Τα «Αδέσποτα Κορμιά» συνεχίζουν το ταξίδι τους από τον Δαναό στην Ταινιοθήκη

adespota-kormia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΜΑΙΟΥ 2024

Το ντοκιμαντέρ συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μετά από πέντε εβδομάδες προβολής που προηγήθηκαν στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ.

Έκαναν πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου στις ελληνικές αίθουσες και μετά από μια επιτυχημένη πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας με sold-out προβολές, συνεχίζουν τις προβολές τους στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ από τις 4 μέχρι τις 10 Απριλίου!

Στην πρεμιέρα της ταινίας παρευρέθηκε η σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου, καθώς και πλήθος συντελεστών: ο Νίκος Βαβούρης (μοντέρ), ο Νικόλας Καρανικόλας (διευθυντής φωτογραφίας), ο Λεωνίδας Λιάμπεης (associate producer, Long Run Productions), η Αφροδίτη Κατερινοπούλου (διεύθυνση παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτη) και η Ρέα Αποστολίδη και ο Γιούρι Αβέρωφ (συμπαραγωγοί, Anemon Productions).

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό F:ACT του φεστιβάλ CPH:DOX στην Κοπεγχάγη καθώς και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε δύο βραβεία (Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και Ειδική Μνεία Διεθνούς Αμνηστίας).

Η ταινία συνεχίζει το φεστιβαλικό της ταξίδι και σύντομα θα βρεθεί και στον Καναδά και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Hot Docs, ως μέρος του προγράμματος Changing Face of Europe που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του European Film Promotion (EFP).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136)

27, 28, 29/5 στις 18.00

Η ιστορία

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα Κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς. 

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες του ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους είναι αβάστακτα σοβαρό και ανέλπιστα αστείο, τα αιτήματά τους επείγοντα, ο αντίλογος σαθρός αλλά συχνά ηχηρός, το αποτέλεσμα αμφίρροπο. 

Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τον θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δύο.