Οι βραβευμένες ταινίες του 54oυ Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

oi-brabeumenes-tainies-tou-54ou-festibal-thessalonikis

Σκηνή από την ταινία «Κελί από χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα Δίες

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα κορυφαία βραβεία του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απονεμήθηκαν στις ταινίες «Κελί από χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα Δίες και στο «Suzanne» της της Κατέλ Κιγιεβερέ. Η τελετή λήξης του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με παρουσιάστρια την ηθοποιό Στεφανία Γουλιώτη.

Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, απέσπασε η ταινία «Κελί από χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα – Δίες. Το βραβείο απένειμε ο Αλεξάντερ Πέιν, ο γνωστός αμερικανός σκηνοθέτης ελληνικής καταγωγής που ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε από τον Εντουάρ Ουαϊντρόπ στην ταινία Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε από την Άντα Σόλομον στην ταινία «Χάλια μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν.

Το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στον ηθοποιό Φρανσουά Νταμιέν για την ερμηνεία του στην ταινία Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ.

Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, την απονομή του οποίου έκανε ο Κ. Βήτα, απέσπασε η Σάρα Φορεστιέ για την ερμηνεία της στην ταινία Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ.

Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας δόθηκε εξ ημισείας στον Χρήστο Στέργιογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου και στον Χάιμε Βαδέλ για την ερμηνεία του στην ταινία «Το ποτό του διαβόλου» του Ιγνάσιο Ροδρίγες. Η σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Χρήστου Στέργιογλου. «Ο Χρήστος δυστυχώς δεν μπορούσε να είναι εδώ γιατί έχει θέατρο στην Αθήνα αυτή τη στιγμή. Εάν ήταν, θα ευχαριστούσε πάρα πολύ για αυτό το βραβείο την επιτροπή, το Φεστιβάλ που φιλοξένησε την ταινία και τη σκηνοθέτιδα της ταινίας, Ελίνα Ψύκου», κατέληξε χιουμοριστικά η ίδια.

Το βραβείο Σεναρίου, το οποίο απένειμε ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ, απέσπασε η ταινία «Οι αισιόδοξοι» του Τάε – γκον Κιμ. Το βραβείο Σκηνοθεσίας, το οποίο απένειμε ο Σκοτ Φούντας, απέσπασε ο Διέγο Κεμάδα – Δίες για την ταινία «Κελί Από χρυσάφι» .

Η κριτική επιτροπή του 54ου ΦΚΘ απένειμε επίσης Ειδική Μνεία στον Μαχμούντ Λότφι για τη φωτογραφία του στην ταινία «Ένα βήμα τη μέρα» της Χάλα Λότφι.

Το βραβείο Κοινού Fischer του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης του 54ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στην ταινία «Η τελευταία φάρσα» του Βασίλη Ραΐση, ο οποίος παραλαμβάνοντάς το επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το βραβείο Κοινού είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Δεν έχουμε καμία εταιρία πίσω μας και σε μια πρώτη προσέγγιση που κάναμε σε επαγγελματίες του χώρου, μας είπαν ότι είναι καλή η ταινία, αλλά το κοινό δε θέλει τέτοια θέματα. Χαίρομαι που διαψεύστηκαν».

Το βραβείο Κοινού Fischer του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 54ου ΦΚΘ, απονεμήθηκε στην ταινία «Τα παιδιά του ιερέα» του Βίνκο Μπρέσαν.

Το βραβείο Κοινού Fischer του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 54ου ΦΚΘ απέσπασε η ταινία «Παπούσα» των Γιοάνα Κος – Κράουτσε και Κρίστοφ Κράουτσε, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό το «Κελί από χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα Δίες.

Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε για ένατη συνεχή χρονιά από τον γενικό διευθυντή προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων κ. Πάνο Κουάνη, στην ταινία Κελί από χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα – Δίες.

Η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από την πρόεδρο Μάγκντα Μιχαϊλέσκου και τα μέλη Μποζιντάρ Μάνοφ, Ντουμπράβκα Λάκιτς, Μπόιντ φαν Χουέι και Ντένις Ουέστ, απένειμε δύο βραβεία στις ταινίες: «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» (της Ελίνας Ψύκου) και «Χάλια μαλλί» (της Μαριάνα Ρονδόν).