«You talkin’ to me?»: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ξαναγίνεται ο «Ταξιτζής» για τις ανάγκες της… Uber

taxi-driver
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

«Είναι σαν να ανοίγεις ένα εστιατόριο και μετά να βάζεις τον Άντονι Χόπκινς να παίξει τον Χάνιμπαλ Λέκτερ στο τηλεοπτικό του σποτ».

Ένας ζωντανός θρύλος του κινηματογράφου, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο φαίνεται να ξαναμπαίνει σε ένα από τους πιο εμβληματικούς του ρόλους στην ταινία «Ο Ταξιτζής» για τις διαφημιστικές ανάγκες της υπηρεσίας εκμίσθωσης οχημάτων Uber.

Ο 80χρονος Ντε Νίρο έχει κερδίσει Όσκαρ για τις ταινίες «Godfather: Part Two» και «Raging Bull», ενώ ήταν υποψήφιος για την ερμηνεία του στον «Ταξιτζή».

Είναι από τους λίγους εν ζωή ηθοποιούς που έχουν πρωταγωνιστήσει σε τόσες ταινίες που έχουν γράψει ιστορία και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει πολλά μαθήματα για την αξία της κληρονομιάς, σχολιάζει ο βρετανικός Guardian με αφορμή την είδηση.

 «Αν έχεις περάσει την τελευταία μισή δεκαετία της ζωής σου ως η δημόσια εικόνα σε μερικές από τις πιο διάσημες πολιτιστικές στιγμές, πώς το αποδέχεσαι αυτό ως άτομο; Συνεχίζεις να εργάζεσαι, παρόλο που κινδυνεύεις να μειώσεις τη δύναμη της καλύτερης δουλειάς σου; Αποσύρεσαι, ως θρύλος στα επαγγελματικά αλλά δυνητικά προσωπικά ανεκπλήρωτος; Είναι ένα δίλημμα», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει με αρκετές δόσεις ειρωνείας. Ίσως όμως ο Ντε Νίρο να έχει βρει τον (τέλειο) τρίτο δρόμο καθώς είναι 80 χρονών και έχει ανακαλύψει την ιδανική μέθοδο για να συνεχίσει να παίζει τους ρόλους του: μέσα από τις διαφημίσεις.

Η περίπτωση του «Ταξιτζή» δεν είναι η πρώτη. Τον έχουμε ήδη δει σε ρόλο μαφιόζου να διαφημίζει μπέιγκελ για το βρετανικό αρτοποιείο Warburtons. Ο μαφιόζος που ξεσηκώνει από το κινηματογραφικό του παρελθόν προέρχεται από την ταινία «Goodfellas». Μάλιστα ήταν τόσο ενταγμένη στην διαφήμιση η κινηματογραφική αναφορά με το σποτ να παίρνει το όνομα… GoodBagels. Όταν «έτρεξε» η διαφήμιση πριν από δύο χρόνια αρκετοί είχαν κατηγορήσει τον ηθοποιό ότι ξεπουλιέται.

Φαίνεται όμως πως η αρνητική κριτική δεν τον πτόησε. Το αντίθετο μάλιστα, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος καθώς σήμερα ετοιμάζεται για την διαφήμιση της Uber. Τον έχουμε επίσης σε διαφημιστικά σποτ για τις εταιρείες Santander Bank, American Express και Kia Motors.

Στον «Ταξιτζή» υποδύεται άλλωστε ένα ταξιτζή και η Uber είναι πλατφόρμα κρατήσεων για υπηρεσίες μεταφοράς, μια εναλλακτική στην συμβατική μορφή των ταξί- και ως προς τη λειτουργία και εμφάνιση και ως προς το εργασιακό καθεστώς των οδηγών.

Βέβαια είναι μάλλον απίθανο ο ήρωας του «Ταξιτζή» να είναι ο οδηγός ταξί που θα θέλαμε να μας τύχει. Βασικά μακριά από μας. «Θα ήταν σαν να ανοίγεις ένα εστιατόριο και μετά να βάζεις τον Άντονι Χόπκινς να παίξει τον Χάνιμπαλ Λέτστερ στο τηλεοπτικό του σποτ», όπως σχολιάζει το Outkick.

Μέχρι στιγμής δεν είναι πολλά γνωστά για την διαφήμιση που θα αναστήσει τον «Ταξιτζή». Γνωρίζουμε μόνο ότι πρόκειται να γυριστεί στο Λονδίνο, ότι ο Ντε Νίρο θα ξαναπεί την διάσημη ατάκα του ήρωά του «You talkin’ to me?» και πως- σύμφωνα με πηγές της διαφημιστικής- εκτιμάται ότι όλο αυτό είναι μια «καταπληκτική ιδέα».

Αυτά που δεν ξέρουμε βέβαια είναι περισσότερα, και κυρίως δεν γνωρίζουμε ακόμα την πλοκή του διαφημιστικού. Βέβαια δεν είναι πολλά τα πιθανά σενάρια με τα οποία μπορούν να παίξουν τα στελέχη της διαφήμισης.  Τα πιθανότερα είναι δύο: Στο ένα, ο Ντε Νίρο ως ταξιτζής μπουχτίζει από τους επιβάτες του και φτάνει σε μια έκρηξη οργής, την οποία εξωτερικεύει προχωρώντας σε μια αιμοδιψή δράση. Στο άλλο, δεδομένης της συγκριτικής άνεσης και ποιότητας του τρόπου ζωής που προσφέρει στους οδηγούς της η Uber, τους μεταφέρει με χαρά επειδή εργάζεται σε μια εταιρεία που του παρέχει χρόνο και χώρο για να φροντίσει την ψυχική του υγεία.

Invision/AP/REX/Shutterstock / Evan Agostini

Υπενθυμίζεται ότι στην ταινία ο «Ταξιτζής», σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε, ο Ντε Νίρο υποδύεται τον Τράβις Μπικλ, ένα μοναχικό βετεράνο του Βιετνάμ που έχει ξεχαστεί και εγκαταλειφθεί από την κοινωνία. Πιάνει δουλειά ως οδηγός ταξί για να αποφύγει τη μοναξιά του, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να φτάσει στην απόγνωση καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την διαφθορά και την υποκρισία του έξω κόσμου. Παράλληλα, παθαίνει ψύχωση μια κοπέλα που εργάζεται για την προεκλογική εκστρατεία ενός γερουσιαστή και τελικά σιγά σιγά βυθίζεται στην τρέλα και αποφασίζει να αλλάξει τον κόσμο.

Ο Μπικλ είναι από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του Ντε Νίρο και το «You talkin’ to me?» από τις πιο εμβληματικές ατάκες του σύγχρονου σινεμά. Άλλοι χαρακτήρες του ηθοποιού που είναι πλέον κλασικοί είναι του Τζέικ Λα Μότα «Raging Bull», του Βίτο Κορλεόνε στο «The Godfather», του Ρούπερτ Πάπκιν στο «King of Comedy», του Τζίμο Κόνγουεϊ στο «Goodfellas» και του Νουντλς στο «Once Upon a Time in America».

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]