Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας επέστρεψε στον φυσικό του χώρο και online

two-friends

Two friends

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Αυλαία άνοιξε το φεστιβάλ που θα συνεχιστεί στις αίθουσες έως τις 4/12 και στο διαδίκτυο 4-12/12.

Το φεστιβάλ Ολυμπίας, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, επιστρέφει με ενθουσιασμό στον φυσικό του χώρο: στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια μικρών και μεγάλων. Ταινίες θα προβληθούν συνολικά σε 12 αίθουσες, αφού παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προβολές και στην Πάτρα, το Αγρίνιο, τη Ζάκυνθο, την Καλαμάτα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και τη Ζαχάρω.

Αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και από απομακρυσμένα σχολεία. Φέτος,  παιδιά και νέοι από όλη τη χώρα, μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε online κινηματογραφικά εργαστήρια. Πέρυσι, από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr παρακολούθησαν το Φεστιβάλ 70.000 θεατές!

Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio, εκπροσωπούνται συνολικά 70 χώρες: 35 ευρωπαϊκές και 35 από τον υπόλοιπο κόσμο. Αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

Προσεκτικά επιλεγμένο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες που καταπιάνονται με όλα όσα απασχολούν τα παιδιά και τους νέους στο σύγχρονο κόσμο: φιλία, οικογένεια, έρωτας, σχέσεις, σχολείο, σόσιαλ μίντια αλλά και προσφυγικό, πόλεμος, ασθένειες, απώλεια, πανδημία, γυναικεία κακοποίηση... Ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής κι άλλες που τολμούν να δείξουν τα δεινά των καιρών μας και ατόφια την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα για τα παιδιά.

Vancouver 

Πριν λίγο καιρό άλλωστε, η Διεθνής Ένωση του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ), απένειμε το βραβείο συνολικής προσφοράς για το έτος 2021 στον Δημήτρη Σπύρου, χαρακτηρίζοντας τον ως «το σημαντικότερο πρόσωπο στην ιστορία του παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα». ‘Ένα σημαντικό βραβείο που αντανακλά την γενικότερη στάση του Φεστιβάλ Ολυμπίας απέναντι στο νεαρό θεατή.

Και η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

School Cinema - δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης

Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης.

Η έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με το Rosa, Rosae - La guera civil του Κάρλος Σάουρα ένα αντιπολεμικό εξάλεπτο αριστούργημα του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, εμπνευσμένο από τις παιδικές του αναμνήσεις επί Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά). Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2020 και 2021.

The Kicksled Choir

Τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης με τον γενικό τίτλο School Cinema. Πρόκειται για ένα σύνολο 80 περίπου κινηματογραφικών και άλλων εργαστηρίων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά και νέους, όσο και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Μεταξύ αυτών των εργαστηρίων ξεχωρίζει το Mythos Project, ένα πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας, το οποίο λειτουργεί φέτος για 11η συνεχόμενη χρονιά. Είναι το μακροβιότερο κινηματογραφικό εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το σημαντικότερο από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου, σύμφωνα με σχετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου ήδη το 2017. Αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εργαστήριο 100 παιδιά από 12 χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, θα υπάρξουν δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευση, όπως το Pitching Lab, όπου επαγγελματίες κινηματογραφιστές παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

*Ειδική εκδήλωση: Βήματα προς την εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς των ενηλίκων προς τα παιδιά (7/12, online)

Με αφορμή την προβολή της ταινίας My Uncle Tudor της Olga Lucovnicova («Χρυσή Άρκτος» μικρού μήκους ταινίας, Φεστιβάλ Βερολίνου 2021), που πραγματεύεται σε πρώτο πρόσωπο μια ιστορία κακοποιητικής συμπεριφοράς ενηλίκου προς παιδί, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή της σκηνοθέτριας και πάνελ ομιλητών, μεταξύ των οποίων η Ολυμπιονίκης και ψυχολόγος Σοφία Μπεκατώρου.

Για το ίδιο θέμα στις 6/12 θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο: Εκπαιδευτικοί στην πρώτη γραμμή - Ανάμεσα στο αρπακτικό και την αποπλάνηση. Την εκδήλωση υποστηρίζει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

*Αφιέρωμα «Το γυναικείο βλέμμα στο σύγχρονο δημιουργικό ντοκιμαντέρ: Υποκειμενικότητα και αυτοσχεδιασμός»: Το αφιέρωμα, που επιμελήθηκε η σκηνοθέτρια Άρτεμις Αναστασιάδου, στρέφεται σε γυναίκες που σήκωσαν την κάμερα και είχαν το θάρρος να εκφράσουν τη δική τους υποκειμενικότητα μέσα από τις ιστορίες τους. Θα παρουσιαστούν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από πρωτοπόρες σκηνοθέτριες όπως η Ανιές Βαρντά, μέχρι νέες καλλιτέχνιδες όπως η Χριστίνα Φοίβη. Το αφιέρωμα θα συμπληρωθεί με μια διαδικτυακή εκδήλωση που θα συμμετάσχουν οι σκηνοθέτριες των ταινιών κι ένα βιωματικό εργαστήριο για εφήβους. Το αφιέρωμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

The Boy and The Mountain

*Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Αφιέρωμα σε πρόσφατες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που σχετίζονται με θέματα της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της πρώτης νεότητας, αλλά προορίζονται κυρίως για ενήλικο  κοινό.

*In memoriam: Συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από τον θάνατο τόσο του σκηνοθέτη Ντίνου Κατσουρίδη, όσο και του ηθοποιού Θανάση Βέγγου. Στη μνήμη τους, θα προβληθεί σε ειδική προβολή η εμβληματική ταινία “Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;” (1971), σε σκηνοθεσία του πρώτου και με πρωταγωνιστή τον δεύτερο.

*Στάσου ολόρθη Ελευθεριά! Ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στην Επέτειο της Επανάστασης του 1821 στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από το 1821

Neighbours

* Εκπαιδευτικές Συναντήσεις με το ΕΚΟΜΕ

Το ΕΚΟΜΕ συνεχίζει και φέτος την επιτυχημένη του συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Στο πλαίσιο της 24ης διοργάνωσης παρουσιάζει δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια και συζητάει για την οπτικοακουστική παιδεία και τον ψηφιακό γραμματισμό. Τα δύο εργαστήρια εντάσσονται στις δράσεις του UNESCO Media & Information Literacy Alliance Mediterranean Group, το οποίο συντονίζει το ΕΚΟΜΕ, ενώ μέλος του αποτελεί επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

*Εκδόσεις

Φέτος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας άλλη μια ιστορική μελέτη του Νίκου Θεοδοσίου, σκηνοθέτη, ιστορικού του κινηματογράφου και βέβαια υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας "Camera Zizanio". Η μελέτη έχει τίτλο Όταν ο κινηματογράφος πήγε στο ελληνικό σχολείο ... και γύρισε με κλάματα! Το χρονικό της "ταραγμένης" σχέσης του κινηματογράφου με τη δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα από το 1900 ως το 1997 και καλύπτει τον "σύντομο εικοστό αιώνα" της πολύπαθης σχέσης κινηματογράφου και σχολείου στη χώρα μας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου αυτού μαζί με την πρόσφατη έκδοση του Δημήτρη Α. Παπαδόπουλου Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη, πολιτισμός και παιδαγωγική, Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης - Πυξίδα της Πόλης, 2021.

Η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων ωφελούμενων στις προβολές και τις λοιπές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

Σε όλες τις φυσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του COVID-19.