Αφιέρωμα στο Νέο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ ετοιμάζει το Exile Room

exile-room

Magaluf Ghost Town

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

To Exile Room εγκαινιάζει τη νέα σεζόν 2022-23, αφιερώνοντας τις προβολές του Νοεμβρίου / Δεκεμβρίου στο Νέο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ.

Με δύο από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές δημιουργίες τεκμηρίωσης που είδαμε τελευταία, το «Tolyatti Adrift» (συμμετοχή στα Φεστιβάλ Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig κ.α.) και το «Magaluf Ghost Town» (Χρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης), το αφιέρωμα επικεντρώνεται σε μερικά από τα καλύτερα δείγματα της πρόσφατης ισπανικής παραγωγής, τρανταχτές αποδείξεις μιας αδιαμφισβήτητης αναζωογόνησης του σύγχρονου ισπανικού ντοκιμαντέρ.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Exile Room θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τη σκηνοθέτιδα Laura Sisteró («Tolyatti Adrift»), η οποία μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Carlos Muñoz Gómez-Quintero θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο όπου η στατική φωτογραφία συναντά την κινηματογραφική φωτογραφία του ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ το εργαστήριο θα γίνει στα αγγλικά.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Acción Cultural Española (AC/E) και το Πρόγραμμα για τη Διεθνοποίηση του Ισπανικού Πολιτισμού (PICE).

Tolyatti Adrift
Σκηνοθεσία: Laura Sisteró
24.11.22 @ 21:00

Το Τολιάτι, μια πόλη-ορόσημο για τη σοβιετική δόξα, έχει πλέον μετατραπεί σε ρωσικό Ντιτρόιτ, ένα μέρος δίχως μέλλον που μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κόλασης. Κάποτε πασίγνωστο για την αυτοκινητοβιομηχανία του – και συγκεκριμένα για το θρυλικό LADA – το ξεχασμένο πλέον Τολιάτι έχει μείνει παγωμένο στο χρόνο. Με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα, έχει αναγκάσει τους εφήβους να εφεύρουν νέους τρόπους διαφυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα, με αποκορύφωμα την «Boyevaya Klassika».

Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στους παγωμένους δρόμους της πόλης, όπου «φτιαγμένα» παλιά LADA μεταμφιέζονται σε αγωνιστικά οχήματα, γλιστρώντας σχεδόν ποιητικά πάνω στον βρώμικο πάγο. Ο Σλάβα, ο Μίσα και η Λέρα αφήνονται να παρασυρθούν σ’ αυτό το ανέλπιδο σοβιετικό μπαλέτο με το electro-rock soundtrack, πριν αναγκαστούν να βγουν από τα LADA τους και να κοιτάξουν την ενηλικίωση στα μάτια.

Εργαστήριο Φωτογραφίας με τη Laura Sisteró και τον Carlos Muñoz Quintero: Still or Moving?
Διάρκεια: 3 & 3 ώρες
Ημερομηνίες: 26 & 27 Νοεμβρίου 2022
Ώρες: 16:30-19:30

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαθανατίσει κανείς την πραγματικότητα; Με φωτογραφική μηχανή ή βίντεο κάμερα; Η σκηνοθέτης και φωτογράφος Laura Sisteró και ο διευθυντής φωτογραφίας και οπερατέρ Carlos Muñoz Gómez-Quintero θα διδάξουν ένα διήμερο, πρακτικό εργαστήριο βίντεο και φωτογραφίας που θα απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα: στατικό ή κινούμενο; Οι δύο εκπαιδευτές, με background τον κινηματογράφο, τη μόδα, το ντοκιμαντέρ αλλά και τη διαφήμιση, θα διδάξουν διαφορετικές μεθόδους και προσεγγίσεις, χρησιμοποιώντας smartphone, ερασιτεχνικές handycam, φωτογραφικές μηχανές και επαγγελματικές κάμερες. Θα εκμεταλλευτούν την τοποθεσία του Exile Room, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, για να αναμείξουν το αστικό τοπίο με το καλλιτεχνικό πορτρέτο, καθώς αναζητούν το απόλυτο μέσο αυτοέκφρασης.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Magaluf Ghost Town
Σκηνοθεσία: Miguel Ángel Blanca

Παράξενα φαινόμενα παρατηρούνται στην ακτογραμμή των Βαλεαρίδων! Οι δρόμοι της Μαγιόρκας ζέχνουν κάτουρο και αίμα, ενώ περιπολικά και ασθενοφόρα περιφέρονται χωρίς κανείς να τους δίνει σημασία. Κραυγές έκστασης ή αγωνίας – κανείς δεν μπορεί να διακρίνει πλέον τη διαφορά – σκίζουν το σκοτάδι. Κάθε καλοκαίρι, ένα εκατομμύριο τουρίστες κατακλύζουν τους δρόμους της Μαγκαλούφ σαν φαντάσματα, μετατρέποντας την κατά τα άλλα νυσταλέα επαρχιακή πόλη σε ξέφρενο καλοκαιρινό λούνα παρκ όπου όλα επιτρέπονται. 4.500 σαστισμένοι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να υπομένουν σκηνές καθημερινού παραλογισμού στο κυνήγι της απόλαυσης – ποτέ, όμως, της δικής τους – πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη για τον υπόλοιπο χρόνο. Το «Magaluf Ghost Town» είναι ένα συλλογικό πορτρέτο μιας μικρής κοινότητας, στα χνάρια του «Twin Peaks», που συγχέει επίτηδες τη φαντασία με την πραγματικότητα και αναρωτιέται τι πάει να πει να είσαι τουρίστας στην Ευρώπη.

Info
24.11.22 → 8.12.22
Exile Room
Είσοδος δωρεάν