«Ηello Dankness»: το πολιτικό παραμύθι σε ειδική κινηματογραφική προβολή

hellodankness
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Το Hello Dankness είναι ένα πολιτικό παραμύθι που παρακολουθεί το ψυχοτροπικό θέαμα που χάρισε στην ανθρωπότητα η Αμερικάνικη πολιτική σκηνή την περίοδο από το 2016 μέχρι και το 2021 και όλη την μυθιστορηματική παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε γύρω από αυτό. 

Σαν κάποιου είδους προαστιακό stoner μιούζικαλ, η ταινία παρακολουθεί μια τυπική γειτονιά της περιόδου και την σταδιακή αποσύνθεση του φαινομενικά συνεκτικού κοινωνικού ιστού της σε κάποιου είδους πανδημία συνωμοσίας και σύγκρουσης. 

Αυτό που βλέπουμε είναι μια ανατρεπτική αναδιατύπωση της ιστορίας, όπου συσκευασμένα λουκάνικα διαφωνούν για τα φλέγοντα πολιτισμικά επίδικα της εποχής, κάδοι σκουπιδιών διακηρύττουν QAnon θεωρίες, ζόμπι ηγούνται της επανάστασης και πραγματικά γεγονότα μπλέκονται ως μουσικά ιντερλούδια με κλασικά Broadway μιούζικαλ σαν τα Cats, Les Miserables, Annie και Phantom of the Opera.

Φτιαγμένο με την χαρακτηριστική μεθοδολογία των Soda Jerk, το Hello Dankness αποτελείται εξ΄ολοκλήρου από δείγματα (samples) οπτικοακουστικών media ποικίλης προέλευσης. Με εκτεταμένη χρήση ψηφιακού animation και VFX και πολυεπίπεδη επεξεργασία του αυθεντικού υλικού, το έργο αυτό έχει ανασυντεθεί μέσα από περισσότερες από χίλιες - κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, μουσικοακουστικές - πηγές. 

Με επίσημη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2023, εντυπωσιακή πορεία σε διεθνείς διοργανώσεις όλου του κόσμου (μεταξύ των οποίων και στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο), διθυραμβικές κριτικές και βραβεία, η πιο πρόσφατη μεγάλου μήκους ταινία των Soda Jerk θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθετικού διδύμου και με το αντίστοιχο Q&A στο τέλος!!

Soda Jerk 

Καλλιτεχνικό δίδυμο από την Αυστραλία, με εξειδίκευση στις sample-based ταινίες και εμφανώς παιγνιώδη ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση σε αμφιλεγόμενα θέματα, οι Soda Jerk δείχνουν ειδικό ενδιαφέρον στην πολιτική της εικόνας: πώς αυτή διαδίδεται, ποιος επωφελείται από αυτήν και με ποιον τρόπο μπορεί αυτή να επαναπροσδιοριστεί. 

Με βάση τη Νέα Υόρκη για περισσότερο από μία δεκαετία και εγκατεστημένο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, το ντουέτο δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια εξίσου στο χώρο του πειραματικού σινεμά αλλά και των εικαστικών τεχνών, έχοντας - μεταξύ άλλων - στο ενεργητικό του συνεργασίες με την cyberfeminist κολλεκτίβα VNS Matrix ή το συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής The Avalanches, αλλά και πολλές συμμετοχές σε μουσεία και εκθέσεις σε όλον τον κόσμο.

Η επίσημη φιλμογραφία τους ξεκινάει το 2005 με το "The Phoenix Portal" ενώ η προτελευταία μεγάλου μήκους ταινία τους, το "Terror Nullius" του 2018, χαρακτηρίστηκε από τον Guardian ως "μία από τις καλύτερες ταινίες από την Αυστραλία για την τελευταία δεκαετία"!! 

Info
Κινηματογράφος Στέλλα
Τενέδου 34, Κυψέλη
Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 20.30
Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Προπώληση

Με ελληνικούς υπότιτλους