«Σημασία έχει ν’ αγαπάς… άνευ όρων»: Δείτε την ταινία σε στίχους και μουσική Φοίβου Δεληβοριά

simasia-exei-n-agapas
ΤΡΙΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Μια ταινία για την αγάπη.

«Κανείς δε φτιάχνει το κρεβάτι που τον έφερε στη Γη», μας λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς στο τραγούδι του «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» που συνοδεύει την μουσική ταινία «Σημασία έχει ν’ αγαπάς... άνευ όρων», σε σενάριο Άννας Χατζησοφιά και σκηνοθεσία Νίκου Σούλη, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σπούτνικ.

Στο «Σημασία έχει ν’ αγαπάς... άνευ όρων» ακολουθείται η δομή του βίντεο κλιπ. Η ταινία δηλαδή εκτυλίσσεται υπό τη μουσική του Δεληβοριά, και «ντύνεται» κομμάτια από την ιστορία ενός ομόφυλου ζευγαριού και την εξέλιξη της πορείας της σχέσης του, από τη γνωριμία μέσα από ένα περιστατικό bullying και τον έρωτα μέχρι τη συμβίωση, το μεγάλωμα ενός παιδιού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει δεδομένου ότι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί νομικά η αγάπη του και το από κοινού μεγάλωμα ενός παιδιού.

Επίσημα αναγνωρίζεται μόνο ο ένας ως γονιός, ο βιολογικός πατέρας της μικρής την οποία βλέπουμε σε διάφορες φάσεις του ζευγαριού. Από τις χαρούμενες στιγμές μέχρι εκείνες που η κοινωνία και η Πολιτεία θα αμφισβητήσουν, με τον τρόπο τους, την ύπαρξη των δύο γονέων, τη συντροφική τους σχέση. 

Στο ρόλο των δύο συντρόφων βρίσκουμε τους Μάριο Αθανασίου και Όμηρο Πουλάκη. 

Η ταινία δημιουργήθηκε από την ανάγκη της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να επικοινωνήσει ευρύτερα την πρόταση νόμου «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 17/7. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, η προσέγγιση του θέματος της ταινίας έγινε με άξονα την αγάπη δύο ανθρώπων και το δικαίωμά τους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, χωρίς να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το δικαίωμά τους στην ανατροφή των παιδιών, στην υγεία, στην παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις της ζωής.

Ο σκοπός της τέχνης άλλωστε είναι να συγκινεί και να εκπαιδεύει την κοινωνία, όπως τόνισαν από την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ Σπούτνικ οι Νίκος Σούλης και Άννα Χατζησοφιά, μαζί με την ηθοποιό Μαρίλια Μητρούση. 

«Ο ισχύων νόμος είναι η διαστροφή, όχι η αγάπη που θέλει να συμπεριληφθεί στον νόμο», διαβάσαμε σε ξεχωριστή συνέντευξη του Φοίβου Δεληβοριά στο μουσικό site Mic, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την ταινία. «Mου βγήκε πάρα πολύ γρήγορα και από καρδιάς, χωρίς να είναι συνθηματολογικό ή να αφορά περιγραφικά και εξωτερικά το θέμα», αποκάλυψε, υπογραμμίζοντας επίσης τις κινηματογραφικές καταβολές του. Ο τίτλος του τραγουδιού «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» αναφέρεται στην ταινία του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι. 

«Πες μου πού θα πας
Όταν τελειώσει αυτός ο κόσμος
Πες μου αν έχεις τρόπο για να πας
Σ'όλους τους πλανήτες σινεμά
Που όλα παίζουν ''Σημασία έχει ν'αγαπάς''»

Συντελεστές

Παίζουν: Mάριος Αθανασίου, Όμηρος Πουλάκης, Μαρίλια Μητρούση, Περικλής Λιανός, Κων/νος Γιαλούρης, Κων/νος Αλευράς, Σταμάτης Χονδρορίζος, Αλέξανδρος Καταγής, Νίκος Νικάκης, Μάριος Στρόρη, Βαγγέλης Σκούφας και οι μικροί: Δημήτρης Γκούστης, Ιοκάστη Καλδάρα

Για το τραγούδι «Σημασία έχει ν’ αγαπάς»: Πλήκτρα: Στέλιος Φραγκούς Κιθάρες: Κώστας Παντέλης Τύμπανα: Σωτήρης Ντούβας Μπάσο: Yoel Soto Φωνητικά: Νεφέλη Φασούλη Ηχογράφηση - Μίξη - Mastering: Δημήτρης Δημητριάδης Studio: Zero Gravity Μουσική - Στίχοι: Φοίβος Δεληβοριάς