Σινεμά και Πραγματικότητα: Αφιέρωμα στον Mario Brenta στην Ταινιοθήκη

marcopaulettibarnabo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ο πολιτιστικός σύλλογος AIAL, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου παρουσιάζει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον ιταλό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Μario Brenta.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και πραγματοποιείται με την συνεργασία του σκηνοθέτη Αλεσάντρο Σπηλιωτόπουλου.

Οι προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος εντάσσονται στον κύκλο εκδηλώσεων για τον Mario Brenta με τίτλο Σινεμά και Πραγματικότητα: οι λέξεις των πραγμάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 8-12 Δεκεμβρίου σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Αθήνα και Ξάνθη.

Corpo a corpo

Ο βενετσιάνος σκηνοθέτης θα είναι παρών στην Ταινιοθήκη, όπου το Σάββατο 11/12 (9 μ.μ.) θα προβληθεί  η πιο γνωστή από τις ταινίες του, το Barnabo delle montagne (Μπάρναμπο των βουνών), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του διάσημου συγγραφέα Dino Buzzati.

Calle de la pietà

Θα προβληθούν επίσης τρία από τα καλλιτεχνικά ντοκιμαντέρ που ο Μario Brenta συν-σκηνοθέτησε με την Karine de Villers:

-το ντοκιμαντέρ Calle de la pietà (Σοκάκι της Πιετά), με θέμα την τελευταία μέρα του Βενετσιάνου ζωγράφου Tiziano το Σάββατο 11/12, 7 μ.μ. 

-η τελευταία τους δουλειά Il sorriso del gatto (Το χαμόγελο του γάτου) την Κυριακή 12/12, 7 μ.μ.

-το ντοκιμαντέρ Corpo a Corpo (Σώμα σε σώμα), το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια των προβών της αβάν γκαρντ θεατρικής παράστασης Orchidee (Ορχιδέες) από τον Pippo Delbono την Κυριακή 12/12, 9 μ.μ.

il sorriso del gatto

Οι προβολές αναλυτικά

Barnabo delle montagne
Δασοφύλακες και λαθροκυνηγοί, ληστές, λαθρέμποροι: ένας πόλεμος εκδίκησης, ενέδρες και φόνοι που ξαναζούν στη μνήμη των ανθρώπων του βουνού, μέσα από το μεγαλείο του μύθου. (Mario Brenta - 1994, 124’)

Corpo a Corpo
Γυρισμένη κατά την διάρκεια του στησίματος του θεάματος Orchidee του Pippo Delbono, η ταινία παρακολουθεί την ζωή του θεατρικού θιάσου. Ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Delbono αφήνει τα πάντα στον αυτοσχεδιασμό και στην έμπνευση της στιγμής. Έτσι, ο ηθοποιός γίνεται δημιουργός και ο δημιουργός ηθοποιός. (Mario Brenta/Karine de Villers - 2014, 90’)

Calle de la pietà

Χρονικό της τελευταίας μέρας ζωής του Tiziano Veccelliο (1488-1576) που στις 26 Αυγούστου 1576 πεθαίνει στο Σοκάκι του Ελέους στη Βενετία (θύμα, μαζί με χιλιάδες άλλα άτομα, μιας επιδημίας πανούκλας) καθώς ζωγραφίζει μια Pietà…(Mario Brenta/Karine de Villers - 2010, 60’)

Il sorriso del gatto

Ένα βλέμμα στην πραγματικότητα  μέσα από τους δρόμους και τις πόλεις –μια εικόνα της κρίσης και της παρακμής της δυτικής κοινωνίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Μεταξύ υπερβολικού πλούτου και υπερβολικής φτώχειας, μεταξύ ομοιομορφίας και απώλειας ταυτότητας, μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο παραμύθι, μια απάτη, ένα ομαδικό ψέμα…

(Μario Brenta/Karine de Villers - 2018, 61’)

il sorriso el gatto

Ο Mario Brenta
Βενετσιάνος σκηνοθέτης κινηματογράφου και καθηγητής κινηματογραφίας στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στο ACT Πολυμέσων της Τσινετσιτά και στο Ipotesi Cinema, το κινηματογραφικό εργαστήρι που ίδρυσε ο Ermanno Olmi με τον οποίο συνεργάστηκε από την αρχή της καριέρας του. Ενεργός και στο χώρο των ταινιών μυθοπλασίας αλλά και των ντοκιμαντέρ, πραγματοποίησε διάφορα κινηματογραφικά έργα – όπως τα Barnabo delle montagne, Maicol, Vermisat, Robinson in laguna, Jamais de la vie!, Effetto Olmi - που όλα κατέκτησαν πολυάριθμα βραβεία στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Μοντρεάλ). Στο ενεργητικό του έχει επίσης ποικίλες συνεργασίες με τα κανάλια RAI, France2, Arte/Lasept.

Η Karine de Villiers
Γεννήθηκε στο Quito του Εκουαδόρ και είναι πτυχιούχος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στις Βρυξέλλες. Ο ντοκιμαντερίστας Henri Storck θα ξυπνήσει το πάθος της για τον κινηματογράφο. Το 2010 αρχίζει τη συνεργασία της με τον Mario Brenta με τον οποίο θα πραγματοποιήσει πολυάριθμα φιλμ: Calle de la Pietà, Agnus Dei, Corpo a Corpo, Delta Park και το πιό πρόσφατο Il sorriso del gatto. Σήμερα είναι αντιπρόσωπος στο Centro dell'Audiovisivo στις Βρυξέλλες για την προώθηση του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ, αντιπρόεδρος του ARRF και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής Cineastes Associés.