Το Exile Room ταξιδεύει στον χρόνο με ένα αφιέρωμα στο Ιταλικό Ντοκιμαντέρ

hide-and-seek
ΤΡΙΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Αυτόν τον μήνα το Exile Room πραγματοποιεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον του Ιταλικού Ντοκιμαντέρ.

Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από τη δεκαετία του '50 και τα μικρού μήκους κομψοτεχνήματα του auteur Vittorio De Seta μέχρι το πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Victoria Fiore, όμως το ταμπεραμέντο παραμένει αδιαμφισβήτητα ιταλικό και απόλυτα κινηματογραφικό. Περισσότερα ΕΔΩ.

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 21:00
HIDE AND SEEK (2021)
Σκηνοθεσία: Victoria Fiore / Διάρκεια: 85’

Ο 10χρονος Entoni ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία του. Έτσι κάνουν όλοι στη γειτονιά, αλλά και στην ίδια του την οικογένεια, που μένει σε μια από τις πιο σκληροτράχηλες συνοικίες της Νάπολης. Το υπερστιλάτο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Victoria Fiore αλωνίζει μαζί του τα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, με κομμένη την ανάσα μέχρι την τελευταία στιγμή: Θα καταφέρει το νεότερο μέλος της φαμίλιας να αποτινάξει από πάνω του την οικογενειακή κατάρα ή θα υποκύψει σε μια ζωή γεμάτη σκοτάδι;

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 21:00
Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΕΤΑ (1954-1959)
Σκηνοθεσία: Vittorio De Seta / Διάρκεια: 114’

Γοητευμένος από την αβυσσαλέα σκληρότητα της αγροτικής ζωής, ο Vittorio De Seta κινηματογράφησε μια θρυλική σειρά από μικρού μήκους ταινίες για τους βοσκούς, τους ψαράδες και τους μεταλλωρύχους της Σικελίας, της Σαρδηνίας και της Καλάμπριας, που τους έκαναν να μοιάζουν με αγίους, έτοιμους να μαρτυρήσουν στο βωμό της επιβίωσης. Αυτά τα 10 μίνι αριστουργήματα, που ώθησαν τον Martin Scorsese να τον αποκαλέσει «ανθρωπολόγο με καρδιά ποιητή», αποτελούν μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία για το μεγαλείο ενός κόσμου που έχει πλέον εξαφανιστεί.

Τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Vittorio De Seta θα προβληθούν αποκατεστημένα από τη Cineteca di Bologna και το The Film Foundation.

Info
Είσοδος ελεύθερη
Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους
Πρώτη πανελλήνια προβολή
Exile Room
Αθηνάς 12
Mοναστηράκι,105 51
210 3223395