Τα βραβευμένα «Αδέσποτα Κορμιά» από τη Θεσσαλονίκη στον Δαναό

adespota-kormia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου έρχεται από 28 Μαρτίου στο CineDoc και τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, μετά την επίσημη πρεμιέρα της στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τη βράβευσή της με δύο Ειδικές Μνείες

H Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα Κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς. 

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες του ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους είναι αβάστακτα σοβαρό και ανέλπιστα αστείο, τα αιτήματά τους επείγοντα, ο αντίλογος σαθρός αλλά συχνά ηχηρός, το αποτέλεσμα αμφίρροπο. Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τον θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δύο. 

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό F:ACT του φεστιβάλ CPH:DOX στην Κοπεγχάγη καθώς και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε δύο βραβεία (Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και Ειδική Μνεία Διεθνούς Αμνηστίας), ενώ από την Πέμπτη 28 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από το CineDoc.

Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στη Βόρεια Αμερική τον Απρίλιο στο φεστιβάλ Hot Docs ως μέρος του προγράμματος Changing Face of Europe που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του European Film Promotion (EFP).

ΑΘΗΝΑ – Κινηματογράφος Δαναός
Πέμπτη 28/3 - 20.00
Mετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου και κέρασμα από το δίκτυο παραγωγών Open Farm.

Παρασκευή 29/3, Δευτέρα 1/4, Τρίτη 2/4 και Τετάρτη 3/4 - 17.50
Την Τρίτη 2/4 θα ακολουθήσει Q&A με την Ελίνα Ψύκου και την Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρο με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη 3/4 θα ακολουθήσει Q&A με την Ελίνα Ψύκου και τον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, κριτικό κινηματογράφου (LUBEN).

Σάββατο 30/3 και Κυριακή 31/3 - 20.00

Eπιπλέον προβολές
ΡΕΘΥΜΝΟ - Χώρος Πολιτισμού “Σημείο”
Σάββατο 6 Απριλίου, 20.00
Προπώληση στο ταμείο του χώρου (Πατριάρχου Αθηναγόρα 17, Ρέθυμνο)

 

ΠΑΤΡΑ - Θέατρο Λιθογραφείον
Τρίτη 9 Απριλίου, 21.30
Τετάρτη 10 Απριλίου, 21.30
Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου (Μαίζωνος 172Β, Πάτρα)