Πρεμιέρα για το Minamata με τον Johny Depp

minamata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

O Johny Depp υποδύεται τον πολεμικό φωτογράφο W. Eugene Smith και η ταινία κάνει πρεμιέρα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Minamata

O Johny Depp υποδύεται τον πολεμικό φωτογράφο W. Eugene Smith. Με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο να έχει τελειώσει και οι φωτογραφίες του από τα μέτωπα των μαχών του Ειρηνικού να έχουν καθορίσει την εικόνα που είχε το αμερικάνικο κοινό για τον πόλεμο, ο Σμιθ έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση και την κοινωνία.

Μέχρι την στιγμή που ένας φίλος του, του προτείνει να φωτογραφίσει για λογαριασμό του περιοδικού Life της επιπτώσεις στους κατοικους τις επιπτώσεις της σταθερής δηλητηρίασης των νερών από τα απόβλητα ενός χημικού εργοστασίου στην Μιναμάτα της Ιαπωνίας.

Ο W. Eugene Smith έζησε δύο χρόνια στην Μιναμάτα και οι φωτογραφίες που τράβηξε εκεί (με πιο διάσημη την «Tomoko Uemura in Her Bath») έφεραν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στην κατάσταση της πόλης και τις τραγικές επιπτώσεις της «ασθένειας της Μιναμάτα», του νευρολογικού συνδρόμου που οφείλεται στα τοξικά απόβλητα του εργοστασίου.

Στη διάρκεια εκείνης της φωτογραφικής αποστολης ο W. Eugene Smith έγινε στόχος μιας επίθεσης από εργαζόμενους του εργοστασίου που παρ΄ολίγον να του στοιχίσει την ζωή και η οποία του στέρησε ένα μεγάλο μέρος της όρασής του από το ένα μάτι.

Avant première και αφιέρωμα

Η avant première της ταινίας ΜΙΝΑΜΑΤΑ θα ενταχθεί στο ιδιαίτερο αφιέρωμα του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή με τίτλο «Minamata» και την υπογραφή του σκηνοθέτη της ταινίας και καλλιτέχνη, Andrew Levitas.

Με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης μια εικαστική εγκατάσταση, ένα Filmmaking Masterclass με εισηγητή τον Andrew Levitas, καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση. Η avant première της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις, καθώς η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη λόγω των υγειονομικών μέτρων.

Η εικαστική εγκατάσταση, που αποτελείται από μεταλλικά γλυπτά με βασικό σημείο αναφοράς το αλουμίνιο, θα παρουσιαστεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου 2021. Παράλληλα, από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα πραγματοποιηθεί Filmmaking Masterclass με τίτλο «The Artist’s Mind/ Στο Μυαλό του Καλλιτέχνη», με εισηγητή τον Άντριου Λέβιτας ως artist-in-residence. Το Masterclass βασίζεται στο μάθημα που ο Levitas διδάσκει στο NYU Gallatin School of Individualized Study.

Τέλος, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Minamata», την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από την τέχνη», με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου, της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) Κίκας Κυριακάκου και του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η ραδιοφωνική παραγωγός και Γενική Διευθύντρια του ΑΘΗΝΑ 9,84 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

​​