«Ιστορίες των Αθηνών»: Διαβάζουμε την πόλη με έναν τρόπο ολιστικό

leuteris-skiadas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Μια διερεύνηση των συνθετικών εννοιών της πόλης από το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, κάθε Σάββατο στις 8:30 μ.μ., από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου.

Μια πόλη δεν είναι μονάχα οι δρόμοι της, τα οικοδομικά τετράγωνα, τα κτήρια, οι πλατείες και τα πάρκα της. Είναι ο χρόνος που εγγράφεται στις μορφές του χώρου και στη συλλογική μνήμη. Η πόλη κατασκευάζεται συνεχώς από την ιστορία της. Μια ιστορία γεμάτη από έννοιες, που συνυφαίνονται με ανθρώπινες πράξεις. Πάμε να διαβάσουμε την Αθήνα μέσα από αυτές τις έννοιες…

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Ιστορίες των Αθηνών» αποτελείται από 20 ημίωρα επεισόδια και θα προβάλλεται από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο στις 8:30 το βράδυ.

Κάθε επεισόδιο διερευνά τη φυσιογνωμία της πόλης των Αθηνών, μέσα από τη σύνθεση των ξεχωριστών προσεγγίσεων και ερμηνειών μιας διαφορετικής κάθε φορά έννοιας και της σχέσης της με την πόλη, όπως αποτυπώνεται στην κριτική σκέψη και τις επιστημονικές αναφορές των προσκεκλημένων της εκπομπής, που συζητούν με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Τέχνης, Παναγιώτη Πάγκαλο.

Η μετεπαναστατική μετάβαση της Αθήνας σε πρωτεύουσα τη μετέτρεψε από μια «αιωρούμενη πόλη δίχως έδαφος», δηλαδή από έναν φιλοσοφικό τόπο που εκπροσωπούσε την «πόλη-ιδέα» του κλασικού, σε σύγχρονο ιδεολογικό και διοικητικό κέντρο. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα κτήριά της, μαρτυρούν αφενός τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην κατασκευή της ιστορικής συνείδησης ως επέκτασης της ατομικότητας, αφετέρου την επίδραση της κοινωνικής προόδου στις τυπολογικές και μορφολογικές εναλλαγές του αστικού τοπίου.

Γνήσιες αφηγήσεις, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό από καταξιωμένους αρχιτέκτονες, ιστορικούς, οικονομολόγους και κοινωνιολόγους, αλλά και άγνωστα στοιχεία αρχείων, συνθέτουν την παρουσίαση των μικρών ιστοριών των Αθηνών, αποτελώντας μια ευκαιρία αναστοχασμού αναφορικά με την πολυτάραχη διαδρομή μιας πόλης και μιας χώρας προς τη Δημοκρατία και τη σύγχρονη ανάπτυξη.