«The wanted 18»: Ένα ευφυές ντοκιμαντέρ για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης

the-wanted-18-ena-eufues-ntokimanter-gia-ti-sugkroursi-israil-palaistinis
ΤΡΙΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2024

Την Τρίτη 28/5/2024 στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

DOC CLUB-Μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.


«The wanted 18», 2014, Καναδάς, Παλαιστίνη, 75’
Σκηνοθεσία: Paul Cowan & Amer Shomali
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζει την κινηματογραφική δημιουργία και τους Παλαιστίνιους κινηματογραφιστές και στο πλαίσιο του DOC CLUB ετοιμάζει ενα μικρό αφιέρωμα με την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ των Amer Shomali και Paul Cowan, «The wanted 18» και μια συζήτηση με την πολύ σημαντική Παλαιστίνια ποιήτρια και διευθύντρια του Παλαιστινιακού Φεστιβάλ της Αθήνας, Carol Sansour.

Τη βραδιά επιμελούνται εκ μέρους της ΕΕΝ, η Άννα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Μισουρίδης.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, κατά την πρώτη Ιντιφάντα, κάτοικοι της Bayt Sahour, μιας μικρής πόλης ανατολικά της Βηθλεέμ, αγόρασαν 18 αγελάδες από ένα κιμπούτς με στόχο να αποκτήσουν ανεξαρτησία από τη μονοπωλιακή τακτική των ισραηλινών. Το μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων από τις παλαιστινιακές κοινότητες και η προσπάθεια τους για διατροφική ανεξαρτησία κατέστησε αυτή τη μικρή φάρμα με τις 18 αγελάδες απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Οι κάτοικοι της Bayt Sahour τις έκρυψαν και «ανάγκασαν» τις Ισραηλινές αρχές να εξαπολύσουν επιδρομές προς αναζήτηση των «επικίνδυνων» αγελάδων.
Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει τεχνικές κόμικ book, stop motion, animation, puppet – Claymation, αρχειακού υλικού και σκηνοθετημένων αναπαραστάσεων και προσεγγίζει την ιστορία των καταζητούμενων 18 αγελάδων με καυστικό χιούμορ.

Η ταινία έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ, ενώ ήταν και η υποψηφιότητα της Παλαιστίνης για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.Trailer:


Λίγα λόγια για την Κάρολ Σανσούρ

Είναι ποιήτρια και πολιτιστική παραγωγός από την Παλαιστίνη. Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας και συνδιευθύνει το «Shaeirat Project». Έργα της έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Η ίδια ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

“Παρόλο που η ταινία «The wanted 18» διαδραματίζεται στα τέλη του ’80 με αρχές του ’90, λειτουργεί σαν φακός μέσα από τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε το παρόν και δίνει το πλαίσιο μιας ιστορίας που συχνά περιγράφεται σαν πολύπλοκη”

Κάρολ Σανσούρ