Οι μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες της χρονιάς στη λίστα του Forbes

o-anthropos-pou-poulise-ton-kosmo-foto-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Στη λίστα του περιοδικού Forbes με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές αποτυχίες της χρονιάς, φιγουράρει στην πρώτη θέση η ταινία του Μπιλ Κόντον «Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο» για τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ήταν μια από τις πιο  απρόσμενες εμπορικές αποτυχίες. Το βιογραφικό δράμα του Μπιλ Κόντον, με πρωταγωνιστή τον ανερχόμενο σταρ Μπένεντικτ Κούμπερμπατς, πριν καλά-καλά βγει στις αίθουσες θεωρούνταν φαβορί για κάποιο μεγάλο κινηματογραφικό βραβείο. Ένας βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης αλλά η  καυτή και επίκαιρη θεματολογία του φιλμ έβαζαν ψηλά τον πήχη. Όμως οι κριτικοί δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου και το κοινό γύρισε την πλάτη. Η ταινία πάτωσε στο box office και μέχρι τώρα έχει έσοδα μόλις 6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το αρχικό budget ήταν 28 εκατομμύρια. Έχει δηλαδή «ξεπληρώσει» μόλις το 21% του κόστους παραγωγής του, σύμφωνα με τους συντάκτες του Forbes.


Στη δηλητηριώδη λίστα του Forbes που επηρεάζει καταλυτικά τις αποφάσεις των μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ και ανεβοκατεβάζει τις αμοιβές των σταρ, συμπεριλαμβάνονται κι άλλες πολυδάπανες παραγωγές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται  η περιπέτεια δράσης «Bullet to the head» με πρωταγωνιστή τον «βετεράνο» στο είδος,  Συλβέστερ Σταλόνε. Έφερε στο box office, μόλις 9 εκατομμύρια δολάρια ενώ το αλμυρό κόστος παραγωγής έφτανε τα 25 εκατομμύρια δολάρια. Με τον  Σταλόνε, ο οποίος είχε επιστρέψει δυναμικά χάρη στους «Αναλώσιμους» αλλά και τον Γουόλτερ Χιλ στην καρέκλα του σκηνοθέτη, αναμφίβολα οι παραγωγοί της ταινίας θα έλπιζαν καλύτερα αποτελέσματα.


Στην τρίτη θέση συναντάμε το θρίλερ «Paranoia», με πρωταγωνιστές τους Χάρισον Φορντ, Γκάρι Όλντμαν και Λίαμ Χέμσγουορθ που ξεπλήρωσε το 39% του κόστους παραγωγής του.


Ο Τζέισον Στέιθαμ και η Τζένιφερ Λόπεζ δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν το κοινό στο θρίλερ «Parker» που βρίσκεται στην τέταρτη θέση ξεπληρώνοντας μόνο το 49% του κόστους του.


Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ,  πέρυσι είχε πετύχει με την κωμωδία «Ted». Φέτος όμως, στο θρίλερ «Broken City» τα πράγματα αντιστράφηκαν για τον ίδιο αλλά και τους λαμπερούς συμπρωταγωνιστές του,  Ράσελ Κρόου και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Το φιλμ κατόρθωσε να καλύψει μόνο το 54% του κόστους παραγωγής. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ταινίες «Battle of the year» (55%), «Getaway» (58%), «Peeples» (60%), «RIPD» (60%), «Τhe big wedding» (63%).