Η Τζούντι Ντεντς συγκλονίζει ως Φιλομένα και επαναφέρει στο προσκήνιο σκάνδαλο με υιοθεσίες

filomena-tainia Alex Bailey
ΤΡΙΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η ταινία «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς, με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Ντεντς, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα φαβορί για τα φετινά Όσκαρ. Η απρόσμενη εμπορική επιτυχία της, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία, βοήθησε ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο η ιστορία μιας σειράς αμφιλεγόμενων υιοθεσιών στην Ιρλανδία.

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Φιλομένα Λι, η οποία ήταν έφηβη όταν έμεινε έγκυος στην Ιρλανδία του 1952. Θεωρήθηκε «έκπτωτη» και κατέληξε σε μοναστήρι, όπου της στέρησαν το παιδί της, όταν ήταν ακόμα νήπιο για να το στείλουν σε παρένθετη οικογένεια στην Αμερική. Η ταινία παρακολουθεί την περιπέτεια και τις αναπάντεχες στιγμές που της επιφυλάσσει η αναζήτηση του γιου της για πενήντα ολόκληρα χρόνια. Στην έρευνά της έχει στο πλευρό της έναν δημοσιογράφο (στο ρόλο ο Στιβ Κούγκαν,  ο οποίος συνυπογράφει παράλληλα το σενάριο μαζί με τον Τζεφ Πόουπ).

Η απήχηση της ταινίας, επανέφερε στη δημοσιότητα μια πολύκροτη υπόθεση: ακτιβιστικές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των υιοθετημένων παιδιών και  χιλιάδες άνθρωποι  που πιστεύουν ότι η βιολογική τους μητέρα έζησε ένα παρόμοιο δράμα με αυτό της Φιλομένας, παρακάλεσαν τη Τζούντι Ντεντς, να τους συμπαρασταθεί στην προσπάθειά τους να πείσουν το Ιρλανδικό κράτος να φωτίσει το σκάνδαλο με τις υιοθεσίες στις οποίες θεωρούν ότι εμπλέκεται η Καθολική Εκκλησία.

Επιθυμούν η  ηθοποιός να δημοσιοποιήσει την υπόθεση τους, αν παρευρεθεί στην απονομή των Όσκαρ. Προς το παρόν έχουν αποσπάσει τη διαβεβαίωση του  Στιβ Κούγκαν, ότι θα τους βοηθήσει στην προβολή των αιτημάτων τους με όποιο τρόπο μπορεί. Η Τζούντι Ντεντς, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει πρόσφατα στο ρόλο της «Μ», στο «Skyfall», σύμφωνα με αρκετές  κριτικές  από το εξωτερικό, δίνει και πάλι μια καθηλωτική ερμηνεία ως Φιλομένα. Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του Στίβεν Φρίαρς θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στις 22 Νοεμβρίου (κινηματογράφος Ιντεάλ, ώρα:21:40) σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Feelgood Entertainment.

Πληροφορίες: «Φιλομένα» στις 22 Νοεμβρίου, στο Ιντεάλ, στο πλαίσιο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.