Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ταξιδεύει στις Κάννες

kannes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2024

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ταξιδεύει στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών συντονίζοντας τη δράση του με τους υπόλοιπους εθνικούς φορείς που βρίσκονται εκεί: το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας.

Σταθερό σημείο της παρουσίας του ΕΚΚ στις Κάννες είναι το Εθνικό Περίπτερο (νούμερο 132 στο Village International), από τις 14 έως τις 25 Μαΐου 2024. Το ΕΚΚ, αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα του από την σαραντάχρονη και πλέον συμμετοχή του στο Φεστιβάλ των Καννών, θα στηρίξει και φέτος την ελληνική εξωστρέφεια, τις ταινίες και τα κινηματογραφικά σχέδια των δημιουργών και των παραγωγών μας. Παράλληλα, μέσω της Διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission, θα προβάλει τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας αναφορικά με την προσέλκυση αλλοδαπών οπτικοακουστικών παραγωγών συμβάλλοντας και στη διασύνδεση των Ελλήνων και Ελληνίδων παραγωγών με ξένους συναδέλφους τους.

Η φετινή ελληνική συμμετοχή στην 77η διοργάνωση του Φεστιβάλ, στα προγράμματα των προβολών και τις παράλληλες δράσεις, επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους με αυτό, τη σταθερή αποδοχή των διεθνών συμπαραγωγών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής του ΕΚΚ, αλλά και τη σταθερή παρουσία νέων Ελληνίδων και Ελλήνων παραγωγών σε σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο της Αγοράς του Φεστιβάλ.

AYTO ΠOY ZHTAME ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ
της Δάφνης Χαιρετάκη
Ελλάδα, Γαλλία | 2024 | 30΄


Τι μας συνδέει με τα αγάλματα και τα μνημεία; Πώς τα κοιτάζουμε, και πώς μας κοιτάζουν αυτά; Μήπως τα έχουμε τοποθετήσει στο μουσείο, επειδή οι ίδιες και οι ίδιοι ζούμε μια ακίνητη ζωή;

Monday 20/5 14:15 @ Miramar
Monday 20/5 20:00 @ Miramar

ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ
του Νίκου Κολιούκου
Ελλάδα | 2023 | 33
΄

Η Άννα νιώθει πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό της, μια μουσική καριέρα στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν θα έμοιαζε άπιαστη, αν ο αυτοκαταστροφικός αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο της.

22/5 14:00 @ Salle Buñuel

TO A LAND UNKNOWN
του Mahdi Fleifel
Ηνωμένο Βασίλειο | Ελλάδα | Ολλανδία | Γαλλία | Γερμανία | 2024 | 100΄


O Τσατίλα και ο Ρέντα είναι δύο Παλαιστίνιοι φίλοι που έχουν δραπετεύσει από το στρατόπεδο του Αΐν Ελ-Χελουέ στο Λίβανο. Πρόσφυγες πια στην Αθήνα, πρέπει να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να αγοράσουν κλεμμένα διαβατήρια με προορισμό τη Γερμανία, τη χώρα που ονειρεύονται ως το Ελ Ντοράντο όπου θα καταφέρουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Δέσμιοι στην παρανομία, στον αγώνα τους να μαζέψουν τα χρήματα και με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, θα χάσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Η ταινία αυτή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Μειοψηφικής Συμπαραγωγής του ΕΚΚ (παραγωγός Μαρία Δρανδάκη, Homemade Films). Το πρόγραμμα αυτό ενισχύει την εξωστρέφεια των Ελλήνων και Ελληνίδων παραγωγών, χτίζοντας παράλληλα διεθνείς γέφυρες για το ανθρώπινο δυναμικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό, της κινηματογραφίας μας. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Αθήνα. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Θοδωρή Μιχόπουλου, τα σκηνικά της Ιωάννας Σουλελέ, τα κοστούμια της Κωνσταντίνας Μαρδίκη και το μακιγιάζ της Βασιλικής Γιολάντα Κήτα. Ανάμεσα στους ηθοποιούς είναι και η Αγγελική Παπούλια.

Wednesday 22/5 08:45 @ Théâtre Croisette
Wednesday 22/5 18:00 @ Théâtre Croisette
Thursday 23/5 12:00 @ Olympia
Thursday 23/5 19:00 @ Alexandre III

KIOYKA: ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
του Κωστή Χαραμουντάνη
Ελλάδα | Βόρεια Μακεδονία | 2023 | 100΄


Καλοκαίρι. Μια τριμελής οικογένεια, ένας ανύπαντρος πατέρας, ο Μπάμπης, και τα δίδυμα παιδιά του στα πρόθυρα της ενηλικίωσης, ο Κωνσταντίνος και η Έλσα, ταξιδεύουν στον Πόρο με το οικογενειακό σκάφος για τις διακοπές τους. Εν μέσω μπάνιων, ηλιοθεραπείας και νέων γνωριμιών, ο Κωνσταντίνος και η Έλσα συναντούν, χωρίς να το γνωρίζουν, τη βιολογική τους μητέρα, Άννα, που τα εγκατέλειψε όταν ήταν μωρά. Αυτή η συνάντηση θα ξυπνήσει στον Μπάμπη ξεχασμένα συναισθήματα πικρίας, με αποτέλεσμα ένα ηλιόλουστο, γλυκόπικρο ταξίδι ενηλικίωσης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Wednesday 15/5 20:00 @ Les Arcades III
Friday 17/5 16:30 @ Les Arcades III
Monday 20/5 09:00 @ Alexandre III
Friday 24/5 11:30 @ Studio 13

Η παραγωγός Μαρία Κοντογιάννη επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Producers on the Move 2024 του European Film Promotion (EFP) που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 77ου Φεστιβάλ των Καννών. Στο EFP συμμετέχει και το ΕΚΚ υποστηρίζοντας τη διασύνδεση των Ελλήνων επαγγελματιών με διεθνή δίκτυα του κινηματογραφικού χώρου και την προώθηση διεθνών συμπαραγωγών.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Μαρίας Κοντογιάννη κατά τα τελευταία χρόνια ήταν και η συμμετοχή της σε δύο ελληνικές ταινίες που απέσπασαν βραβεία και διακρίσεις: στο «Animal» της Σοφίας Εξάρχου και στο «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη. Αυτό τον καιρό συμμετέχει στις ταινίες «Hystera» της Ασημίνας Προέδρου (μυθοπλασία σε στάδιο ανάπτυξης), «Επτά ψυχές στο στόμα» του Ζαχαρία Μαυροειδή (animation μεγάλου μήκους σε στάδιο ανάπτυξης), «Be A Good Girl» της Λουίζας Ζούζια (σε post-production).

H Διεύθυνση του ΕΚΚ για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Ηellenic Film Commission θα προβάλει στους επισκέπτες του Εθνικού Περιπτέρου το χρηματοδοτικό πρόγραμμά του location scouting support program τον οδηγό Production Guide of Greece με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως σκηνικό γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών και οπτικοακουστικών παραγωγών, αλλά και τη διευκόλυνσή τους από τους επαγγελματίες της ελληνικής κινηματογραφίας.