Τι κοινό έχει το «Mamma Mia!» με τις ταινίες του Λαρς Φον Τρίερ;

mamma-mia
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Τι αποκαλύπτει ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ.

Ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός με ερμηνευτικές ικανότητες που δεν εγκλωβίζονται ούτε σε ένα είδος ούτε στο σκανδιναβικό σινεμά. Έχει γίνει ιδιαίτερος γνωστός και αγαπητός από την συμμετοχή του στην δημοφιλή ταινία «Mamma Mia!», ωστόσο, έχει συνδέσει το όνομά του με πιο καλλιτεχνικές ταινίες, πιο δύσκολων σκηνοθετών και ορέξεων.

Ένας τέτοιος είναι σίγουρα ο Λαρς Φον Τρίερ, ευφυής και περίπλοκος σκηνοθέτης που συχνά με τις δηλώσεις του φλερτάρει με χαρακτηρισμούς όπως μισάνθρωπος και μισογύνης. Το ίδιο απαιτητικές, συχνά σκοτεινές αλλά πάντα δουλεμένες με πολλή λεπτομέρεια είναι οι ταινίες του, απαιτώντας προσήλωση και προσπάθεια από τον θεατή.

Ο Σκάρσγκαρντ συμμετείχε στην ταινία του Τρίερ «Melancholia», μια ταινία παραδομένη στην θλίψη της Κίρστεν Ντανστ, που έχει τον κεντρικό ρόλο. Χάρη στη μαεστρία του σκηνοθέτη η κατάθλιψη είναι ενταγμένη στην αισθητική, τη φωτογραφία, τη στόφα και κάθε στοιχείο της ταινίας.

Κι όμως ο Σκάρσγκαρντ θεωρεί ότι το «Melancholia» έχει ένα κοινό στοιχείο με το χαλαρό και διασκεδαστικό μιούζικαλ «Mamma Mia!». Για την ακρίβεια θεωρεί πως τα γυρίσματα για όλες οι ταινίες του Τρίερ στις οποίες συμμετείχε (πέρα από το «Melancholia», τον έχουμε δει επίσης στο «Nymphomaniac» και το «Dogville») χαρακτηρίζονταν από το ίδιο χαλαρό κλίμα που είχαν τα γυρίσματα του «Mamma Mia!».

«Δεν νομίζω ότι ένιωσα ποτέ πιο χαλαρός σε πλατό ταινιών», δήλωσε στη Vogue αναφερόμενος στο «Mamma Mia!». Πρόσθεσε όμως: «εκτός από τα γυρίσματα με τον Λαρς φον Τρίερ, που ξέρω ότι ακούγεται περίεργο. Αλλά οι ταινίες του είναι πολύ καλλιτεχνικές, και εκεί πάντα ένιωθα ότι μπορούσα να ρισκάρω, όπως συνέβη και με το ‘’ Mamma Mia!’’».

«Αυτό που θέλεις να πετύχεις σε μια ταινία είναι η πραγματική ζωή, η οποία είναι δύσκολο να αποτυπωθεί και δεν μπορεί να γίνει χωρίς να νιώθεις ασφάλεια. Μπορείς να είσαι επιδέξιος και κομψός, αλλά η γοητεία της ταινίας είναι ότι διασκεδάζαμε απίστευτα», συμπλήρωσε.

Σε άλλη συνέντευξη στο Indiewire, αναφερόμενος στη συνεργασία με τον Τρίερ στην ταινία «Dogville», είπε ότι περιελάμβανε «πολύ αλκοόλ».

«Κάναμε γυρίσματα πέντε ημέρες την εβδομάδα και μετά τα Σαββατοκύριακα κάναμε μεγάλα πάρτι στη πανσιόν που μέναμε», ανέφερε. «Διασκεδάσαμε πολύ. [...] Όλες οι ταινίες με τον Λαρς μένουν αξέχαστες γιατί είναι όλες ταινίες που δεν έχουν ξαναγυριστεί. Είναι ωραίο πράγμα να δουλεύεις μαζί του. Αλλά φυσικά, ήταν και πολύ συναρπαστικό. Ζούσαμε σε ένα μικρό ξενώνα στην επαρχία της Σουηδίας, και ήταν ένα υπέροχο καστ. Με τη Χάριετ Άντερσον, τη Λόρεν Μπακόλ, όλους. Ήταν καταπληκτικό».

Με πληροφορίες από Indiewire

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ - [email protected]