέλιξη στο μέλλον. Πάνω σε αυτό το μοτίβο εξελίσσεται η ιστορία της σειράς «Δίνη», διαθέτοντας παράλληλα μεγάλες δόσεις υψηλής τεχνολογίας και VR.

 «Μετά την επανένωση με τη νεκρή σύζυγό του, μέσω μιας δυσλειτουργίας στην εικονική πραγματικότητα, ένας αστυνομικός προσπαθεί να ακυρώσει το ατύχημα που της κόστισε τη ζωή», αναφέρεται στη σύνοψη της σειράς. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι ο Λούντοβικ (Τόμερ Σίσλεϊ) προσπαθεί να σώσει την σύζυγό του που πέθανε πριν από 27 χρόνια, ενώ έχει ήδη δεύτερη σύζυγο και παιδί. Μπλέξιμο, ήδη. Και πού να δούμε πώς θα ισχύσει το εφέ της πεταλούδας στις ενέργειές του.

Η σειρά κυκλοφόρησε πέρυσι στη Γαλλία κάνοντας χαμό. Εμείς την περιμένουμε στην πλατφόρμα του Netflix στις 2 Ιουνίου.

«The Idol»

Ο δημιουργός της σειράς «The Idol» Σαμ Λέβινσον πιστεύει πως θα είναι το μεγαλύτερο σόου του καλοκαιριού.

Η πλοκή τοποθετεί σαν κεντρικό πρόσωπο μια ανερχόμενη ποπ σταρ, η οποία προσπαθώντας να επιστρέψει στο προσκήνιο μετά από νευρικό κλονισμό, καταλήγει σε ένα γκουρού αυτοβελτίωσης. Όταν συναντηθούν οι δρόμοι τους, αρχίζουν να της συμβαίνουν επικίνδυνα και περίεργα πράγματα. 

Της σειράς, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Λίλι-Ρόουζ Ντεπ και Εϊμπελ Μακόνεν Τεσφαγιέ, προηγείται η φήμη της, καθώς προβλήθηκε στις Κάννες με το γενικό κλίμα να είναι αποδοκιμαστικό. «Σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως όταν προσπαθείς τόσο σκληρά να είσαι παραβατικός, αν τελικά γίνεσαι οπισθοδρομικός», σχολιάζει το Hollywood Reporter.

Πάντως η σειρά είχε κάνει χαμό μήνες πριν την προβολή της στο Φεστιβάλ των Καννών. Για τους λάθους λόγους φυσικά. Αρχικά, η σκηνοθέτης της σειράς Εϊμι Σάιμετζ αποχώρησε από αυτή τον περασμένο Απρίλιο, αφού είχε ολοκληρώσει μεγάλος μέρος των γυρισμάτων. Τελικά ανέλαβε την σκηνοθεσία ο Λέβινσον.

Ακολούθησε ένα άρθρο του Rolling Stone που κατηγορούσε τη σειρά για μια στροφή προς το πορνό με βασανιστήρια, κάτι που οι δημιουργοί αμφισβήτησαν.

Κάπως έτσι όταν τελικά προβλήθηκαν τα δύο πρώτα επεισόδια, η αντίδραση στις Κάννες ήταν πιο ήπια, αν και σταθερά αρνητική απορρίπτοντάς την ως σεξιστική.

H σειρά κάνει πρεμιέρα στις 4 Ιουνίου στο HBO Max. 

«Secret Invasion»

Μία από τις πλέον αναμενόμενος του καλοκαιριού, η νέα σειρά της Marvel εστιάζει στον αδυσώπητο Νικ Φιούρι  (Σάμιουελ Τζάκσον) των Εκδικητών. Κεντρικό θέμα της αποτελεί η εισβολή των Skrulls, που αλλάζουν σχήμα, στον πλανήτη μας, τον οποίο και απειλούν με πόλεμο. Αποστολή του Φιούρι   και των συμμάχων του; Φυσικά να τους εμποδίσουν να καταλάβουν τη Γη.

Η σειρά τοποθετείται στο πιο πρόσφατο χρονοδιάγραμμα του Marvel Cinematic Universe, που οδηγεί στην επερχόμενη ταινία «The Marvels», καθώς ο Φιούρι στρατολογεί την πρώην πράκτορα της S.H.I.E.L.D Μαρία Χιλ (Κόμπι Σμόλντερς) για να βοηθήσει.

