«Yellowjackets»: Απολαυστικό εφηβικό δράμα επιβίωσης και ιστορία τρόμου

yellowjackets
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Η σειρά προβάλεται από την COSMOTE TV.

Μπορεί μια σειρά να πει μια ιστορία που έχει ξαναειπωθεί με τρόπο που την μεταμορφώνει σε κάτι πρωτότυπο και συναρπαστικό; Μπορεί είναι η απάντηση, και ένα από τα πιο πρόσφατα τηλεοπτικά παραδείγματα είναι η σειρά «Yellowjackets».

Ο κορμός της σειράς βασίζεται σε μία ιστορία επιβίωσης. Το 1996 η ποδοσφαιρική ομάδα έφηβων κοριτσιών Yellowjackets ταξιδεύει για να πάρει μέρος στο εθνικό πρωτάθλημα στο Σιάτλ.

Η αρχηγός της ομάδας Jackie (Ella Purnell) παλεύει με τον εγωκεντρισμό της και τις ηθικές της αξίες, τη στιγμή που η δυναμική Taissa (Jasmin Savoy Brown ως έφηβη και Tawny Cypress ως ενήλικη) εκτελεί σκόπιμα επιθετικά ένα τάκλιν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, σπάζοντας το πόδι στον πιο αδύναμο κρίκο της ομάδας. Εν τω μεταξύ, η καλύτερη φίλη της Jackie, Shauna (Sophie Nélisse ως έφηβη και Melanie Lynskey ως ενήλικη) έχει κολασμένα μυστικά, ενώ η Natalie (Sophie Thatcher ως έφηβη και Juliette Lewis ως έφηβη) είναι σκληρό καρύδι και κοπανατζού με αδυναμία στις ουσίες.  Η Misty (Samantha Hanratty ως έφηβη και Christina Ricci ως ενήλικη) είναι το λιγότερο παράξενη, με την ομάδα να μην ενδιαφέρεται για αυτή.

Ωστόσο, το αεροπλάνο τους συντρίβεται, και όσες επιζήσουν καλούνται να αναμετρηθούν με τη φύση για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, και η μία με την άλλη για να εξασφαλίσουν την ασφαλή παραμονή της σε ένα απομονωμένο δάσος στο πουθενά.

Τίποτα το πρωτότυπο μέχρι τώρα, με την περίφημη εισαγωγική σκηνή μάλιστα να μπαίνει στα χωράφια του «Lost»- μια κοπέλα-θήραμα τρέχει ξυπόλυτη και πανικόβλητη σε ένα χιονισμένο δάσος ώσπου πέφτει μέσα σε μια παγίδα θανάτου, από την οποία την μαζεύει νεκρή η κυνηγός φορώντας μάσκα και ρούχα από δέρμα ζώων και ροζ Converse, κι έπειτα την μαγειρεύει και τη σερβίρει στην υπόλοιπη ομάδα.

Ευτυχώς για εμάς δεν μένει εκεί, αλλά αφήνει την υπόνοια του κανιβαλισμού να πλανάται στην ιστορία δημιουργώντας από τη μία μυστήριο, προωθώντας από την άλλη την εξέλιξη στο δεύτερο timeline της σειράς. Γιατί η ιστορία εξελίσσεται σε δύο χρόνους: στο χρόνο του ατυχήματος και 25 χρόνια μετά, όπου βλέπουμε τις κοπέλες που διασώθηκαν τελικά μετά από 19 μήνες στο δάσος, να παλεύουν- ή να μην παλεύουν- με τα φαντάσματα του παρελθόντος και τους εαυτούς τους.

Η συνθήκη στην οποία πατάνε για να συνεχίσουν τις ενήλικες ζωές τους είναι μία, δεν μιλάνε ποτέ και σε κανένα για ό,τι συνέβη στο δυστύχημα, γεγονός που επιτρέπει στα τραύματά τους να γιγαντωθούν παίρνοντας συχνά τον έλεγχο των ζωών τους- γιατί πολύ απλά έχουν τραυματιστεί ανεξίτηλα. Επίσης η μία μένει μακριά από την άλλη, μέχρι τη στιγμή που μυστηριώδεις καρτ-ποστάλ, μια αυτοκτονία που μπορεί να είναι και δολοφονία και μια προσπάθεια εκβιασμού τις αναγκάσει να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους.  

Η σειρά καταφέρνει να συνδυάσει το εφηβικό δράμα με το μεταφυσικό στοιχείο, το μυστήριο, τον τρόμο και το ψυχολογικό δράμα για να πει μια ιστορία για την απελπισία και την ευθραυστότητα της κοινωνικής τάξης. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο βλέπουμε πώς διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των κοριτσιών. Έχουν ήδη τις κτηνώδεις πλευρές τους, οπότε στη συνέχεια, οι δυσκολίες και η εξαθλίωση απλά τις θέτουν εκτός πορείας. Έχει έτσι πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο η σειρά διαχειρίζεται και αναδεικνύει τη δυναμική των χαρακτήρων, πώς αλλάζουν και πώς «τρελαίνονται» στις αντιδράσεις τους, πώς μετασχηματίζονται οι μεταξύ τους σχέσεις, πώς σταδιακά διαλύονται προτού επικρατήσει η άγρια τάξη των πραγμάτων.

Αυτό τον άγριο κόσμο η σειρά τον κρατάει μονίμως σε σκιά, αποκαλύπτοντας ελάχιστα στοιχεία μέχρι το τέλος, οπότε και απαντώνται μόνο κάποια ερωτήματα από αυτά που έχουν δημιουργηθεί- όπως το γιατί δεν βλέπουμε την Jackie στην ενήλικη ζωή τους και τι της έχει συμβεί- ενώ γίνεται πια ξεκάθαρο και αφηγηματικά ότι η σειρά πηγαίνει για δεύτερο κύκλο. Έτσι μένει πια μόνο να μάθουμε αν αξίζει το ρίσκο το άπλωμα της ιστορίας.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]