Γνωρίζουμε τον Νέο Φινλανδικό Κινηματογράφο με 13 ταινίες στην Ταινιοθήκη

aurorajakinkytupakalla
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Πρεμιέρες, συζητήσεις και εκλεκτοί καλεσμένοι σε μια κινηματογραφική εβδομάδα αφιερωμένη στη Φινλανδία που θα απολαύσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σκηνοθέτες που έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, καταπιάνονται με καυτά κοινωνικά ζητήματα και με μια φρέσκια ματιά μας συστήνουν το σύγχρονο φινλανδικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 21 έως τις 27 Μαρτίου.

Η Εβδομάδα Φινλανδικού Κινηματογράφου διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με την υποστήριξη και την χορηγία της Πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα.

Θα προβληθούν δέκα ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ, πρόσφατης παραγωγής.

•  Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 20:00 (είσοδος με προσκλήσεις) με την ταινία της Tia Kouvo Family Time / Mummola (Φινλανδία/Σουηδία, 2023, μυθοπλασία, 114’), μια χιουμοριστική και οξυδερκής ματιά στις οικογενειακές σχέσεις, στην μοναξιά και στην συντροφικότητα και στο πώς προσπαθούμε να συνδεθούμε με τους άλλους, χωρίς να τα καταφέρνουμε πάντοτε.

Χαιρετισμοί: Maria Hyvönen, αναπληρώτρια διευθύντρια αποστολής/Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα, Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Jaana Puskala επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του Φινλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, Petra Pakkanen, διευθύντρια του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Εισαγωγή: Ingo Starz, επιμελητής του αφιερώματος.
Στην Αθήνα έχουν προσκληθεί οι σκηνοθέτες Hanna Bergholm, Juho Kuosmanen και J-P Valkeapää
Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20.15,  στην Ταινιοθήκη, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Γυρίζοντας ταινίες στη Φινλανδία”. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Tero Ahonen
Andrejs Strokins
Το φινλανδικό σινεμά

To ενδιαφέρον για τις φινλανδικές ταινίες συνεχίζει να αυξάνεται εδώ και μία δεκαετία στα μεγάλα φεστιβάλ. Μια νεότερη γενιά κινηματογραφιστών εκπλήσσει με δουλειές αισθητικά πειραματικές που υπερβαίνουν τα όρια μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους βρίσκεται η μεσαία τάξη και οι κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται στην χώρα. Η δομή της οικογένειας, ο εξτρεμισμός της ακροδεξιάς και η προσφυγική κρίση είναι θέματα που τους απασχολούν, αναδεικνύοντας στο σινεμά τις προβληματικές ζώνες ενός δυτικού κράτους. Ο Νέος Φινλανδικός Κινηματογράφος δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα των καιρών μας μέσα από ασυνήθιστες, ευχάριστα ενοχλητικές ιστορίες και εικόνες. Οι ταινίες του Aki Kaurismäki μας έχουν προσφέρει μια εικόνα της Φινλανδίας, όμως η νέα γενιά συμπληρώνει την εικόνα της βόρειας αυτής χώρας μέσα από τη δική της ματιά.

Χρονιά ορόσημο για το νέο φινλανδικό σινεμά θεωρείται το 2016, όταν ο (προσκεκλημένος του αφιερώματος) Juho Kuosmanen βραβεύτηκε με το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες για την ταινία του Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι. Σταθμός θεωρείται επίσης η παλιότερη, βραβευμένη στο Βερολίνο ταινία του Aki Kaurismäki Η Γυναίκα με τα Σπίρτα (1990). Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα, μαζί με πολλές άλλες που έχουν επιλεγεί και συμμετάσχει  στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, με την υπογραφή σκηνοθετών όπως οι Tia Kouvo,  Hamy Ramezan και Selma Vilhunen (Φεστιβάλ Βερολίνου), J-P Valkeapää και Mikko Myllylahti (Κάννες), Hanna Bergholm (Σάντανς), Susanna Helke (Λοκάρνο), Teemu Nikki (Τορόντο) Einari Paakkanen (Κοπεγχάγη) και Miia Tervo (Γκέτεμποργκ).

Η επιτυχία του φινλανδικού σινεμά βασίζεται εν πολλοίς στα καλοδουλεμένα σενάρια, στην άρτια κινηματογραφική εκπαίδευση, στα διεθνείς συμπαραγωγές, στην αποτελεσματική προώθηση των ταινιών από το Φινλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και γενικώς σε μια εξαιρετική κινηματογραφική υποδομή. Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από τις μισές φινλανδικές ταινίες γυρίζονται από γυναίκες.

InfoΠερισσότερες πληροφορίες, σύντομα, στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και στις σελίδες της στο Facebook και το Ιnstagram.
Ηλεκτρονική προπώληση.
Εισιτήριο: 5€. Tρεις προβολές: 10 ευρώ
Tαινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, 104 35 Κεραμεικός (Μετρό Στάση Κεραμεικός).