Οι Γίγαντες του Νείλου συναντούν τις Βασίλισσες που άλλαξαν τον κόσμο στην οθόνη

viasat-historyconquistadors-rise-and-fallscreenshot
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Αμπού Σίμπελ: Γίγαντες του Νείλου
Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 13:30

Αριθμός επεισοδίων: 1 x 60 λεπτά
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ αρχαία ιστορία/ αρχιτεκτονική/ αρχαιολογία/ μηχανική
Πρωτότυπος τίτλος: Abu Simbel: Giants of the Nile
Έτος: 2023

Πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια ο Ραμσής Β΄ ξεκίνησε την ανοικοδόμηση δύο κολοσσιαίων ναών προς τιμή του Φαραώ και της συζύγου του Νεφερτάρι. Οι εργάτες έσκαψαν σε βάθος 55 μέτρων έναν λόφο με θέα στον Νείλο και δημιούργησαν πελώριες αίθουσες με κολόνες ύψους πάνω από 10 μέτρα. Τα αγάλματα του Φαραώ που τον απεικονίζουν να κάθεται στον θρόνο έχουν ύψος 20 μέτρα και η πρόσοψη αυτού του ναού ανέτρεψε κάθε κατασκευαστικό κανόνα της εποχής. Πώς επιτεύχθηκε αυτός ο άθλος, και πώς οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν οι Αιγύπτιοι αυτό το έργο σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από το δέλτα του Νείλου; Αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και σύγχρονοι μηχανικοί βρήκαν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα όταν κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε μία άλλη κολοσσιαία πρόκληση: στην αποσυναρμολόγηση αυτής της κατασκευής πέτρα προς πέτρα για να μπορέσουν να την προστατέψουν από την άνοδο των υδάτων του Νείλου.

Βασίλισσες που άλλαξαν τον κόσμο
Πρεμιέρα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 22:00

Αριθμός επεισοδίων: 6 x 60 λεπτά
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ ιστορία/ βιογραφία/ πολιτική & εξουσία
Πρωτότυπος τίτλος: Queens That Changed The World
Έτος: 2023

Κάποιες βασίλισσες που για χρόνια θεωρούνταν δευτερεύοντες χαρακτήρες σε ιστορίες όπου πρωταγωνιστούσαν άνδρες απέκτησαν εντυπωσιακή εξουσία και βασίλεψαν αποτελεσματικότερα σε σχέση με τους βασιλιάδες. Σε αυτή τη σειρά ανακαλύπτουμε τα κίνητρα αυτών των γυναικών και πώς διεκδίκησαν την εξουσία, ενώ αναλύουμε τις εποχές εκείνες στις οποίες το να είσαι γυναίκα είχε κάποια πλεονεκτήματα. Παρακολουθούμε την ανάρρηση κάθε βασίλισσας στην εξουσία και ερευνούμε τη διακυβέρνησή της. Με τις αναλύσεις ιστορικών, ακαδημαϊκών και ψυχολόγων, θα εξετάσουμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και θα αναγνωρίσουμε την ιδιαίτερη προσέγγιση της εξουσίας κάθε βασίλισσας ενώ θα κατανοήσουμε και γενικότερα θέματα όπως την αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, αλλά και τι σήμαινε τότε να ανήκεις στο «ωραίο φύλο».

Σάλμε: τα αρχαία ταφικά πλοία των Βίκινγκς
Πρεμιέρα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 22:00

Αριθμός επεισοδίων: 2 x 60 λεπτά
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ ιστορία/ αρχαιολογία/ αποστολές
Πρωτότυπος τίτλος: Salme: Ancient Viking Burial Ships
Έτος: 2023

Το 2008, μια ομάδα εργατών που περνούσαν καλώδια σε ένα σχολείο στο Σαρεμάα της Εσθονίας ανακάλυψαν τυχαία το ένα από τα δύο πλοία της εποχής των Βίκινγκς. Τα εν λόγω πλοία περιείχαν ανθρώπινα οστά και πολλά ταφικά αντικείμενα. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας στράφηκε γρήγορα σε αυτά. Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που είχαν θαφτεί εκεί, ποιοι τους έθαψαν, και τι συνέβη τελικά εκεί πριν από 1.300 χρόνια; Οι αρχαιολόγοι αναζητούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα εδώ και 13 χρόνια. Έχοντας πρόσβαση σε διακεκριμένους αρχαιολόγους και μέσα από δραματοποιημένες αναπαραστάσεις των γεγονότων σας αποκαλύπτουμε το μυστήριο των δύο αυτών πλοίων που μπορεί να αλλάξει το πώς κατανοούμε την Ευρώπη της εποχής των Βίκινγκς.