Όσον αφορά το υπόλοιπο καστ, ο Μπεν Μέντελσον επιστρέφει ως ο Skrull Talos, ενώ η Εμίλια Κλαρκ υποδύεται την κόρη του και η Ολίβια Κόλμαν εντάσσεται στη σειρά ως πράκτορας της MI6.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου στο Disney+.

«I'm a Virgo»

Μετά την ταινία « Sorry to Bother You», ένα μικρό διαμαντάκι που θεωρείται από τις πιο υποτιμημένες ταινίες των τελευταίων χρόνων, ο δημιουργός της Μπούτς Ράιλι προχωράει στην πρώτη του σειρά με την υπόσχεση να είναι εξίσου εφευρετική, αστεία και πολιτικά επίκαιρη.

Ο Τζαρέλ Τζερόμ υποδύεται τον Cootie, έναν νεαρό άνδρα ύψους 4 μέτρων που ήταν κρυμμένος στο σπίτι του στο Όκλαντ της Καλιφόρνια όλη του τη ζωή. Όταν τελικά βγαίνει έξω, βιώνει διάφορες εμπειρίες. Για παράδειγμα συναντάει έναν τηλεοπτικό υπερήρωα που ονομάζεται The Hero (Γουόλτον Γκόγκινς).

Το προφίλ του Cootie δίνει στη σειρά την κοινωνική της απόχρωση, ενώ ο ίδιος ο Ράιλι συνεχίζει της ιστορίες αφρο-σουρεαλισμού.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 23 Ιουνίου στο Prime Video.

«Hijack» (Αεροπειρατεία)

Η σειρά αφορά ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, μια αεροπειρατεία.

Όταν οι αεροπειρατές καταλαμβάνουν ένα αεροπλάνο που κατευθύνεται από το Ντουμπάι στο Λονδίνο έχουν μια αναποδιά: στο αεροσκάφος βρίσκεται ο Σαμ (Ίντρις Έλμπα), ένας εταιρικός διαπραγματευτής που χρησιμοποιεί τις σημαντικές του γνώσεις για να προσπαθήσει να ανατρέψει τους εγκληματίες.

Τα επτά επεισόδια διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της επτάωρης πτήσης, με σκηνές που εναλλάσσονται μεταξύ του εσωτερικού αεροπλάνου-και όσων διαδραματίζονται εκεί, με τον Νέλσον να σχεδιάζει τη στρατηγική μαζί με τους άλλους επιβάτες και τον πιλότο, τον οποίο υποδύεται ο Μπεν Μάιλς- και όσων γίνονται στο έδαφος. Εδώ βρίσκουμε την Άρτσι Παντζάμπι να υποδύεται μία πράκτορα της βρετανικής αντικατασκοπίας, καθώς η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τους αεροπειρατές.

Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 28 Ιουνίου στο AppleTV+

«Black Mirror»

Μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών, το ζοφερό «Black Mirror» επιστρέφει για την έκτη σεζόν του. Και δεν θα μπορούσε να φτάσει σε πιο ιδανική εποχή, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει η τεχνολογία την ανθρώπινη ζωή και καθημερινότητα, όχι στο μακρινό μέλλον αλλά άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο διάστημα μεταξύ των κύκλων οφείλεται εν μέρει σε ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα. Ίσως όμως να έχει παίξει και ρόλο η πανδημία. Όπως είχε δηλώσει ο δημιουργός της σειράς Τσάρλι Μπρούκερ το 2020, «δεν ξέρω με τι στομάχι θα βλέπαμε ιστορίες για κοινωνίες που καταρρέουν».  

Για το νέο κύκλο, το Netflix έχει ανακοινώσει τους τίτλους και το καστ των επεισοδίων, αλλά προσπάθησε να κρατήσει το μυστήριο των ιστοριών.

Σε ένα από τα επεισόδια, με τον τίτλο «Joan is Awful»,  βλέπουμε μια συνηθισμένη γυναίκα που ανακαλύπτει έκπληκτη ότι μία streaming πλατφόρμα κυκλοφόρησε μια δραματική σειρά με τη ζωή της. Την υποδύεται η Σάλμα Χάγιεκ.

Σε άλλο επεισόδιο (με τίτλο «Beyond the Sea») βρίσκουμε τον Άαρον Πολ να προσγειώνεται σε ένα εναλλακτικό 1969, ενώ στο «Mazey Day» βλέπουμε την Ζαζί Μπιτζ ως μια διάσημη γυναίκα που καταδιώκεται από τους παπαράτσι

Η σειρά κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο στο Netflix.

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη / [email protected]