Τζούλιαν Ασάνζ: μιλούν στο φακό οι φίλοι και οι εχθροί του-εκδήλωση στο Public Συντάγματος

klebontas-mustika-i-istoria-tou-wikileaks-istoria-tou-wikileaks
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

O Tζούλιαν Ασάνζ, ο άνθρωπος που τίναξε στον αέρα το «απόρρητο» κυβερνήσεων, επιχειρηματιών και τραπεζιτών, παραμένει αίνιγμα για τους θαυμαστές και τους επικριτές του.

Το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ Άλεξ Γκίμπνεϊ με τίτλο «Κλέβοντας μυστικά: η ιστορία του WikiLeaks» επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον ιδρυτή του WikiLeaks, καταγράφοντας τις –συχνά αντικρουόμενες- απόψεις όσων τον γνώρισαν.


Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα ταινία-ντοκουμέντο θα προβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 27 Νοεμβρίου (σήμερα Τετάρτη) στο Public Συντάγματος (ώρα έναρξης:19:00). O Άλεξ Γκίμπνεϊ θεωρείται ένας από τους μαχητικότερους ερευνητές-σκηνοθέτες. Έχει αφηγηθεί το χρονικό της κατάρρευσης του κολοσσού της Enron («Enron: the smartest guys in the room» 2005) και έχει σχολιάσει τις τακτικές του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, στην ταινία του «Taxi to the dark side» (2007). Ήταν αναμενόμενο να στραφεί και στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον άνθρωπου που ενσαρκώνει «τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική απειλή» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Άλεξ Γκίμπνεϊ, αναφερόμενος στην ταινία του για τον Ασάνζ, τονίζει: «Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται ένα σύνθετο πορτρέτο του συγκεκριμένου ανθρώπου, που έχει να κάνει από τη μια μεριά με τον ιδεαλισμό και από την άλλη, με αυτό που όσοι δούλεψαν μαζί του αποκάλεσαν Διαφθορά για έναν ευγενή σκοπό. Είχαμε μεγάλο άγχος για να αποδώσουμε όλα τα στοιχεία αυτής της προσωπικότητας. Μιλήσαμε με πολύ κόσμο. Με πολλούς που τον λάτρευαν και άλλους που δεν τον συμπαθούσαν καθόλου…

Πρόκειται για μια θαυμάσια παραλλαγή της ιστορίας του Δαβίδ και του Γολιάθ, η περίπτωση του WikiLeaks. Ήταν καταπληκτικό ότι κάποιοι τύποι με ένα λάπτοπ στη τσάντα τους κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το τεράστιο θέμα, συλλέγοντας αρχικά τα κυβερνητικά μυστικά και αποκαλύπτοντάς τα, μετά, σε όλο τον κόσμο. Ήταν πραγματικά φανταστικό ότι μόνο μερικοί άνθρωποι μπόρεσαν να αλλάξουν τα πάντα, ιδίως όταν αντίπαλοί τους ήταν πανίσχυρες πολυεθνικές και κυβερνήσεις, οι οποίες μας παρακολουθούν διαρκώς. Οι απλοί πολίτες μπορούν δηλαδή να αντισταθούν στις κυβερνήσεις τους…».


Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον αυστραλό ακτιβιστή και εκδότη Ασάνζ, από τα πρώτα του βήματα μέχρι την πρώτη μεγάλη του  αποκάλυψη-φωτιά: όταν δημοσιοποίησε δηλαδή 400.000 έγγραφα για τον πόλεμο του Ιράκ που έφεραν σε δύσκολη θέση την αμερικανική κυβέρνηση.


Με αφορμή την προβολή της ταινίας του Άλεξ Γκίμπνεϊ διοργανώνεται παράλληλα στο Public Συντάγματος  μια ανοιχτή συζήτηση με ομιλητές τους Πέτρο Παπακωνσταντίνου (αρθογράφος για διεθνή θέματα), Χρήστο Χωμενίδη (συγγραφέας) και Διονύση Κολοκοτσά (υπεύθυνο εταιρικής ευθύνης της Google) και συντονιστή τον Πάσχο Μανδραβέλη.


Το ντοκιμαντέρ του Άλεξ Γκίμπνεϊ (το οποίο μπορείτε να βρείτε σε dvd από τα Public) συμπίπτει με την έξοδο μιας ακόμη ταινίας για τον Τζούλιαν Ασάνζ: το βιογραφικό δράμα «O άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο» («The fifth estate») του Μπιλ Κόντον. Ο Ασάνζ είχε γίνει έξαλλος με το σενάριο της ταινίας και μάλιστα είχε στείλει επιστολή στον ηθοποιό Μπένεντικτ Κάμπερμπατς προτρέποντάς τον να αποσυρθεί από την παραγωγή.


Aν αναζητάτε επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε επίσης και στο παλαιότερο βιβλίο «H ιστορία και τα μυστικά του WikiLeaks» (εκδ. Κέδρος). Το γράφει το πρώην «δεξί χέρι» του Ασάνζ ο Ντάνιελ Ντόμσαϊτ –Μπεργκ, αποκαλύπτοντας τις διαμάχες  μέσα στους κόλπους του WikiLeaks για τον προσανατολισμό του οργανισμού. Ο Ντόμσαϊτ ανήκε στην ομάδα όσων αμφισβήτησαν τον Ασάνζ και αποχώρησαν από τον ιστότοπο.


Πληροφορίες: Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Κλέβοντας μυστικά. Η ιστορία του WikiLeaks» σήμερα το απόγευμα, 27 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 στο Public Συντάγματος. Θα ακολουθήσει συζήτηση.