Κονκισταδόρες: η άνοδος και η πτώση τους
Πρεμιέρα Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 22:00

Αριθμός επεισοδίων: 6 x 60 λεπτά
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ ιστορία/ αποστολές
Πρωτότυπος τίτλος: Conquistadors: The Rise and Fall
Έτος: 2023

 

Το 1492 σηματοδότησε την έναρξη ενός αιώνα απάνθρωπης κατάκτησης της Αμερικής από τους Ισπανούς και την αρχή της «Εποχής των Κονκισταδόρες». Η ανηλεής και βίαιη κατάκτηση απέραντων εδαφών του Νέου Κόσμου από τον Κολόμβο, τον Κορτές και άλλους εξερευνητές οδήγησε στην παρακμή των κραταιών πολιτισμών των Αζτέκων και των Ίνκας καθώς και στον θάνατο εκατομμυρίων ιθαγενών λόγω της καταδυνάστευσης, της δουλείας και των θανατηφόρων ασθενειών. Σύμφωνα με την κοινή άποψη, οι Κονκισταδόρες ήταν γενναίοι Χριστιανοί πρωτοπόροι, όμως μια διαφορετική αφήγηση αποκάλυψε τη ζοφερή ιστορία της ακμής και παρακμής τους, μια ιστορία που γράφτηκε με απίστευτες κτηνωδίες και πυροδοτήθηκε από την ακόρεστη δίψα για χρυσό, εξουσία και δόξα που τύφλωσε τους κατακτητές.

Παρίσι: το μυστήριο του χαμένου ανακτόρου
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 22:00

Αριθμός επεισοδίων: 1 x 60 λεπτά
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ ιστορία/ τεχνολογία
Πρωτότυπος τίτλος: Paris: The Mystery of The Lost Palace
Έτος: 2023

 

Ήταν οι Βερσαλλίες πριν τις Βερσαλλίες, ένα εντυπωσιακό ανάκτορο στο κέντρο του Παρισιού που έγραψε ιστορία 2.000 ετών, από την εισβολή του Ιουλίου Καίσαρα στη Γαλατία μέχρι τη φυλάκιση της Μαρίας Αντουανέτας εν αναμονή της εκτέλεσής της... Πώς διαγράφτηκε από τη μνήμη και γιατί χτίστηκαν πάνω του πολλά κυβερνητικά κτίρια; Για να κατανοήσουν ακριβώς πότε και γιατί χτίστηκε αυτό το χαμένο σήμερα αριστούργημα οι ειδικοί θα πρέπει να αναλύσουν όλα τα πολιτικά, στρατιωτικά και θρησκευτικά επίπεδα της ιστορίας που παρέμενε άγνωστη τόσο καιρό για έναν και μόνο σκοπό: να συγκεντρώσουν στοιχεία από το 52 π.Χ. για να αναπαραστήσουν ψηφιακά το Χαμένο Ανάκτορο, να αντιληφθούν το μέγεθος, το σχήμα και τη δομή του ανακτόρου, και να ανακαλύψουν τα μυστικά του με τη συνεργασία τους με επιστήμονες και ιστορικούς.

Αφιέρωμα: Μαραθώνιος αφιερωμένος στην αρχαία Αίγυπτο
Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου από τις 13:30, και Τρίτη 26 Δεκεμβρίου από τις 13:15

Ταξιδέψτε μαζί μας μέσα στον χρόνο με τις σειρές που είναι αφιερωμένες στα θαύματα της αρχαίας Αιγύπτου αποκλειστικά στο Viasat History. Παρακολουθήστε την ιστορία να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας με τις σειρές «Αποκωδικοποιώντας τη νεκρόπολη Σακάρα», «Ο μυστικός τάφος της Κλεοπάτρας» και «Η χαμένη πυραμίδα της Αιγύπτου», και μη χάσετε τις πρεμιέρες των φοβερών ντοκιμαντέρ «Η πυραμίδα της Γκίζας: αγγίζοντας τα αστέρια» -που αποκαλύπτει τα ουράνια μυστικά της εμβληματικής πυραμίδας- και «Αμπού Σίμπελ: Γίγαντες του Νείλου», ένα μαγευτικό αφιέρωμα σε μερικά από τα κολοσσιαία θαύματα που συντελέστηκαν γύρω από τον ποταμό. Συντονιστείτε στο κανάλι για μια εντυπωσιακή δόση αιγυπτιολογίας που θα σας μεταφέρει στην καρδιά των συγκλονιστικών αρχαίων μυστηρίων!

Η πυραμίδα της Γκίζας: αγγίζοντας τα αστέρια
Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στις 13:15

Αριθμός επεισοδίων: 1 x 60 λεπτά
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ αρχαία ιστορία/ αρχιτεκτονική/ αρχαιολογία/ μηχανική
Πρωτότυπος τίτλος: The Giza Pyramid: Reaching For The Stars
Έτος: 2023

 

Οι Πυραμίδες της Γκίζας μας εντυπωσιάζουν. Οι αιγυπτιολόγοι εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαλύψουν τα μυστήρια αυτών των πέτρινων γιγάντων που οικοδομήθηκαν πριν από 4.500 χρόνια. Οι πρωτομάστορες του Χέοπα, του Χεφρίν και του Μυκερίνου αναμφισβήτητα διέθεταν υψηλό επίπεδο αντίληψης και τεχνογνωσίας. Εμπνεύστηκαν από τον κόσμο γύρω τους, τη φύση, τον ήλιο, ίσως και από τα αστέρια; Αυτό το ντοκιμαντέρ διερευνά διάφορες θεωρίες και πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις στην αρχαιολογία, την αιγυπτιολογία, την αστρονομία και την αστροφυσική και αποκρυπτογραφεί τα στοιχεία που άφησαν στο οροπέδιο της Γκίζας οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να αποδείξουν ότι δεν άφηναν τίποτα στην τύχη και ότι αυτές οι τρεις πυραμίδες έχουν στην πραγματικότητα βαθύτερη σχέση με το σύμπαν.