Σκάρλετ Γιόχανσον: ο φακός ερωτεύεται ακόμη και τη φωνή της

skarlet-gioxanson-romi
ΤΡΙΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η Σκάρλετ Γιόχανσον μπορεί να ξετρελάνει άνδρες και κριτικούς μόνο με τη φωνή της. Το απέδειξε στο πρόσφατο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ρώμης...

Η Σκάρλετ Γιόχανσον τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ρώμης για την ερμηνεία της στην επιστημονικής φαντασίας ταινία «Her» του Σπάικ Τζόνζι. Το ενδιαφέρον είναι ότι απέσπασε αυτή τη διάκριση, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην υποβλητική φωνή της, αφού στο συγκεκριμένο φιλμ δεν εμφανίζεται καθόλου το πρόσωπό της.

Ο ρόλος της περιορίζεται στο να ζωντανέψει τη  σαγηνευτική φωνή ενός εξελιγμένου συστήματος υπολογιστή που  ερωτεύεται τρελά ο ιδιοκτήτης του, ο Θίοντορ (στο ρόλο ο  Χοακίν Φοίνιξ). Στο πρωταγωνιστικό καστ της αντισυμβατικής αυτής ερωτικής ιστορίας συμμετέχει και η Ρούνεϊ Μάρα. Το βραβείο απένειμε στην πιο σέξι γυναίκα του κόσμου (σύμφωνα με το περιοδικό Esqire)  μια διεθνής επιτροπή με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Τζέιμς Γκρέι.


Με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού τιμήθηκε ο Μάθιου Μακ Κόναχι για τον ρόλο του στο «The Dallas buyers club» του Ζαν Μαρκ Βαλέ που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του οροθετικού Ρον Γούντροφ, ο οποίος αντιτάχθηκε στις φαρμακευτικές εταιρείες.


Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήγε στο ντοκιμαντέρ του Αλμπέρτο Φασούλο «Tir»: το φιλμ παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός άνδρα από την Βοσνία ο οποίος, επειδή δεν βρίσκει δουλειά ως δάσκαλος, γίνεται οδηγός φορτηγού. Το βραβείου καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού πήγε σε όλο το πρωταγωνιστικό καστ του ιρανικού οικογενειακού δράματος «Αcrid». Τέλος, καλύτερος σκηνοθέτης αναδείχτηκε ο Κιγιόσι Κουροσάβα για το θρίλερ του «Seventh code».