Τέλος οι γυναίκες στις τηλεοπτικές σειρές στο Αφγανιστάν

kabulafghanistanmarch2005womenwithbollywoodphotographsinkabul
ΤΡΙΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν πλέον στους τηλεοπτικούς σταθμούς στο Αφγανιστάν να προβάλλουν ταινίες ή σειρές στις οποίες πρωταγωνιστούν γυναίκες ή που έρχονται σε αντίθεση με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία ή τις αξίες του Αφγανιστάν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Υπουργείο για την Προαγωγή της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ Σαντίκ Ασίφ. «Η μετάδοση εγχώριων ή ξένων ταινιών που διαδίδουν ξένους πολιτισμούς και παραδόσεις στην αφγανική κοινωνία και προκαλούν την ανηθικότητα, πρέπει να σταματήσει», σύμφωνα με την απόφαση των Ταλιμπάν. Επιπλέον, οι παρουσιαστές ή οι δημοσιογράφοι  στα τηλεοπτικά δίκτυα θα πρέπει να φορούν το ισλαμικό χιτζάμπ.

Οι σειρές που είναι δημοφιλείς στο Αφγανιστάν και που είναι πλέον πιθανό να απαγορευθούν είναι κυρίως τουρκικές, ινδικές και ιρανικές σαπουνόπερες. Οι ισλαμιστές κληρικοί στη χώρα είχαν ήδη επικρίνει επανειλημμένα αυτά τα προγράμματα, στα οποία οι γυναίκες, για παράδειγμα, επέλεγαν οι ίδιες τους συζύγους τους. «Οι σειρές αυτές παρασύρουν τη νεολαία», υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν.

Οι ισλαμιστές έχουν ήδη περιορίσει σοβαρά το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στο Αφγανιστάν και πολλοί δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα Καμπούλ ή να αυτοεξοριστούν.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος και ακτιβιστής, Σαμιντουλάχ Μαχντί, ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα Taz ότι οι ρεπόρτερ σε διάφορα μέρη της χώρας συνέχισαν να δημοσιεύουν τα άρθρα τους ανώνυμα σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης