Φτιάξτε 3 καλοκαιρινά και αντιοξειδωτικά smoothies για την παραλία

smoothie-karoto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, γεμίζει το ποτήρι μας με φρεσκάδα από δροσερά και απολαυστικά smoothies για την παραλία.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο ενυδατικές τροφές του καλοκαιριού και αν τα συνδυάσετε με υψηλή κατανάλωση νερού, θα καταφέρετε να παραμείνετε ενυδατωμένοι παρά τις ζεστές ημέρες των διακοπών. Πέραν τούτου, θα αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες στη διατροφή σας, θωρακίζοντας τον οργανισμό σας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, ενώ με τις φυτικές τους ίνες εξασφαλίζετε ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και κατ’ επέκταση υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σας.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τρώμε πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά και να τα απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όπου κι αν βρισκόμαστε; Με υπέροχα smoothies, όπως τα παρακάτω. Μην ξεχνάτε να προσθέτετε περισσότερα λαχανικά στα smoothies σας, καθώς περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και ταυτόχρονα σας βοηθούν να αυξήσετε την κατανάλωσή τους.

Smoothie μάνγκο-καρότο
Αυτό το smoothie είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό, την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες και τη γήρανση, ενώ έχει προστατευτικό ρόλο και στην όραση. Για να το φτιάξετε, βάλτε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι γιαούρτι καρύδας, 1 ½ φλιτζάνι παγωμένο μάνγκο και 1 μέτριο καρότο.

Smoothie αβοκάντο-σπανάκι
Πλούσιο σε καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη C, το smoothie αυτό έχει τέλεια γεύση και ταυτόχρονα χορταίνει και σας χαρίζει ενέργεια, κάνοντας καλό και στο δέρμα. Θα χρειαστείτε 1 παγωμένη μπανάνα, λίγο γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας σας, 1 ώριμο αβοκάντο, 1 χούφτα σπανάκι, 1 φλιτζάνι μάνγκο ή ροδάκινο ή ανανά και 1 κ.σ. λιναρόσπορο. Καθαρίστε και κόψτε όλα τα φρούτα και λαχανικά σε κομμάτια, βάλτε τα στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε. Αν θέλετε, προσθέστε και λίγο πάγο.

Smoothie κολοκύθι-σύκο
Να ένας φαινομενικά περίεργος συνδυασμός, που όμως λειτουργεί πολύ καλά και σας χαρίζει σούπερ θρεπτική αξία από φυτικές ίνες και βιταμίνες από διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. Αν δεν είναι η εποχή των φρέσκων σύκων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα και να λάβετε έξτρα σίδηρο. Θα χρειαστείτε 2 σύκα κομμένα στη μέση, 1 κατεψυγμένη μπανάνα, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι, ½ φλιτζάνι κάσιους χωρίς αλάτι, τα οποία θα έχετε πρώτα μουλιάσει σε νερό, 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, 1/2 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, λίγη μελάσα, ελάχιστο αλάτι και μια χούφτα πάγο. Τα χτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ και πίνετε στην υγειά σας!

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity