Είδες την ταινία «Ναπολέων»; Τα επόμενα 10 βήματά σου

napoleon
ΤΡΙΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Θες να διαβάσεις την βιογραφία του ή να δεις το άλογό του;

H νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Ναπολέων», με πρωταγωνιστές τους Χοακίν Φίνιξ και Βανέσα Κίρμπι, είναι το μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός του μήνα.

Όπως συμβαίνει με τα ιστορικά πρόσωπα, ο Ναπολέων παραμένει μια προσωπικότητα που διατηρεί το ενδιαφέρον 200 χρόνια μετά το θάνατό του, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ το ενδιαφέρον για τους σύγχρονούς του όπως ο Τζέιμς Μάντισον, ο Αυτοκράτορας Κόκακου ή ο Τσάρος Αλέξανδρος Α'. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ιστορική του σημασία και στα στρατιωτικά του κατορθώματα.

Εντάξει, ίσως και στο ασυναγώνιστο καπέλο του. Ένα από αυτά άλλωστε μόλις πουλήθηκε για 2 εκατομμύρια δολάρια.

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι New York Times συγκεντρώνουν δέκα τρόπους για να ενημερωθείς για το πρόσωπό του για να δούμε πριν, μετά ή αντί της νέας ταινίας.

Διάβασε την βιογραφία του

Ο Ναπολέων γοητεύει τους βιογράφους εδώ και δύο αιώνες. Το «Napoleon: A Life» (2014) του Άντριου Ρόμπερτς είναι μια περιεκτική ματιά στην άνοδο και την πτώση ενός ανθρώπου που έφτασε από την Κορσική στο Παλάτι των Βερσαλλιών για να κυριαρχήσει (σχεδόν) σε όλη την Ευρώπη.

Σημείωση: Το βιβλίο είναι πάνω από 900 σελίδες, και ομολογουμένως θα σας πάρει περισσότερο χρόνο για να το διαβάσετε από το να παρακολουθήσετε την ταινία που έχει διάρκεια 157 λεπτά.

Άκουσε ένα podcast

Στο «Noble Blood», η Ντάνα Σβαρτς ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στα βασιλικά μέλη όλων των βαθμίδων . Το επεισόδιο «Dumas and Napoleon» αποκαλύπτει τον απροσδόκητο δεσμό με τον Θωμά Αλέξανδρο Δουμά (τον πατέρα του συγγραφέα του βιβλίου «Οι τρεις σωματοφύλακες»), έναν στρατηγό που υπηρέτησε με τον Ναπολέοντα, αλλά και συγκρούστηκε μαζί του.

Επισκέψου ένα μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο (Musée de l'Armée) στο Μέγαρο των Απομάχων (Les Invalides) στο Παρίσι έχει διάφορα δωμάτια με αντικείμενα που σχετίζονται με τον Ναπολέοντα, ικανά να εντυπωσιάσουν τους ένθερμους θαυμαστές του.

Μακάβρια σημείωση: Μπορείς να δεις το κρεβάτι στο οποίο πέθανε ο Ναπολέων εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης. Και όχι μόνο, μπορείς να δεις ακόμα το άλογό του, Βεζίρ, και το σκύλο του (ταριχευμένους φυσικά) αλλά και τον τάφο του Ναπολέοντα.

Μελέτησε ένα πίνακα ζωγραφικής

Στο Λούβρο φιλοξενείται ένα από τα αριστουργήματα του Ζακ-Λουί Νταβίντ: «Στέψη του Ναπολέοντα» (1807). Ο τεράστιος πίνακας απεικονίζει τη στιγμή το 1804 όταν ο Ναπολέων, παρουσία του Πάπα, στέφθηκε αυτοκράτορας στη Παναγία των Παρισίων. Στον πίκανα έχουν χωρέσει επίσης πολλά άλλα ιστορικά πρόσωπα.

Διάβασε ένα μυθιστόρημα ή δες μια ταινία

Στο αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη», ο Ναπολέων όχι μόνο απασχολεί το μυαλό των Ρώσων ηρώων, αλλά εμφανίζεται και ο ίδιος ως κύριος χαρακτήρας ως ένα πλήρως συνειδητοποιημένο πρόσωπο που επιδεικνύει εγωισμό, θυμό και μια προτίμηση για ταμπάκο.

Αν αυτό το περίφημο αλλά τεράστιο βιβλίο δεν σας δελεάζει, υπάρχουν πολλές κινηματογραφικές εκδοχές. Ο Χέρμπερτ Λομ υποδύεται τον Ναπολέοντα σε μια ταινία του Χόλιγουντ του 1956 με πρωταγωνιστές την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Χένρι Φόντα.

Ο Σεργκέι Προκόφιεφ έγραψε επίσης μια όπερα που παρουσιάστηκε τελευταία φορά στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το 2008, αλλά είναι άμεσα διαθέσιμη στις υπηρεσίες streaming.

Η τεράστια επιρροή του Ναπολέοντα στην εποχή του σημαίνει ότι επηρεάσει πολλά μυθιστορήματα, όπως το «Vanity Fair» του Ουίλλιαμ Θάκερυ και το «Le Rouge et le Noir» του Σταντάλ. Και δεν είναι τυχαίο ότι το γουρούνι που γίνεται δικτάτορας στη «Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ ονομάζεται Ναπολέων.

Δες μια ταινία του βωβού κινηματογράφου

Υπάρχουν πολλές άλλες ταινίες βασισμένες στη ζωή του Ναπολέοντα, αλλά μια από τις κλασικές γυρίστηκε 10 χρόνια πριν γεννηθεί ο Ρίντλεϊ Σκοτ. Στο βωβό έπος του 1927 «Napoléon», όπου βρίσκουμε πολλές καινοτομίες, ο σκηνοθέτης Αμπέλ Γκανς είχε δηλώσει: «Έχω κάνει μια απτή προσπάθεια για μια κάπως πλουσιότερη και πιο αναβαθμισμένη μορφή κινηματογράφου».

Γέλασε μαζί του

Ο Ναπολέων, με τους χαρακτηριστικούς (και συνήθως ανιστόριτους) τρόπους του, εμφανίζεται ως δεύτερος χαρακτήρας σε ένα ευρύ φάσμα ταινιών. Ο Μάρλον Μπράντο τον υποδύεται στο «Désirée» (1954) και ο Ροντ Στάιγκερ στο «Waterloo» (1970).

Η εμφάνισή του στην κωμωδία «Bill and Ted's Excellent Adventure» (1989), που αξιοποιεί το ταξίδι στον χρόνο, είναι πολύ πιο ανάλαφρη: Ο Ναπολέων του Τέρι Καμιλέρη, ξεπήδησε  από ένα πεδίο μάχης και βρέθηκε στη Νότια Καλιφόρνια της δεκαετίας του 1980, παίζει μπόουλινγκ, τρώει παγωτό και απολαμβάνει μια νεροτσουλήθρα σε ένα πάρκο που ονομάζεται… Βατερλώ.

Παίξε ένα παιχνίδι

Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν να αναπαραστήσουν τον κόσμο του στο παιχνίδι «Civilization». Ο Ναπολέων εμφανίζεται ως στρατηγός στην τελευταία έκδοση, Civilization VI, αλλά στο Civilization V, ηγείται των γαλλικών δυνάμεων. Εδώ είναι μια ευκαιρία να κερδίσει επιτέλους τη μάχη του Βατερλώ και ίσως να κατακτήσει τον κόσμο.

Παρακολούθησε ένα καρτούν

Στο μικρού μήκους «Napoleon Bunny-Part» (1956) από το σύμπαν του Μπαγκς Μπάνι, ο πιο διάσημος λαγός στον κόσμο συναντά τον Ναπολέοντα και τον εξοργίζει γρήγορα, όπως μπορεί μόνο αυτός μπορεί. Το αποκορύφωμα είναι όταν μεταμφιέζεται σε Ιωσηφίνα.

Φάε ένα γλυκό

Μετά από όλους τους τόμους, τις ταινίες και τα ταξίδια, μπορείς να φας ένα νόστιμο μιλφέιγ. Το μιλφέιγ είναι κοινώς γνωστό ως… Ναπολέων.