«Θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνι»: δεκάδες ταινίες με ελεύθερη είσοδο στον Πειραιά

erotica-exotica
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2024

Το Cinedoc συμμετέχει στο 1ο Piraeus Port Film Festival, που πραγματοποιείται από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου στον κινηματογράφο ΖΕΑ, με δύο ντοκιμαντέρ για τη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο 12 ταινίες μεγάλου μήκους και 30 ταινίες μικρού μήκους, όλες με θέμα το τρίπτυχο «θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνι», ανοίγοντας διάλογο με τον κόσμο του Πειραιά. Η έναρξη θα γίνει με μια μεγάλου μήκους ταινία και ένα ντοκιμαντέρ. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ CINEDOC

Βάρδια (Dogwatch) | Γρηγόρης Ρέντης

Πέμπτη 6 Ιουνίου, 15.00

Για περισσότερο από μία δεκαετία, τα πλοία που διασχίζουν την επικίνδυνη ζώνη ανοιχτά της Σομαλίας προσλαμβάνουν μισθοφόρους για προστασία από τους πειρατές. Σήμερα οι επιθέσεις έχουν μειωθεί, αλλά οι μισθοφόροι αντιμετωπίζουν ένα νέο πρόβλημα: την έλλειψη δράσης.

Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Γρηγόρης Ρέντης ισορροπεί περίτεχνα μεταξύ του ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας. Η ταινία ακολουθεί τρεις ένοπλους φρουρούς, που, ο καθένας σε διαφορετικά στάδια της καριέρας του, προστατεύουν πλοία που διαπερνούν τα στενά στα ανοιχτά της Σομαλίας, από πειρατικές επιθέσεις. 

Η «Βάρδια» ξεδιπλώνεται σε τρία κεφάλαια. Τρεις διαφορετικές ιστορίες, με τρεις ήρωες που ενσαρκώνουν τον ίδιο χαρακτήρα: έναν φρουρό που περνά τη ζωή του σε βάρδιες, προσδοκώντας τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον εχθρό.

Exotica, Erotica, Etc. | Ευαγγελία Κρανιώτη

Παρασκευή 7 Ιουνίου, 15.00 

Το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» γεννήθηκε ως φυσική συνέχεια της ενασχόλησης της Ευαγγελίας Κρανιώτη ως φωτογράφου, αποτυπώνοντας τους ανθρώπους της Μεσογείου και την οργανική τους σχέση με τη θάλασσα. Ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων η Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες. 

Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η σκηνοθέτρια διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική, και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία, ακολουθώντας Έλληνες ναυτικούς και παρακολουθώντας τους φευγαλέους ή ισόβιους έρωτες που εμπνέει η μοναξιά της θάλασσας. 

Με τη βοήθεια του μοντέρ Γιώργου Λαμπρινού και του μοντέρ ήχου Ζερόμ Γκοντιέ, οι 450 ώρες κινηματογραφημένου υλικού της συνέθεσαν μια ταινία με εικαστική αξία και μουσική που στοιχειώνει, σαν το τραγούδι των σειρήνων.

Εισιτήρια