Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους επιστρέφει

big-dreams

Big Dreams

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Στην Αθήνα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 104 35, Κεραμεικός) με ένα συναρπαστικό διήμερο με κινηματογράφο για παιδιά, εφήβους, νέους και όλη την οικογένεια.

To Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη οι βραβευμένες ταινίες της 26ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ και της 23ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας “Camera Zizanio”, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους σινεφίλ όλων των ηλικιών να πάρουν μια μικρή γεύση του τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, αυτή την πρότυπη διοργάνωση πολιτιστικής αποκέντρωσης.

Info
Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 16:45 μέχρι τις 23:00
Ημερήσιο εισιτήριο για ενήλικες: 9 ευρώ
Ημερήσιο εισιτήριο για παιδιά: 6 ευρώ
Είσοδος ανά προβολή: 5 ευρώ
Στις προβολές της Camera Zizanio, η είσοδος είναι δωρεάν

Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation μικρού και μεγάλου μήκους, που βραβεύτηκαν στο 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Όλες οι ταινίες είναι παραγωγής 2022 και 2023 και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Απευθύνονται σε παιδιά και νέους, αλλά παρακολουθούνται απολαυστικά και από ενήλικες.

Οι βραβευμένες ταινίες της Camera Zizanio, ελληνικές και διεθνείς, δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό όλων των ηλικιών να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς που εκφράζουν ενεργά τα παιδιά μέσω της κινηματογραφικής γλώσσας και να έρθουν σε επαφή με το πιο δυναμικό κομμάτι της τρέχουσας νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας, από παιδιά και νέους 4 έως 20 ετών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Στις βραβευμένες ταινίες του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, του οποίου η κεντρική διοργάνωση ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

I Woke Up With a Dream

Ξύπνησα μ’ ένα όνειρο / I Woke Up With a Dream, Pablo Solarz, Αργεντινή-Ουρουγουάη, 2022, 76’

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους & Βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

Ο Φελίπε είναι ένας έφηβος που περνάει τις μέρες του κάνοντας ποδήλατο με τους φίλους του στους άδειους της μικρής παραλιακής πόλης όπου ζουν, ραπάροντας αυτοσχέδια στιχάκια και κάνοντας μαθήματα υποκριτικής κρυφά από τη μητέρα του. Είναι τόσο παθιασμένος με την υποκριτική, που ακόμα και στον ύπνο του βλέπει ολόκληρες παραστάσεις και ξυπνάει μες στη νύχτα για να τις καταγράψει.

Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 21:00.

Juniors

Πιτσιρίκια / Juniors, Hugo Thomas, Γαλλία / France, 2022, 95’

Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για ταινία μεγάλου μήκους

Ο Ζορντάν και ο Πατρίκ είναι 14 ετών και βαριούνται θανάσιμα στο μικρό χωριό τους, στη γαλλική ύπαιθρο. Όταν χαλάει και το Playstation 4 πρέπει να βρουν έναν δημιουργικό τρόπο να περνούν την ώρα τους: προσποιούνται, λοιπόν, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και οργανώνουν διαδικτυακό έρανο για να αγοράσουν καινούργια παιχνιδομηχανή. Το χρήμα αρχίζει να ρέει και οι δύο φίλοι μετατρέπονται σε τοπικούς ήρωες. Το ψέμα, όμως, έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους και απειλείται ακόμη και η ίδια η φιλία τους.

Η ταινία προβάλλεται το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 19:00.

Bauryna Salu

Μπαουρίνα Σαλού / Bauryna Salu, Askhat Kuchinchirekov, Καζακστάν, 2023, 106’

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» & Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)

Σύμφωνα με ένα παλιό νομαδικό έθιμο, το Μπαουρίνα Σαλού, ο Γερσουλτάν δίνεται τη στιγμή της γέννησής του στη γιαγιά του για να τον αναθρέψει. Μεγαλώνει γεμάτος πικρία και εντελώς αποσυνδεδεμένος από τους γονείς του. Όταν γίνεται 12 ετών, η γιαγιά του πεθαίνει και αυτός πρέπει να επιστρέψει σε μια οικογένεια που του είναι σχεδόν άγνωστη.

Η ταινία προβάλλεται το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 21:00.

Big Dreams

Μεγάλα όνειρα / Big Dreams, Daniel Pánek, Τσεχία, 2023, 102’

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών έως 12 ετών

Ο Ντομ, ένας αντιδημοφιλής 11χρονος σε μια μικρή πόλη, εμπνέεται από τη νίκη της εθνικής ομάδας χόκεϊ της Τσεχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο. Ονειρεύεται να γίνει τερματοφύλακας σαν το είδωλό του, τον Dominik Hašek. Όλα για τη δόξα και ένα φιλί από το ομορφότερο κορίτσι της τάξης του. Κανένα όνειρο δεν είναι υπερβολικά μεγάλο.

Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 21:15.

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα, που επέλεξε ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, οικογένεια σχολικό περιβάλλον, απώλεια, ασθένεια, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Όλοι μαζί στον κινηματογράφο: Καθολικά προσβάσιμη προβολή του ντοκιμαντέρ “Έχουμε ένα όνειρο” για την συμπερίληψη και την προσβασιμότητα, μαζί με το μικρού μήκους videodance Gongon, μια ταινία που προέκυψε από το βιωματικό εργαστήριο body music «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει», με εμψυχώτριες τις Γιώτα Πεκλάρη και Χρυσάνθη Μπαδέκα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 2023, με την υποστήριξη του Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2021-2027.

Η καθολικά προσβάσιμη προβολή θα διεξαχθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 19:00.

Η εκπαιδευτική διαδικασία καρέ-καρέ: Παρουσίαση και αποτίμηση των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Ολυμπίας, μεταξύ αυτών της ταινίας “Αντί να μιλήσει τραγουδάει”, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με εκπαιδεύτριες τις Δήμητρα Τρυπάνη και Ηρώ-Ελένη Μπέζου σε σκηνοθεσία και μοντάζ του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 20:00.

Τέλος, το Σάββατο στις 19:15 θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες και απονεμηθούν τα βραβεία του διαγωνισμού “Το Φύλο σε πρώτο πλάνο”, που διεξήχθη το σχολικό έτος 2022-2023 σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.